Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Alec Andreev // NorthSide
Foto: Alec Andreev // NorthSide

Navne som Muse, Anderson .Paak & Knxwledge, The Chemical Brothers, The 1975, First Aid Kit, Little Simz, Pusha T, Tobias Rahim, Nik & Jay og Lukas Graham melder snart deres ankomst i Eskelunden.

Men de udgør kun en brøkdel af programmet til dette års NorthSide, hvori der gemmer sig en lang række nyere artister at forelske sig i.

Sidste år foretog Epinion en publikumsundersøgelse på vegne af festivalen, og den viste, at hele 69% af NorthSides gæster godt kan lide at blive overrasket af musik, de ikke kendte i forvejen.

Og det er der heldigvis rig mulighed for i år, hvor flere af årets bookinger er foretaget i det lidt mindre og nyere lag af artister, som festivalen har høje forventninger til.

I guiden her kan du læse om 10 af de artister og forhåbentligt blive inspireret til endnu flere koncerter, du ikke må misse på årets festival.

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
ARY. PR-foto

ARY (NO)

For fans af artister som Susanne Sundfør, Emilie Nicholas, Robyn, Billie Eilish, Highasakite og Chinah.

Hvis du har været god til at følge med på den nordiske upcoming-scene de seneste år, så ringer navnet ARY måske en klokke. Den norske sangerinde, sangskriver og producer fik nemlig stor succes med singler som ”Higher” fra 2016 og ”Childhood Dreams” fra 2017; To pulserende electropop-sange med ARYs fængslende vokal som drivkræft.

Hun fik millioner af lyttere verden over og spillede over 200 koncerter – blandt andet på festivaler som Glastonbury, Pitchfork og Øya. Men det kan godt gå for stærkt nogle gange, og det gjorde det for ARY. Så efter nogle hæsblæsende år trak hun sig tilbage for at genfinde sin lyd og lære sig selv at producere.

Nu er hun endelig tilbage for fuld kraft med debutalbummet For Evig, som GAFFA kaldte ”Et rystende godt værk” i deres 6-stjernede anmeldelse.

Hun er kendt for at levere et live-show udover det sædvanlige, så hvis du er til nordisk elektronisk pop med masser af kant og nerve, så skal du altså sørge for at fange ARY på NorthSide i år.

Få en forsmag ved at se ARY optræde live med et af vores yndlingsnumre ”My Awe Sustains” her

Hvor og hvornår: Torsdag kl. 23.30 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
Cavetown. PR-foto

Cavetown (UK)

For fans af artister som girl in red, beabadoobee, Conan Gray, Clairo, Rex Orange County og Twenty One Pilots.

Britiske Cavetown afspejler på mange måder flere af de bevægelser, der de seneste år har været i gang blandt yngre musikere på den danske og især den internationale scene.

Musikken bliver lavet på soveværelset i bedste DIY-style frem for i et professionelt studie, og så er tekstuniverset så bundærligt, at der synges åbent og fordomsfrit om alt fra seksualitet og identitet til mentalt helbred.

For Cavetown handler musikken om at skabe et frirum, hvor man kan flygte fra de ting, man normalt bekymrer sig om og blive en del af et positivt og åbensindet fællesskab. Og netop følelsen af fællesskab er, hvad man oplever, når man tager til en Cavetown-koncert.

Han har skabt tætpakkede venues verden over og spillede senest i Store VEGA i København, og så er hans musik streamet over en milliard gange på Spotify alene. Cavetown er en underspillet indiepopstjerne med rocktendenser og i dén grad klar til at charmere sig ind på dig på NorthSide i år.

Få en forsmag ved at lytte til den fine indiepop-perle ”Green” her

Hvor og hvornår: Torsdag kl. 17.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
eee gee. PR-foto

eee gee (DK)

For fans af artister som Lana Del Rey, Mitski og Weyes Blood.

Emma Grankvist aka sanger og sangskriver eee gee føles som et friskt pust på den danske musikscene, selvom der godt kan være noget nostalgisk over hendes lyd.

Hun rørte første gang på sig med singlen ”Favourite Lover” fra 2021, og mere skulle der faktisk ikke til, før det stod soleklart, at hun var kommet for at blive.

Der er en ro og selvsikkerhed over eee gees tidløse, country-inspirerede pop, som hun sidste år foldede ud på det anmelderroste debutalbum Winning.

På en scene er eee gee mindst lige så tryllebindende og nærværende som på sin plade, så der er meget af se frem til, når hun gæster NorthSide.

Få en forsmag ved at lytte til ”Killing It” med eee gee her

Hvor og hvornår: Fredag kl. 14.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
Guldimund. PR-foto

Guldimund (DK)

For fans af artister som Bisse, Barselona, Peter Sommer, August Rosenbaum, Lowly og Blaue Blume.

I starten af 2022 havde danske Guldimund en særdeles god aften til den prestigefulde kritikerprisuddeling Steppeulven, hvor han løb med titlen som både ’Årets Tekstforfatter’, ’Årets Musiker’ og ’Årets Udgivelse’ på baggrund af debutalbummet Dem, Vi Plejede At Være.

Der gik lidt tid, før rygtet nåede helt ud til den bredere befolkning, men det kan man vist roligt sige, at det endelig – og velfortjent – er nået med udgivelsen af Guldimunds nye album Jeg venter i lyset, der blev ledt an af førstesinglen ”Det’ kun vigtigt, hvad det er”.

Asger Nordtorp Pedersen er manden bag aliasset, men live er han flankeret af et stort orkester bestående af nogle af landets dygtigste musikere. Hans poetiske og hudløst ærlige tekstunivers går sammen med de fængende melodier og originale lyd op i en højere enhed.

Lyt til ”Det’ kun vigtigt, hvad det er” her

Hvor og hvornår: Lørdag kl. 14.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
JPEGMAFIA. PR-foto

JPEGMAFIA (US)

For fans af artister som Injury Reserve, Slowthai, Death Gribs og BROCKHAMPTON.

Den amerikanske rapper JPEGMAFIA er ikke som nogen anden rapper, du kommer til at opleve lige foreløbigt.

Ene mand på scenen får han taget (host: teltdugen) til at lette, når han gennemfører sit ekspressive live show fyldt med følelser, energi, sved og alt derimellem.

Og det er altså ikke noget, NorthSide bare siger, fordi de er glade for at have booket ham til årets program!

Soundvenue skrev i deres 5-stjernede anmeldelse af hans seneste koncert i Amager Bio, at de fik ”en af verdens bedste liverappere at se”. Mere kan man jo næsten ikke drømme om.

Lyt til JPEGMAFIA med ”HAZARD DUTY PAY!” her

Hvor og hvornår: Fredag kl. 17.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
Kind mod Kind. PR-foto

Kind mod Kind (DK)

For fans af artister som Medina, When Saints Go Machine, Zar Paulo og Liss.

Kind Mod Kind har været et særdeles omtalt navn, lige siden de udgav deres debutsingle ”Du Gør Mig Blind” sidste år. Musikken trækker tråde til både Medina og When Saints Go Machine, og det er måske netop derfor, at de ikke lyder som noget andet, du har hørt før!

Deres koncerter føles lidt som at tage til et rave og ikke vide, om du har lyst til at græde eller danse – så du gør bare begge dele. Lyrikken er følsom og skrøbelig, mens beatet og resten af den musikalske underlægning rammer mellemgulvet med 180 kilometer i timen. Og så er forsanger Julius Amdisens smukke falset, der nærmest svæver hen over hele herligheden ikke til at stå for.

”Kind Mod Kind lagde SPOT ned”, skrev Soundvenue i deres 5-stjernede anmeldelse fra årets SPOT Festival, mens GAFFA kaldte dem ”et excentrisk, energiudløsende og elektrisk kærlighedsbarn”.

Hvis du vil have et glimt af fremtiden, så er det til Kind Mod Kinds koncert, det sker.

Se Kind Mod Kind optræde med debutsinglen ”Du Gør Mig Blind” her

Hvor og hvornår: Torsdag kl. 15.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
Pil. PR-foto

Pil (DK)

For fans af artister som Jada, Andreas Odbjerg, Medina, Annika Aakjær, Soleima, Blæst og Aksglæde.

Den danske sangerinde Pil er et virkelig rart bekendtskab. Når man lytter til hendes musik, er det lidt som at sidde med sin veninde, og det skyldes nok den ærlighed, Pil præsenterer i sine tekster.

Hun betror sig til sine lyttere med de følelser, man normalt kun fortæller til sine allernærmeste. Som følelsen af at finde sig selv midt på dansegulvet omringet af mennesker og alligevel føle sig helt alene, som hun smukt indkapsler på den pulserende ”Gulvet” fra hendes debutalbum Kom Vi Flyver, Siger Du.

Eller den nagende følelse af jalousi, som er temaet for Andreas Odbjerg-samarbejdet “Omvendt”.

I selskab med Pil, hendes smukke melodier og vedkommende tekster er du aldrig alene med dine følelser. Det er noget af det, der gør hendes koncerter ekstremt rare at være til. Der er både plads til at græde, grine, danse og lukke øjnene og puste ud for en stund.

Se Pil i en smuk live-session med nummeret ”Hjem Igen” her

Hvor og hvornår: Fredag kl. 14.00 på ECHO

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
PRISMA. PR-foto

PRISMA (DK)

For fans af artister som The Raveonettes, The Strokes, Nelson Can og Agnes Obel.

På nogle punkter har Prisma og fellow NorthSide-act First Aid Kit en del til fælles. De er begge duoer. De er fra Skandinavien. De er søstre. Og så harmonerer de, så englene synger.

Meeen så slutter sammenligningerne også. For mens First Aid Kit dyrker det romantiske folkede lydunivers, brager PRISMA derudaf med en omgang alternativ rock så knivskarp og internationalt klingende, at man har svært ved at forestille sig, at søstrene kommer fra Odense, og at de endnu ikke har udgivet deres debutalbum.

Anmeldelserne taler for sig selv. GAFFA gav dem 6 ud af 6 stjerner for deres EP Inside Out fra 2021 og 5/6 for deres seneste hæsblæsende koncert på Train.

Det er en energiudladning og enormt musikalsk oplevelse, man udsættes for, når PRISMA går på scenen med deres band. Oplev det på egen krop, når NorthSide står for skud lige om lidt.

Lyt til PRISMA med nummeret ”Drive” her

Hvor og hvornår: Lørdag kl. 17.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
Yemi Alade. PR-foto

Yemi Alade (NG)

For fans af artister som Burna Boy, Beyoncé, Wizkid, Arya Starr, Tiwa Savage, Davido og Tekno.

Det er egentligt lidt ved siden af at placere Yemi Alade på en liste over ”nye” eller ”mindre” artister på et festivalprogram, for hun er ingen af delene. Hun er en verdensstjerne, som har fået over 25 millioner globale fans, siden hun kickstartede sin karriere med gennembrudssinglen ”Johnny” tilbage i 2013.

Hun er alligevel med på listen her, for selvom afropop-bølgen for alvor er skyllet ind over Danmark med artister som Burna Boy og Wizkid, der i år spiller på henholdsvis Orange Scene og i Royal Arena, så er rygtet om en af deres kvindelige pendanter altså ikke nået helt så langt – endnu.

Men det ændrer sig måske på NorthSide, når Yemi Alade kommer hele vejen fra Nigeria med sit eksplosive live show og imponerende bagkatalog af smittende afropop-bangers. 

Dans med Yemi Alade til nummeret ”Baddie” her

Hvor og hvornår: Lørdag kl. 20.00 i NOVA-teltet

Find dit næste musikalske crush på NorthSide: Her er 10 artister, du ikke må misse
Zar Paulo. PR-foto

Zar Paulo (DK)

For fans af artister som The Minds of 99, Patina, Ganger, TV-2, Joyce og Barselona.

De fem gutter i Zar Paulo må se tilbage på de seneste år med en vis stolthed. For de har virkelig opnået meget. Fra at spille udsolgte arenaer som support for The Minds of 99 til at stå med deres egne udsolgte koncerter, et storrost debutalbum og flere hitsingler.

”Klap For Fædrelandet”, ”Tiger” og Stop Believing” er bare nogle af de sange, der har fået den aarhusianske kvintet på alles læber, men de har også deres egne evner på en scene at takke for den massive opbakning.

Det vidner anmeldernes ord fra året SPOT Festival om. Se bare her:

  • […] den bedste koncert, jeg nogensinde har set på Spot Festival – Soundvenue
  • Zar Paulo gjorde det igen. De leverede den koncert på Spot Festival, man bare ikke måtte gå glip af – GAFFA
  • En triumf af en hjemmebanekoncert, der viste, hvor gode de er blevet på et år – Politiken

Se Zar Paulo optræde live til Gaffa Prisen med nummeret ”Tiger” her

Hvor og hvornår: Lørdag kl. 15.15 på ASTRA

Du kan se hele årets NorthSide-program lige her

Del artikel

Andre læser også