Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Særligt budskab: Fotoudstilling med kendte ansigter popper op i Musikhuset

Af Freja Dumont
Du kan bl.a. se et portræt af Annika Aakjær på udstillingen
Du kan bl.a. se et portræt af Annika Aakjær på udstillingen "50/50". Foto: Merle Mejlby og Christina Jensen/chris1million

Stine Bramsen, Lis Sørensen, Velvet Volume, Annika Aakjær, Karen Mukupa, Annisette og Hanne Boel er bare nogle af de danske artister, der er med i 50/50 – en portrætserie, der sætter fokus på den skæve kønsbalance i musiklivet.

Projektet er udgivet som bog på Byens Forlag og bliver udstillet på spillesteder rundt i landet i løbet af 2022.

I maj og juni kommer turen til Musikhuset, hvor der er fernisering i dag, den 3. maj kl. 16-17 med musik af ELBA, der er en af artisterne fra 50/50.

Særligt budskab: Fotoudstilling med kendte ansigter popper op i Musikhuset
Merle Mejlby og Christina Jensen/chris1million

Projektet er skabt af de to fotografer Merle Mejlby og Christina Jensen/chris1million.

“Et tilbagevendende argument fra branchen har gennem årene været, at de ikke booker og spiller kvindelige artister i lige så høj grad som mændene, fordi de ikke er der”.

Med 50/50 skaber vi et visuelt modargument, der helt konkret og meget simpelt viser, at der findes masser af artister, der ikke er mænd. De er lige her,” siger fotograf Christina Jensen.

Alle skal føle sig repræsenteret

Ideen til 50/50 udspringer af den tilbagevendende debat om ligestilling i musikbranchen og helt konkret Gramex-tallene fra juni 2019.

Gramex er en musikorganisation, der hvert år laver en opgørelse over, hvilke danske artister, musikere og sange, der bliver spillet i radioen. I 2019 var der for tredje år i træk kun mænd på alle årets top 10-lister.

Vi håber, at projektet kan være en visuel reminder om at holde fokus på kønsbalancen. Vi vil gerne appellere til, at dem, der sidder på magten fremadrettet tør tage ansvaret på sig, anerkender egne bias og gør noget ved det.

Samtidig vil vi med projektet gerne give yngre generationer nogle stærke rollemodeller at spejle sig i,” siger Merle Mejlby og understreger, at 50/50 gerne vil slå et salg for, at alle – uanset kønsidentitet – føler sig repræsenteret i musiklivet.

Særligt budskab: Fotoudstilling med kendte ansigter popper op i Musikhuset
Her ses Hanne Boel portrætteret som en del af udstillingen. Foto: Merle Mejlby og Christina Jensen/chris1million

Langt fra ligestilling

I alt er 51 artister med i projektet, som spiller alt fra energisk poprock over selvsikker hiphop til mørk death doom. En er 20 år, en anden er 72. Nogen i starten af deres karriere, andre på toppen. Og så er ingen af dem mænd.

Der er sket rigtig meget gennem de sidste par år, og i dag er det langt mere anerkendt, at der er en udfordring i musiklivet, og at den ikke løser sig af sig selv.

Jeg oplever en stigende bevidsthed, men vi er fortsat langt fra ligestilling, og derfor er det så vigtigt med initiativer som 50/50 og vores eget projekt HUN SOLO.

Her er hun med til at arbejde for at skabe opmærksomhed om og fremme kvinder og kønsminoriteter i musiklivet,” siger Nana Jacobi, popartist, sangskriver og medstifter af HUN SOLO, et koncertformat, pladeselskab og community, der arbejder for at forbedre den skæve kønsbalance på musikscenen.

Særligt budskab: Fotoudstilling med kendte ansigter popper op i Musikhuset
Du finder også Karen Mukupa blandt de fotograferede sangerinder. Foto: Merle Mejlby og Christina Jensen/chris1million

Løsningen er ikke så lige til

Selvom mange aktører i branchen efterhånden er enige om, at der er et problem, så er løsningen ikke så lige til.

“Vi omtaler stadig et band med kvinder som et pigeband, mens et band med mænd blot er et band. Vi er vanedyr, og vi skaber mening ved at ty til de forestillinger, der allerede findes.

Problemet er, at disse vaner og associationer spænder ben for kvinder og kønsminoriteter i langt højere grad end for mænd.

Det betyder, at for dem bliver de svære vilkår i branchen forstærket,” siger Anna Lidell, forperson for brancheorganisationen Autor – Komponister og Sangskrivere, der også har skrevet efterordet til bogen 50/50.

Særligt budskab: Fotoudstilling med kendte ansigter popper op i Musikhuset
Også Stine Bramsen er at finde på udstillingen. Merle Mejlby og Christina Jensen/chris1million

Oplev flere af artisterne på SPOT

Flere af artisterne fra portrætserien er aktuelle på årets SPOT Festival – heriblandt Brimheim, Ericka Jane, girlcrush, Iris Gold, Julie Ellinor, Maddy, Pauline, Prisma og Reveal Party.

50/50 er udstillet i maj og juni i Musikhusets foyer, hvor der er fri adgang – dog er der lukket af under SPOT Festival, hvor det kun er festivalgæsterne, der kan opleve portrætterne.

Del artikel

Andre læser også