Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Årets største event i Aarhus: 21 meter høj scene kommer til byen

Af Freja Dumont
Foto: Ondrej Koščík / Koscik / LITA.
GEM-Stage bliver midtpunkt for den kommende folkefest i maj og juni, når The Ocean Race kommer til Aarhus. Hovedscenen bliver et sted, man kan samles og lytte til tonerne af god musik og nyde inspirerende talks. 
Foto: Ondrej Koščík / Koscik / LITA. GEM-Stage bliver midtpunkt for den kommende folkefest i maj og juni, når The Ocean Race kommer til Aarhus. Hovedscenen bliver et sted, man kan samles og lytte til tonerne af god musik og nyde inspirerende talks. 

Et stadigt større fokus på grøn og blå omstilling gennemsyrer The Ocean Race, verdens hårdeste offshore havkapsejlads, som kommer til Aarhus fra 29. maj til 8. juni 2023.

Det fokus kommer også til at afspejle sig på Havnepladsen i Aarhus under eventen, hvor arrangørerne har valgt Green Energy Mill (GEM-Stage) som hovedscene. 

GEM-Stage er skabt i Holland og er et opsigtvækkende farverigt fyrtårn, der genererer elektricitet til lys, instrumenter mm. fra 36 solpaneler, en 3 kW vindturbine og en 20 kW hydrogengenerator. 

Alt den genererede elektricitet bliver herefter lagret i et batteri med en kapacitet på 45 kWh. Til sammenligning svarer det til at have nok energi til at oplade en iPhone hver dag i 9,5 år.

GEM-Stage skal altså ses som et nytænkende grønt alternativ til en traditionel scene, der sædvanligvis forsynes med strøm fra en dieselgenerator. 

Kulturoplevelser og grøn omstilling

Stopover Director for The Ocean Race i Aarhus, Charlotte Kirk Elkjær, glæder sig til at præsentere en bæredygtig løsning, som binder sløjfe mellem kulturoplevelser og grøn omstilling:

”The Ocean Race er en stærk platform for formidling af bæredygtige løsninger. Det bliver den største event i Aarhus i 2023, og vi har et ambitiøst mål om at skabe en underholdende og inspirerende oplevelse for både deltagere, tilrejsende gæster og byens borgere.

Fakta om GEM-Stage:

Scenen genererer elektricitet til lys, instrumenter m.m. fra 36 farvede solpaneler, en 3 kW vindturbine og en 20 kW hydrogengenerator. Elektriciteten lagres i et batteri med en kapacitet på 45 kWh. Hvis der estimeres med, at scenen er i brug i 100 timer i løbet af de 11 dage, så vil den faktiske reduktion i CO2- udledning være på 240 kg.

At have GEM-Stage som vores hovedscene på Havnepladsen er et fantastisk godt eksempel på, hvordan kultur, oplevelser og grøn omstilling går hånd i hånd.

Samarbejdet med et internationalt teknisk universitet er lærerig for begge parter og scenen er en inspirerende formidlingsplatform i sig selv,” fortæller Charlotte Kirk Elkjær. 

Oplev talks og koncerter

Under The Ocean Race i Aarhus bliver GEM-Stage midtpunkt for den aarhusianske folkefest. På scenen kan man blandt andet forvente at opleve Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Symfoniorkester samt inspirerende talks, der alle sammen skaber rammerne om den gode stemning på Havnepladsen.

I Holland, hvor scenen bliver leveret fra, er man også glad for samarbejdet med Aarhus, og for at vise den nye teknologi frem:

”Der er tre hovedkilder, som løbende forsyner GEM-Stage med energi: sol, vind og hydrogen. Scenen fungerer sådan, at den forbinder energiproduktionen med forbruget på scenen, og det er netop det, der er fundamentet for at kunne præsentere sceneshows ved hjælp af bæredygtig energi.

Ved at skabe indsigt i energiforbrug og produktion, er vi samtidig med til at øge bevidstheden om omstilling fra traditionelle energikilder.

Det er både relevant ved store events som The Ocean Race, men også i menneskers daglige liv. Vi ser frem til at inspirere det danske publikum under sommerens fantastiske event,” fortæller Floor van Schie, Education & Research Officer, Eindhoven University of Technology.

GEM-Stage under The Ocean Race Stopover Aarhus 2023 støttes af NRGIs Værdipulje. 

Del artikel

Andre læser også