Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Parcelhusdrømmen lever: 3600 nye byggegrunde i Aarhus Kommune

Af Freja Dumont
Typehus fra Hybelhuse.dk
Typehus fra Hybelhuse.dk

Mange drømmer om at bygge sit eget hus, anlægge have, indkørsel og plante hæk.

Desværre for dem har udbuddet af byggegrunde til parcelhuse i Aarhus Kommune i flere år ikke fulgt med efterspørgslen.

Det vil rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, ændre på og dermed sikre rammerne for, at parcelhusdrømmen kan gå i opfyldelse for mange flere aarhusianere. Det skriver Teknik og Miljø, Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Flere skal have mulighed for at bygge hus

I en ny temaplan præsenterer han således mulighed for at kunne udstykke ca. 3.600 nye grunde til fritliggende boliger frem mod 2033.

”Temaplan om arealer til alle boligtyper”, som planen hedder, blev behandlet af Magistraten i morges.

”Det er min ambition at skabe attraktive rammer for alle aarhusianere. Også de unge, der er klar til at rykke videre fra en lejlighed i byen, og som drømmer om selv at bygge hus,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Den nuværende Kommuneplan 2017 har fokuseret på udvikling af den eksisterende by og mere kompakte byformer.

Derfor har der ikke været udlagt nye områder til parcelhuse. Hvis det står til rådmanden, bliver det anderledes med Kommuneplan 2021.

Her tillægges et areal på 406 ha bar mark til kommuneplanens rammeområder dedikeret til boligformål.

Parcelhusdrømmen lever: 3600 nye byggegrunde i Aarhus Kommune
Forslag til nye boligområder i Aarhus Kommune

Mere indkøb og flere boldbaner

I Aarhus Kommune har man set konsekvensen af, at udbuddet af parcelhusgrunde ikke har fulgt med efterspørgslen. En undersøgelse fra 2019 indikerer nemlig, at flere fravælger Aarhus, og i stedet bosætter sig i nabokommunerne.

”Det ærgrer mig at se unge par flytte fra kommunen, fordi vi ikke kan efterkomme deres boligønsker.

Derfor håber jeg, at flere parcelhusgrunde kan gøre kommunen mere attraktiv, så vi kan fastholde og tiltrække flere aarhusianere,” siger Bünyamin Simsek.

Når de eksisterende lokalsamfund bliver udbygget med nye parcelhuskvarterer, er det ikke kun til fordel for de nytilkomne. Flere indbyggere i en by kan styrke grundlaget for kollektiv trafik, indkøbsmuligheder, fritidstilbud m.m., der vil komme hele bysamfundet til gavn.

Slut med parcelhusørkener

Med planen lægges der op til blandende boligområder, hvor parcelhusene ligger side om side med for eksempel tæt-lav etagebebyggelse og rækkehuse.

”Forskellige boformer appellerer til forskellige målgrupper – det er vigtigt for mig, at områderne bliver attraktive for mange.

Både dem, der ønsker at bo stort, men også dem, som kan klare sig med færre kvadratmeter. På den måde sikre vi mangfoldighed i de nye boligområder,” siger rådmanden.

Kvartererne bliver tættere, end de klassiske parcelhuskvarterer, og skal i højere grad have karakter af villabyer som vi kender fra for eksempel Åbyhøj.

Her er grundene mindre men boligarealet det samme, fordi der bygges i flere plan. Det giver plads til grønne fællesarealer og god klimasikring af områderne.

Del artikel

Andre læser også