Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Flere anholdt i Aarhus Lufthavn: Politiet fandt 88 kilo narko i deres kufferter

Af Jonathan Sten Drivsholm
Arkivfoto: Presse-fotos.dk
Arkivfoto: Presse-fotos.dk

Opdatering: De 3 personer blev varetægtsfængslet i 4 uger. De nægtede sig skyldige. Ingen af dem kærede kendelsen, skriver Østjyllands Politi i et tweet.

Onsdag gjorde politiet et opsigtsvækkende fund i Aarhus Lufthavn.

Det har nu ført til, at Østjyllands Politi i dag kl. 8.30 fremstillede 3 personer i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus.

Der er tale om en 30-årig kvinde, en 43-årig mand – begge fra Bulgarien – og en 39-årig mand, der er somalisk statsborger, som er sigtet for at have indført ca. 88,5 kilo khat med henblik på videreoverdragelse.

De 3 personer blev sammen med en 40-årig mand anholdt onsdag morgen i Aarhus Lufthavn, efter de var kommet med fly fra Uganda via København, skriver Østjyllands Politi i døgnrapporten.

Kunne ikke åbne kufferter

Anholdelserne skete efter et tip fra Toldstyrelsen, der havde mistanke om, at den bulgarske kvinde og mand havde stoffer i kufferterne.

I lufthavnen ventede betjente fra politiets Udlændinge- og Grænsekontrolssektion og medarbejdere fra Toldstyrelsen, og de trak manden og kvinden til side og bad dem om at åbne deres kufferter.

De 2 forklarede imidlertid, at de desværre ikke kunne åbne kufferterne, da de ikke havde nøgler til dem.

Derfor blev kufferterne åbnet på anden vis, og det viste sig, at der i hver lå ca. 44 kilo khat.

Allerede inden anholdelsen af de 2 bulgarere havde betjente på stedet fået øje på 2 mænd på 39 og 40 år, der stod og ventede i lufthavnen.

Mistanken blev forstærket

Betjentene fik mistanke til, at mændene havde forbindelse til de 2 bulgarere, og mistanken blev forstærket, da mændene havde meget svært ved at forklare, hvad deres ærinde i lufthavnen var.

Under en visitation af de 2 mænd fandt politiet flere beskeder og dokumenter, der indikerede, at de havde forbindelse til bulgarerne.

Ud fra fundene og de efterfølgende afhøringer vurderede politiet, at de anholdte i forening havde aftalt at smugle den store mængde khat ind i landet, og at det var planen, det skulle sælges videre.

Anklagemyndigheden vurderede, at der var grundlag for at fremstille 3 af de anholdte i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling, mens den 40-årige mand blev løsladt – han er dog fortsat sigtet i sagen.

Fakta om khat:

  • Khat er en plante, som indeholder stoffer med en amfetaminlignende rusvirkning, dog i mildere grad. Ruseffekten opnås ved at tygge bladene.
  • De virksomme stoffer findes i blade fra khat-træet (Chatua edulis). Træet bliver 5-8 meter høj og har 5-10 cm lange og 1-4 cm brede blade. Disse træer dyrkes overvejende på den arabiske halvø og i Nordøstafrika.
  • Tygning af khat er særligt udbredt i Yemen, Somalia, Etiopien, Kenya, Madagaskar, Tanzania og Sudan. I Danmark regnes khat som et narkotikum. Brugen af khat er ca. 3 gange så udbredt blandt mænd som blandt kvinder.
  • Rusen skyldes, at khat indeholder de euforiserende stoffer cathinon, cathin og norefedrin. I 1980 erklærede WHO khat for et narkotikum. I 1993 blev det forbudt i Danmark.

Kilde: Sundhed.dk

Del artikel

Andre læser også