Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

5 tips til at få gode vaner indenfor tandhygiejne

Af Annoncør

Hvis man vil holde tænder og tandkød sunde, er det vigtigt at inkorporere nogle gode vaner. Det er ikke kun, så man undgår dårlig ånde, men faktisk også andre helbredsproblemer. For dårlig mundhygiejne er blevet koblet sammen andre helbredsproblemer som hjertekarsygdomme, men også med ensomhed og mangel på selvtillid. Vil du holde de gode vaner ved lige, så læs med her.

1.  Tag det regelmæssigetjek

Der er mange danskere, som ungår at tage et årligt eftersyn. Faktisk er det 40 procent af danskere, som springer tandlægebesøget over ifølge et studie fra Københavns Universitet. Men det er ikke anbefalet at springe det over, for det er her, hvor tandlægen tjekker for huller, betændelse og andre problemer. Og hvis alt viser sig at være i orden til eftersynet, skal man faktisk kun til tandlæge én gang om året.

Et tandeftersyn behøver hverken at være skræmmende eller dyrt. Hos Tandbro.dk kan du få behandlinger til gode priser, hvor de tager god hånd om dig, uanset hvilket tandproblemer, du kommer med.

2.  Brugtandtrådindensengetid

Det er velkendt, at mange bruger tandtråd, lige inden de besøger tandlægen for så at glemme det igen. Men der er gode grunde til at vænne sig til tandtråd. Tandtråd kan nemlig fjerne plak og bakterier dér, hvor tandbørsten ikke kan nå.

Det kan både modvirke tandkødsbetændelse og dårlig ånde, som opstår, når mad sidder fast i tænderne. Der findes mange former for tandtråd, hvor nogle også medfølger tandpasta. Man kan overveje at gøre det, inden man børster tænder om aftenen, hvis man har svært ved at huske det i løbet af dagen.

3.  Overvejenelektrisktandbørste

Hvis du ikke allerede ved det, så er det vigtigt at børste tænder to gange om dagen. Men det kræver også den rigtige teknik. Man skal børste i cirkulære bevægelser frem for at børste frem og tilbage. Dette skal gøres i cirka 2 minutter.

Der er ikke nogle decideret fordel ved at bruge elektrisk tandbørste frem for en almindelig tandbørste. Men nogle synes, det er nemmere at bruge den. Har man svært ved at nå kindtænderne, kan man overveje en lille tandbørste, der er beregnet til det.

4.  Supplér med mundskyl

Det er ikke et must at bruge mundskyl. Der er forskning, som viser, at noget mundskyl kan være gavnligt for tænderne. Vil man forebygge tandkødsbetændelse, kan tandlægen finde på at anbefale mundskyl med klorhexidin. Man skal blot være opmærksom på, at man ikke må spise eller drikke, når man tager mundskyl med det. Mundskyl kan dog ikke stå alene, og derfor skal man stadig huske tandtråd og tandbørstning.

5.  Undgårygning, sukkerogalkohol

Det er en større livsstilsændring. Men tandlæger anbefaler at skære ned på disse ting, hvis man vil opretholde gode vaner. Hvis man spiser meget sukker, kan det godt føre til huller i tænderne. På samme måde anbefaler tandlæger også at skære ned på sodavand og i stedet drikke vand eller te. Alkohol kan medføre tørhed, så vil man gerne have god mundhygiejne, kan man overveje at skære ned.

Hvis man er til tandlægen, kan de godt finde på at spørge, om man ryger. Svarer man ja, kan tandlægerne opfordre til, at man overvejer at stoppe. Rygning øger risikoen for at udvikle tandkødsbetændelse og fører til misfarvning af tænderne.

Del artikel

Andre læser også