Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Årets træbyggeri?: Højhus i Aarhus er blandt finalisterne

Af Freja Dumont
Visualisering: PFA
Visualisering: PFA

I et tæt felt med flere spændende byggerier har foreningen ‘Træ i Byggeriet’ nu peget på de tre projekter, der skal dyste om prisen som Årets Lavemissions Træbyggeri 2023. Det skriver Foreningen Træ i Byggeriet i en pressemeddelelse.

Prisen har til formål at hylde visionære træbyggerier i Danmark med særligt fokus på bæredygtige tiltag, lavt klimaaftryk og spændende design.

Og på de parametre skuffer dette års finalister ikke, lyder det fra bestyrelsesformand for Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen: 

“Bevidstheden om klima og miljø er allestedsnærværende i vores samfund i dag, og det gælder ikke mindst i byggebranchen. Den udvikling gør det svært at komme uden om træ, da det har et lavt klimaaftryk og faktisk lagrer CO2.

Herudover er træ en fornybar ressource, da der løbende kan plantes nye træer og på den måde opretholdes en uendelig cyklus,” siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

“Dette års finalefelt består både af et etplanshus og fleretagersbyggerier, men fælles for dem alle er det særlige fokus på bæredygtige tiltag og lavt CO2-aftryk gennem blandt andet deklarerede LCA-beregninger i lavemissionsklassen og miljøcertificeringer for ikke at glemme enestående design.”

Kontorbyggeriet TRÆ, Aarhus Sydhavn

Blandt de tre finalister er kontorbyggeriet TRÆ i Aarhus Sydhavn, som med sine 20 etager er Danmarks højeste træhus.

Projektet er opført med massive limtræsøjler i 20 etager med mellemliggende CLT-dækskiver og træelementer i facaderne. Der er også arbejdet med en lang række innovative løsninger i genbrug af gamle byggematerialer.

For eksempel består facadebeklædningen af gamle aluminiumsplader, solafskærmningen af udtjente vindmøllevinger og de akustikregulerende loftsplader udføres af omdannet PET-plastik. 

“Byggeriet TRÆ repræsenterer med sin innovative tilgang til byggeproces og materialevalg en ny måde at tænke byggeri på.

Projektet skubber til gældende lovgivning og rykker ved grænserne for, hvordan vi bygger højhuse i dag med træ og genanvendte materialer,” forklarer Martin L. Petersen og tilføjer:

Vi er i dommerkomiteen bevidste om, at byggeriets foreløbige LCA-beregninger ikke til fulde opfylder kravene til lavemissionsklassen, men der er fundet potentialer for at nedbringe CO2-udledningen, så byggeriet falder ind under lavemissionsklassen.”

Derudover er Tversted House i den lille nordjyske badeby Tversted tæt på Hjørring nomineret. Tversted House er et skræddersyet boligbyggeri med tilknyttet keramisk værksted, hvor alle bærende konstruktioner og materialer er træbaserede

I Fredericia finder man den tredje finalist, nærmere bestemt MiniCO2 Etagehus TRÆ. Det er et femetagers boligbyggeri, som indgår i et innovativt byggeeksperiment med fokus på sammenligning af byggematerialers klimsbelastning. 

Vinderen af Årets Lavemissions Træbyggeri 2023 vil blive præsenteret på konferencen Build in Wood, som finder sted den 22. og 23. maj 2024. 

Del artikel

Andre læser også