Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aarhus Central Food Market går all in – det bliver for vildt det her

Af Line Ingwar Karlsen

Vi nærmer os åbningen af et længe savnet madmarked. Jeg tog ned i den gamle Aarhus Hal og fik mig en snak med Jesper Koch. Den store Koch er gastronomisk konsulent, og står for at kvaliteten er i orden. Det er betryggende, at det er en af Danmarks bedste og mest erfarne kokke, som har denne opgave. Bag Aarhus Central Food Market står en af byens driftige erhvervsmænd, Frantz Longhi, som desuden ejer Kähler koncernen og restauranterne Nordisk Spisehus, Villa Dining og Kählers Spisesalon.

aarhus-central-food-market-ved-sankt-knuds-torv

Ingen kopiering

Den 1. oktober klippes det røde bånd i den gamle Aarhus Hal på Sankt Knuds Torv. Det er ikke en kopi af Torvehallerne eller Copenhagen Street Food eller for den sags skyld Aarhus Street Food. Tværtimod. På ingen måde. Det har før været fremme, at det nye madmarked ville blive en kopi af Torvehallerne i København. Men ved selvsyn så jeg, at det var ikke tilfældet. Slet ikke. Eneste fællesnævner er, at maden bliver omdrejningspunktet. Det bliver nærmest en hybrid af flere forskellige koncepter samlet i et.

en-bar-paa-aarhus-central-food-market-ved-sankt-knuds-torv

Mere end mad og drikke

Umiddelbart troede jeg, at det var et rent marked, vi havde med at gøre. Men nej! Det bliver ikke kun et madmarked men også et oplevelsesmarked med events, musik, kultur, debat, konkurrencer osv. Ja, kun fantasien sætter grænser. Mad og events med plads til mange hundrede mennesker, puls en stor del udendørs pladser, bliver det for alvor det madkulturelle samlingspunkt, vi i mange år har drømt om. Ingen har indtil nu, formået at stable et projekt af denne kaliber på benene.

 

Østjyllands mest befærdede gågade

I november/december måned går der på Ryesgade 100.000 mennesker forbi om dagen, hvilket gør placeringen perfekt til et ambitiøst projekt af den her dimension. Sankt Knuds Torv er under ombygning, og når det står færdig, vil det ude tvivl, kunne trække endnu flere mennesker til.

ryesgade-ved-sankt-knuds-torv

Showkøkken med plads til 200 tilskuere

Midt i den gamle Aarhus Hal er der lavet en central scene. Scenen kan bruges til kokke-, mad- og produktkonkurrencer – altså en showscene hvor man kan invitere gæster. Forestil dig en praksisnær maddebat, hvor man kan komme helt tæt på kokkene, og ved selvsyn opleve hvad der laves. Scenen er klar til et fast showkøkken, men ikke kun. Indretningen generelt er lavet med topprofessionelle køkkener. Alt er nyt og gennemtænkt. Toiletterne ligner dem, man ser på diverse toprestauranter. Ingen tvivl om, at æstetik har været en vigtig del af projektet.

 

Torveboderne

Den ene del af Aarhus Central Food Market bliver med råvarer, man kan købe med hjem. Det kan fx være cote de boeuf, friske fisk, grøntsager, friskbagt brød og andre delikatesser. Her bliver der en oplagt mulighed for at finde friske råvarer i en kvalitet, du ikke ser i Supermarkederne i Aarhus i dag. Flere af boderne vil skifte sortiment alt efter årstiderne. Ud over de faste indendørs boder kommer der pop-up boder ude på Sankt Knuds Torv. Det gør, at mindre lokale producenter får mulighed for at vise og afsætte deres produkter.

der-arbejdes-paa-aarhus-central-food-market_

Mad fra øverste hylde

Et af målene med Aarhus Central Food Market er, at man skal få en smagsoplevelse af de bedre. Derfor er en stor del af madboderne med faguddannede kokke, som alle er dedikerede til lige netop det, de laver. Kun de bedste er kommet med på holdet. Det gør ikke forventningerne mindre. De navne, som allerede er blevet præsenteret, fortæller mig, at niveauet ikke bliver lavt.

 

Prisniveauet

Noget som flere og flere har diskuteret på det sidste er prisniveauet på Aarhus Central Food Market. Priserne fra mad starter ved 60 kroner og opefter. Nogle råvarer er jo dyrere end andre, og det vil selvfølgelig afspejle prisniveauet. Men meningen er ikke, at det skal være dyrt at spise i hallen. Men man får ikke en fast pris at gå efter. Man får gode råvarer og god kvalitet. Sidstnævnte er krumtappen i markedet. Som eksempel har Havnens Fiskehus to forretninger. En på havnen og en i Aarhus Central Food Market, og priserne vil være fuldstændig identiske. Sympatisk.

 

Aarhus Central Food Market – et sted for alle

Vi kender det nok alle sammen. Familien skal ud at spise, eller du skal ud at spise med vennerne eller din kæreste. Det er svært at blive enige om, hvad man har lyst til. Den ene vil have spansk tapas, den anden fisk, den tredje smørrebrød, den fjerde asiatisk og den femte italiensk. Her er Aarhus Central Food Market et oplagt valg, da konceptet gør, at man kan købe mad i forskellige boder og samles midt i hallen og nyde måltidet og selskabet. Prisniveauet gør, at alle kan være med, og man kan få sit madønske opfyldt – og alligevel sidde sammen. En kærkommen mulighed for mange.

 

Vi ses på Aarhus Central Food Market – lige om lidt!

 

Se mere her:

 

Del artikel

Andre læser også