Godt nyt til studerende: Aarhus er blevet billigere
I de senere år er der skudt mange nye byggerier op i Aarhus – og de er især målrettet de studerende.
Med dem er der fulgt en udbredt fortælling om, at lejepriserne er steget til et niveau, hvor SU-budgettet ikke længere rækker.
Men er det egentlig faktuelt korrekt, at huslejepriserne er steget for de studerende?
Ser vi alene på forholdet mellem lejepriserne og SU-indkomsten, er der mere luft i økonomien for studerende nu end for blot få år siden.
For mens SU’en er sat op, er lejepriserne på 2-værelses lejligheder i Aarhus faldet svagt siden 2017.
Det viser data fra Danmarks største portal for lejeboliger, BoligPortal.
Lejen falder – SU’en stiger
De nye tal for lejeboligmarkedet viser, at huslejen for en 2-værelses lejlighed i Aarhus er faldet med 3 pct. fra 2017-2024 målt på medianlejen.
Modsat er SU’en i samme periode steget med 9 pct.
Differencen på lejepriserne og SU’en er altså faldende, hvilket giver studerende et større rådighedsbeløb, når udgifterne til husleje er dækket.
Men hvorfor synes de studerende så, at det er blevet urimelig dyrt at finde lejebolig i Aarhus?
Gør ondt i studiebudgettet
Trods faldende lejepriser og højere SU kan det fortsat være svært for studerende at få økonomien til at hænge sammen.
Forbrugerøkonom peger på en forklaring – og på konkrete overvejelser til et studiebudget.
Huslejen er nemlig ikke det eneste, der påvirker økonomien.
Prisstigninger på dagligvarer, energipriser m.m. kan ifølge forbrugerøkonom hos Nordea Ida Moesby være en af forklaringerne på, at studerende står tilbage med en følelse af at have færre penge mellem hænderne.
”SU’en bliver løbende reguleret op, men den er ikke fulgt med de høje prisstigninger, som vi har set, særligt i de seneste 2 år.
De unge har derfor ikke decideret færre penge, men deres penge rækker ikke lige så langt mere – og det gør ondt i et studiebudget, der i forvejen er skåret ind til benet,” siger forbrugerøkonom Ida Moesby.
Klart største udgift
I den forbindelse anbefaler Ida Moesby de studerende at lægge et budget og få overblik over, om der er steder at spare. Derudover kan man overveje, om timerne på studiet går op med et studiejob, der kan supplere SU’en.
Ifølge forbrugerøkonomen er bolig klart den største udgiftspost i budgettet for langt de fleste studerende, og det kan gøre en stor forskel, hvis der kan spares netop hér.
Hun fremhæver to konkrete overvejelser, der kan lette boligudgiften.
”En mulighed for at spare på boligudgifterne er at flytte lidt længere uden for centrum af studiebyen. Det er også en rigtig god idé at overveje at dele bolig med andre, så I er flere om at dele huslejen,” siger Ida Moesby.
Søg væk fra centrum
Kigger man på Aarhus Kommune er det tydeligt, at man kan spare en betragtelig sum penge ved blot at flytte få kilometer væk fra centrum.
I en radius af 3-4 kilometer fra centrum er den gennemsnitlige medianleje f.eks. 1.000 kroner lavere pr. måned end i midtbyen.
De senere år er områder som Frederiksbjerg og Trøjborg blandt de mest populære blandt de studerende. Men flere studerende har også fået øjnene op for områderne lidt længere væk, og efterspørgslen stiger i f.eks. Vejlby Risskov, Tilst og Viby J.
Det samme billede tegner sig i andre større studiebyer – og i samfundet generelt.
”Vi ser også tendensen blandt befolkningen helt generelt. Flere vil bo i byerne, og det resulterer i højere huslejepriser end uden for byerne,” lyder det afsluttende fra Ida Moesby.