Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aarhus får sit første 3D-fodgængerfelt: Skal etableres tre steder i midtbyen

Af Line Ingwar Karlsen
Illustration: Aarhus Kommune
Illustration: Aarhus Kommune

Optisk bedrag skal få bilister og cyklister til at holde tilbage for krydsende fodgængere i midtbyen. Rådmand vil afprøve fodgængerfelter i 3D.

Inden længe kan fodgængere i Aarhus svæve hen over vejen. Sådan vil det i hvert fald se ud, når de krydser et af de kommende 3D-fodgængerfelter, der bliver anlagt i Midtbyen.

De nye felter er et forsøg, der skal få flere bilister og cyklister til at holde tilbage for krydsende fodgængere. Det skriver Aarhus Kommune, Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

”Man skal ikke gå længe rundt i Aarhus for at opdage, at man kan vente rigtig længe på at krydse vejen ved fodgængerfelter uden lysregulering. Alt for mange holder simpelthen ikke tilbage.

Nu vil vi prøve en løsning med 3D, der skal få bilister og cyklister til at være ekstra opmærksomme ved overgange for bløde trafikanter, ” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

3D-effekten virker ved hjælp af skygger, så det ligner, at feltet svæver nogle centimeter over jorden. Det gør, at fodgængerovergangen kan ses fra længere afstand og fra forskellige vinkler.

Aarhus er den anden by i Danmark, der afprøver de svævende striber.

Skal anlægges tre steder i midtbyen

Rådmanden har taget initiativ til, at der anlægges i alt tre fodgængerfelter med 3D-effekt i midtbyen: to felter på Mejlgade og et enkelt felt i Knudrisgade.

”Det skal være mere sikkert at være fodgænger i Aarhus. Nu prøver vi 3D-felterne af i en periode og ser, om de kan få trafikanterne til at tage bedre hensyn.

De tre steder, hvor vi afprøver ordningen, ligger alle steder, hvor der netop er mange fodgængere, bl.a. skoleelever der skal krydse vejen til og fra skole.

Jeg glæder mig til at følge med i, hvad effekten af det bliver,” siger Bünyamin Simsek.

Ordningen løber frem til maj 2024, og Teknik og Miljø vil løbende observere, hvordan den fungerer, og foretage eventuelle ændringer, hvis der bliver behov.

Forsøget skal bidrage til mere viden om, hvordan 3D virker i trafikken, og er godkendt af Vejdirektoratet og Østjyllands Politi. Anlægsarbejdet på det første 3D-fodgængerfelt, som ligger ved Snevringen i Mejlgade, går i gang den 20. september.

Del artikel

Andre læser også