Helt exceptionelt: Aarhus Festuge har oplevet enorm tilslutning
Aarhus har sjældent summet så meget som i de forgangne 10 dage.
Byen har været på den anden ende, og aktiviteten i gaderne, parker og på pladser har været exceptionelt stor.
Det usædvanligt gode sensommervejr har uden tvivl spillet en rolle, men faktum er, at årets omfattende Festuge-program har tiltrukket en enorm og ekstremt mangfoldig menneskemængde.
Ifølge Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge, er det på ingen måde tilfældigt.
“Mere end nogensinde før har vi – bl.a. via open calls – inviteret byens mange borgere og aktører til at være med til at lave Festuge. Det har været helt forrygende at se så mange aktører, der har budt sig til med aktiviteter og noget på hjerte.
Nærmest uanset, hvornår man har bevæget sig rundt i Festugen, har alt summet af liv og leben, og vi er meget taknemmelige; Aarhus og aarhusianerne kan noget helt særligt i Festugen,” lyder det fra Festuge-direktøren i en pressemeddelelse.
Kan koges ned til ét ord
Aarhus Festuge 2024 sluttede officielt i nat kl. 01.00, da årets Lysfest blev slukket.
Vis dette opslag på Instagram
Dermed blev stikket trukket til en udgave, der i kraft af årets undertema var “Udenfor Normen”. Temaet har givetvis vakt bange anelser hos nogen, for ville Festugen nu blive for woke og ekskluderende?
Vores forhold til normalitet – og hvorfor noget eller nogen afviger fra normalen – har indgået i en lang række af årets arrangementer.
Lige fra ‘Uofficiel Åbning – Dybt i Aarhus’ med kunstnere fra Aarhus V, der med deres egne ord er gået “udenom systemet” i vejen til succes og til det Ovartaci-inspirerede værk ‘FRI’ samt festivalen Krop og Kærlighed, der har sat fokus på henholdsvis mental trivsel og seksuel sundhed for alle aldre.
Direktøren for det hele tøver ikke med at sammenfatte årets Festugeprogram og de mange besøgende med ét ord: Mangfoldighed.
“Visse røster er fra tid til anden fremme med en bekymring for, om en divers Festuge vil være elitær og ekskluderende.
Jeg synes, vi med årets Festuge har bevist, at mangfoldighed kan rime på mangfolkelighed,” fastslår Rikke Øxner om 2024-programmet.
Jubilæum lige om hjørnet
Grundlæggende har formlen for i år været den samme som det, der tilbage i 1965 dannede udgangspunkt for at starte en Festuge i Aarhus.
Nemlig at aarhusianerne, deres kulturinstitutioner og foreninger selv var med til at afgøre, hvor stor og bredt anlagt Festugen skulle være.
Bedømt ud fra årets tilslutning og de mange initiativer er det et Aarhus, der vil Festugen, og det lover rigtig godt for 60 års jubilæumsfesten, der venter lige rundt om hjørnet.
Aarhus Festuge vender tilbage i 2025 og finder sted i dagene 29. august – 7. september.