Pesticider i drikkevandet: Aarhus er blandt de hårdest ramte i Østjylland
Noget af det bedste ved at komme hjem fra en længere rejse er, at vi igen kan slubre koldt vand blot ved at tænde for vandhanen.
Men spørgsmålet er, om dén gode er på lånt tid?
De sidste år er mængden af pesticidrester i vores drikkevand nemlig steget, og Aarhus er blandt de kommuner, hvor glasset vist må siges at være halvt tomt.
Det viser en ny opgørelse lavet af Danmarks Naturfredningsforening.
Opgørelsen over mængden af pesticider i landets kommuner viser, at der i løbet af de sidste fem år er fundet rester af pesticider i intet mindre end 96 af landets 98 kommuner.
Hvis man sætter luppen over Østjylland, er Aarhus blandt de hårdest ramte kommuner.
Her er der fundet pesticidrester i næsten en tredjedel af de drikkevandsboringer, der er lavet i kommunen – det vil sige 32% af de 148 boringer lavet over fem år.
Til sammenligning ligger omkringliggende kommuner som Odder og Skanderborg på henholdsvis 10% og 30%, mens andelen i Syddjurs lyder på 29%.
“Bekymrende og nedslående”
Opgørelsen fra Danmarks Naturfredningsforening kommer i kølvandet på, Danske Regioner i sidste uge advarede om, at forureningen af drikkevandet har nået et kritisk punkt.
På landsplan blev der sidste år ifølge GEUS fundet pesticidrester i 51,8 pct. af de 2062 aktive drikkevandsboringer, der er blevet indberettet analyser fra.
I 261 af dem var grænseværdien for drikke- og grundvand ovenikøbet overskredet – det svarer til godt hver ottende boring.
“Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidrester i de danske drikkevandsboringer.
Tallene understreger, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklingen skal vendes, og hvis de fremtidige generationer også skal have glæde af rent drikkevand direkte fra den danske undergrund,” udtaler Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Selvom der på landsplan er fundet pesticidrester over grænseværdien i mere end hver ottende boring, kan man ifølge Danmarks Naturfredningsforening trygt drikke vandet fra hanen.
Når vandværkerne finder pesticidrester eller kemikalier i drikkevandsboringerne, bliver det nemlig undersøgt, hvor høje koncentrationer der er i vandet.
Hvis koncentrationen overstiger grænseværdien for, hvad der er tilladt, må vandet ikke blive sendt ud i vandhanerne.