Aarhus’ højeste bygning rykker tættere på grønt lys
Sammenlignet med verdens højeste bygning Burj Khalifa i Dubai, som tårner sig hele 828 meter op i luften, lyder Aarhus’ kommende kontorbygning på 150 meter, måske lidt som en miniput.
Ikke desto mindre bliver bygningen med sine 41 etager byens hidtil højeste, såfremt forslaget til lokalplanen, som er på dagsordenen på magistratens møde i dag, bliver godkendt og efterfølgende kommer til behandling i byrådet.
Nyt møder gammelt
Det er ejendomsselskabet Olav de Linde A/S, som har anmodet om at bygge højhuset på de hele 150 meter ved området i Sydhavnskvarteret – nærmere bestemt på Mindet.
Idéen er, at den nuværende bygning på grunden, et tidligere DLG foderstof-lager, skal forblive og danne en base for det høje kontorbyggeri.
Foderstof-lagerets flade tag i 2. sals højde, vil blive indrettet som en opholdsterrasse, og selve højhuset skal anvendes til erhvervsformål, kontorer, restauranter, caféer, mindre udvalgsvarebutikker og lignende lette erhverv.
Aktører i området stiller sig kritiske
Udover højhuset skal der etableres et rundt parkeringshus, med plads til 375 biler, syd for den 150 meter høje bygning.
Men det vækker ikke just begejstring hos Kultur og Borgerservice og Filmbyen, som anfører, at p-huset med denne placering vil forringe oplevelsen af det planlagte kunstværk på den høje del af Filmbyens nye bygning.
Ydermere frygtes det, at P-huset vil indskrænke udsigten fra Filmbyen over havnen. Det er blandt andet ét af de punkter, som skal diskuteres på magistratens møde i dag.
Områdets aktiviteter indskrænkes ikke
I 2018 blev der gennemført en forudgående offentlig høring om at ændre kommuneplanen for området, hvad angår bebyggelsens omfang.
Efterfølgende opstod et ønske om at muliggøre detailhandel i planområdet, hvilket krævede en ny høring, som blev gennemført i sommeren 2020.
Høringssvarene omhandlede blandt andet højhusets placering og arkitektur, miljøforhold i relation til havnens virksomheder, trafikale forhold, spørgsmål om detailhandel samt opbakning til fortætning og høje huse.
Konklusionen i miljøvurdering af lokalplanen lød, at de muligheder lokalplanen indeholder for nyt byggeri og anvendelse, ikke indskrænker havnen og områdets virksomheder i deres aktiviteter.
Det er ligeledes vurderingen, at Sydhavnsgade har den nødvendige kapacitet til at afvikle den større trafikmængde.