Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stærkt: Aarhus’ særlige livline vinder fornem pris

Af Jonathan Sten Drivsholm
Lungeteamet blev fejret med kagemand. Foto: AUH
Lungeteamet blev fejret med kagemand. Foto: AUH

Lungeteamet i Aarhus gør et formidabelt arbejde, og derfor har de vundet prisen Den Gyldne Tråd.

Det skriver både AUH og Aarhus Kommune på Facebook.

Prisen, der blev overrakt ved KL’s Sundhedskonference i Odense, gives til kommunale projekter, der blandt andet samarbejder på tværs af sektorer, inddrager borgerne og er nytænkende.

Det fælles udgående lungeteam vinder Den Gyldne Tråd for deres KOL-livline, der skaber tryghed for borgere med svær KOL ved blandt andet at tilbyde behandling i eget hjem.

Forebygger indlæggelser

Den Gyldne Tråd bliver hvert år uddelt af mediet Kommunal Sundhed til de mest nytænkende initiativer i det nære sundhedsvæsen, og derfor er prisen også en gedigen anerkendelse af Lungeteamet.

Stærkt: Aarhus' særlige livline vinder fornem pris
Prisoverrækkelsen i Odense. Foto: AUH

Lungeteamet består af sygeplejersker fra både AUH og Aarhus Kommune, som sidder sammen fysisk og står til rådighed for borgere med svær KOL 24 timer i døgnet.

Hvis en borger ringer ind, og sygeplejersken i den anden ende af røret vurderer, at der er brug for en fysisk konsultation, så går der cirka 15 minutter før en sygeplejerske står hjemme ved borgeren.

Det skaber tryghed – og i mange tilfælde slipper borgeren for hospitalsindlæggelse.

“Borgere med svær KOL er meget syge, og det stiller store krav til sygeplejen. Man skal vide, hvad det vil sige at have KOL og med sin tilstedeværelse formå at skabe ro for borgeren.

Det er nemmere at gøre i hjemmets trygge rammer end på en akutafdeling,” forklarer chefsygeplejerske på Lungesygdomme Lene Thougaard.

En overset patientgruppe

AUH har behandlingsansvaret for de ca. 130 borgere i Aarhus, som er en del af tilbuddet.

Stærkt: Aarhus' særlige livline vinder fornem pris
Lungeteamet. Foto: Aarhus Kommune

Sygeplejerskerne i Lungeteamet har selv adgang til rådgivning fra en KOL-læge eller lungeberedskabsvagten på AUH, hvis det er nødvendigt, og der kan igangsættes behandling i hjemmet ved behov.

“KOL-patienter har tendens til at være en overset patientgruppe, som ofte skubbes lidt i baggrunden og falder mellem to stole.

Derfor føles det ekstra godt, at den indsats vi har lavet med kommunen, til gavn for netop den patientgruppe bliver anerkendt. Det er en flot indsats, som bestræber at skabe lighed i sundhedsvæsenet,” lyder det videre fra chefsygeplejerske Lene Thougaard.

Når en borger ringer ind til Lungeteamet, hører sygeplejerskerne til symptomer og guider dernæst.

Er det nødvendigt, kører de hjem til borgeren, hvor de på kort tid kan give pleje, behandling og hjælpe med vejrtrækningen.

Del artikel

Andre læser også