Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aarhus Teaters store internatioale bidrag til Kulturhovedstad 2017 

Af anders@sommersangdigital.dk

Det er lykkedes Aarhus Teater at få den verdenskendte amerikanske instruktør Robert Wilson til byen i Kulturhovedstad 2017. Han har arbejdet med så prominente kunstnere som Lady Gaga, Tom Waits og Lou Reed. Nu kommer Wilson til Aarhus og sætter sin karakteristiske signatur på en helt ny visuel og musikalsk forestilling – EDDA – baseret på den nordiske mytologi. EDDA er en samproduk- tion med Det Norske Teatret i Oslo og muliggøres med støtte fra Aarhus 2017.

 

Forestillingen får premiere på Aarhus Teater og på den store scene 14. oktober 2017 og beskrives af Aarhus 2017 som ”et af kulturhovedstadsårets absolutte højdepunkter”. Teaterdirektør Trine Holm Thomsen kan nu præsentere Aarhus Teaters internationale bidrag til Kulturhovedstad 2017 – nemlig mesterinstruktøren Robert Wilsons nyeste opsætning – EDDA – der får urpremiere på Det Norske Teatret i Oslo (på størrelse med Aarhus Teater) 4. marts 2017, hvorefter den skal opføres på Aarhus Teat- ers største scene i Kulturhovedstad.

 

13 af Norges førende skuespillere

EDDA iscenesættes af Robert Wilson i en spektakulær forestilling baseret på Jon Fosses – Norges største dramatiker siden Henrik Ibsens gendigtning af berømte mytologiske tek- ster, som blev nedskrevet på Island i 1200- og 1600-tallet. Den estiske samtidskomponist Arvo Pärt, hvis stemningsmættede musik i mange sammenhænge er blevet brugt i film, skaber den musikalske baggrund sammen med den amerikanske indie-søskendeduo CocoRosie og med 13 af Norges førende skuespillere på scenen. Forestillingen spilles på nynorsk og tekstes på dansk.

 

En glad teaterdirektør

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen fortæller, “Jeg er meget glad for, at det er lykkedes os at få et så stort verdensnavn til Aarhus. Robert Wilson er en af vor tids helt særlige teaterlegender. Hans forestillinger er nærmest ikoniske, og når han så samtidigt samarbejder med så prominente kunstnere som Jon Fosse, Arvo Pärt og CocoRosie, er jeg overbevist om, at der venter det aarhusianske publikum en stor visuel og auditiv oplevelse af de sjældne.”

 

Om Robert Wilson

ROBERT WILSON (f. 1941) er en amerikansk multikunstner og hans produktioner er anerkendt af publikum og kritikere i hele verden. Han arbejder med mange forskellige kunstneriske udtryk lige fra maleri og skulptur til video. Og så spiller han en uhyre stor international rolle indenfor eksperimenterende teater.

 

Som scenekunstner er han kendt for sine stiliserede og koncentrerede sceniske kunstværker, hvor lys, scenebillede og musik er vigtige komponenter for en totaloplevelse. Han arbejder næsten skulpturelt med skuespillerne og placerer dem i billeder, hvor detaljerne er lige så afgørende som det store scenebillede.

 

I næsten fem årtier har Wilson været aktiv i avantgardeteatret. Han blev berømt gennem sin opsætning Einstein on the Beach, som han lavede sammen med musikeren og komponisten Phillip Glass i 1976. Siden har den krævende og særegne teaterkunstner sat store og nærmest ikoniske forestillinger op i hele verden i samarbejde med prominente kunstnere som William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Heiner Müller, Lou Reed, Tom Waits, David Byrne, Laurie Anderson, Rufus Wainwright, Willem Dafoe, Mikhail Baryshnikov og Lady Gaga. For ikke at nævne hans berømte videoportrætter af blandt andre Johnny Depp, Robert Downey Jr., Winona Ryder, Brad Pitt og Isabella Rossellini.

 

I Danmark husker vi især Robert Wilsons opsætning af Woyzeck, som han lavede sammen med Tom Waits på Betty Nansen Teatret i 2000. Herudover har han lavet udstillingen Anna didn´t come home that night på Kunstindustrimuseet i København og senere lavede han forestillingen White Town på Bellevue Teatret om den danske designer og arkitekt Arne Jacobsen og med Ulla Henningsen på scenen. I 2005 iscenesatte han Ibsens Peer Gynt på Det Norske Teatret i Oslo, som han nu med EDDA vender tilbage til.

robert-wilson-paa-audition-i-sal-2

Wilson er blevet nomineret og har modtaget adskillige priser for sit arbejde, heriblandt en nominering til Pulitzer Prisen, to Premio Ubu-priser, Venice Biennalens Gyldne Løve og en Olivier Award. Senest udnævnte Frankrig ham til kommandør af Ordenen for Kunst og Litteratur og officer i Fremmedlegionen og i Tykland har han modtaget Fortjenstmedaljen.

DB_AarhusUpdate-bannerreklamer_3_930x180

Del artikel

Andre læser også