Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Største nogensinde: Aarhus Universitet indstillet til fredning

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Thomas Rahbek, Slots- og Kulturstyrelsen
Foto: Thomas Rahbek, Slots- og Kulturstyrelsen

Universitetsparken, Vennelystparken og ni bygningskomplekser på Aarhus Universitet er indstillet til fredning af Det Særlige Bygningssyn og Slots- og Kulturstyrelsen.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

”Aarhus Universitet er tænkt og planlagt som et landskabsarkitektonisk værk, hvor bygninger og bygningsdele er udformet og formgivet, så de indgår i en samlet helhed med det mesterligt bearbejdede morænelandskab.

Planen er så stærk, at den har kunnet absorbere en løbende udvikling af universitetet til over hundrede bygninger over en snart hundredårig periode og er et eksempel på en bebyggelsesudvikling på allerhøjeste arkitektoniske niveau,” lyder det bl.a. i fredningsindstillingen.

Fakta om fredningen:
Universitetsparken og Vennelystparken indstilles til fredning som selvstændigt landskabsarkitektonisk værk sammen med følgende bygninger:

  • Den første institutbygning
  • Naturhistorisk Museum
  • Kollegium 4
  • Hovedbygningen
  • Kollegium 7 med eforbolig
  • Tandlægeskolen
  • Bogtårnet
  • Stakladekomplekset
  • Institut for Matematik

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Kapsejladsen består

Der er tale om den hidtil største samlede fredning af bygninger og landskabsarkitektur i Danmark.

“Selvom vi står overfor en ganske stor fredning, omfatter den kun en lille del af den samlede bygningsmasse – nemlig den, der viser de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, vi absolut ikke må miste.

Det gør også, at Aarhus Universitet kan fortsætte deres drift af universitetet, ligesom fredning af parkarealerne selvfølgelig også kan rumme de traditionsrige arrangementer – herunder den legendariske kapsejlads,” forklarer enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen, Merete Lind Mikkelsen.

Universitetet er oprindeligt indstillet til fredning af Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Danmark.

Fredningen af Aarhus Universitet er i høring frem til den 11. december 2022. Alle, der ønsker det, kan indgive høringssvar på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Hvad er en fredning?
Der er godt 7000 fredede bygninger fordelt over Danmark. Der er tale om bygninger med så væsentlige arkitektoniske og/eller kulturhistoriske værdier, at de har national betydning. En fredning betyder, at man som ejer skal have tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til at foretage bygningsændringer inde såvel som ude for at sikre, at bygningerne opretholder både den fortælling, der ligger til baggrund for fredningen og de væsentlige træk i deres udtryk. Siden 2010 har man kunnet frede såkaldt selvstændige landskabsarkitektoniske værker på linje med bygninger. Dette er blandt andet sket for Frederiksberg Allé, De Geometriske Haver i Herning og Tivolis Parterrehave.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Del artikel

Andre læser også