Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aktiver ungerne: Populær byggelegeplads vender tilbage i Aarhus

Af Freja Dumont

Fra den 4. – 7. juli 2024 slår kunstinitiativet ‘En hemmelig’ klub for tredje gang dørene op til byggelegepladsen Vildskaben.

En midlertidig legeplads, hvor deltagerne hamrer, saver og fortryller et af byens sjældne tomrum.

Byens tomrum forsvinder lige så stille og de offentlige, ubrugte steder som man kan snige sig ind i og undersøge bliver solgt og bebygget, og når de er væk, er de væk for evigt.

Den tilbagevendende, midlertidige byggelegeplads sætter fokus på disse tilgroede og forfaldne steder, og giver deltagerne mulighed for at være med til at skrive et nyt kapitel i stedets og byens historie, hvor man finder spor af byens historie.

Aktiver ungerne: Populær byggelegeplads vender tilbage i Aarhus

Byg, leg og smadr efter egen fri fantasi

Hver gang Vildskaben åbner, har den sit eget unikke og magiske tema, som En hemmelig klub udarbejder ud fra stedets historie, stemning og omgivelser.

Temaet bliver først røbet, når man ankommer til pladsen og udfolder sig løbende under den første (og eneste) fastlagte byggeopgave, som man skal udføre.

Herefter er der fri leg og rig mulighed for at bygge, lege og smadre efter egen fri fantasi. Søm, skruer og værktøj er tilgængeligt på pladsen og vil blive uddelt ved ankomst.

Vildskaben er perfekt til børn i alle aldre så længe de har en voksen med og tøj på, der gerne må blive beskidt.

Aktiver ungerne: Populær byggelegeplads vender tilbage i Aarhus

Vildskaben – en psykogeografisk byggelegeplads

Når En hemmelig klub åbner Vildskaben er de inspireret af Situationismen og dens idé om psykogeografi – en kunstnerisk retning, eller nærmere opfattelse af steder og geografiske områder, der tager udgangspunkt i, at alt, hvad der er sket et bestemt sted, efterlader et næsten usynlige spor i landskabet.

Det er netop disse spor, som En hemmelig klub leger med og forstærker til de unikke stemninger, der opstår ved hver byggelegeplads. Og på den måde får hver ny Vildskaben sit eget liv og sin egen identitet.

Tidligere har Vildskaben fundet sted i en forladt have, hvor en spejdergruppe havde holdt til. Overalt var der rafter, reb bundet i knob og en gammel brændeovn, som spejderne havde efterladt.

Stemningen bar præg af mærkelige ritualer og genstande og En hemmelig klub oversatte sporene og skabte en byggelegeplads, der kom til at handle om magi under svære kår, og Vildskaben blev dermed forvandlet til en shanty-town for magikere.

For kun fantasien sætter grænser, når En hemmelig klub forvandler tomrum til nye legende verdener. I år vil Vildskaben blomstre på en anløbet kunstgræsbane bag et lydhegn ud til en af byens største veje

Grundlæggerne af En hemmelig klub Annabelle og Kenn Nielsen betragter legen som en kunstform. En hemmelig klub forstår både kunst og leg som en metode til at trække publikum ud af hverdagen, lade dem glemme sig selv for derefter at kunne mindes oplevelsen i lang tid efter.  

Kenn Munk Nielsen uddyber:

“Legen er en kunstform, der forvandler folk fra at være publikum til både at blive medskabere og en del af legen eller værket. Og det er også det vi gør, når vi åbner en midlertidig byggelegeplads.

Vi har nogle tanker om dén historie, pladsen fortæller, men deltagernes tanker er mindst lige så vigtige. Sammen skriver vi et nyt kapitel i stedets historie.”

Det er gratis at være en del af byggelegepladsen Vildskaben, og både børn og voksne er velkomne, men børn skal tage en voksen med.

Hvad: Byggelegepladsen Vildskaben vender tilbage
Hvor: Joh. Baunes Plads, 8000 Aarhus C
Hvornår: D. 4. juli: 10.00-15.00 // d. 5. juli: 11.00-16.00 // d. 6. juli: 11.00-16.00 // D. 7. juli: 11.00-16.00

Del artikel

Andre læser også