Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Alle om bord: Årets største kapsejlads kommer til Aarhus

Kanonerne lyder fra morgenstunden torsdag på Pier 2 på havnen i Aarhus, når kapsejladsen The Tall Ships Races slutter med de store skibes ankomst til byen.

 

Det er tredje gang, at det enorme arrangement kommer til Aarhus – første gang var i 2007, anden gang i 2013 – og det betegnes på forhånd som årets største kulturelle begivenhed i Danmark med et forventet tilskuerantal på ikke mindre end 400.000 mennesker.

 

Verden kommer til Aarhus

“Jeg glæder mig til at opleve stemningen. Verden kommer til Aarhus, og der er masser af oplevelser på tværs af generationer,” fortæller projektchef Charlotte Kirk Elkjær fra Event Aarhus, som er arrangør og har arbejdet intensivt med begivenheden i et års tid.

 

“Det handler om fortællinger og menneskelig kontakt. Men selvfølgelig kommer folk for at se de imponerende skibe.”

 

Havnefronten er færdig

Charlotte Kirk Elkjær var også med, da Tall Ships Races besøgte Aarhus i 2013: “Det nye er denne gang, at nu er havnefronten færdig. Der er noget at se på. Det er også derfor, at vi har fået opstillet et 50 meter højt pariserhjul på Mellemarmen. Derfra kan man ikke bare se skibene, men hele havnefronten og resten af byen,” siger hun.

 

Syngende besætning

Blandt hovedattraktionerne er det mexicanske sejlskib “Cuauhtemoc” fra 1982, hvor besætningen optræder med sang i ræerne. Skibet tilhører det mexicanske militær og har 153 faste besætningsmedlemmer og 84 elever. 

 

Det står til at ankomme allerede torsdag kl. 11.

 

Også det polske sejlskib “Dar Mlodziely” ventes at tiltrække opmærksomhed med sine 108 meter i længden og 50 meter høje sejl. Også dette skib er bygget i 1982 og har en besætning på 196 medlemmer. “Dar Mlodziely” betyder “Ungdommens Gave” og er bygget på et værft i Gdynia, hvor den senere polske præsident Lech Walesa var blandt de første i den bevægelse, der væltede Muren i 1989 og fik Østblokken til at kollapse.

 

Oplevelser, leg og læring

“Takket være alle vores samarbejdspartnere er hele arrangement blevet til et spørgsmål om at opleve, lege og lære noget. Vi har 40 partnere fra regionen, som er med. Organisationen skaber festen sammen med os. Skibene er selvfølgelig stjernerne, men vi er også integreret med FN’s Verdensmål, så det er der også stor fokus på,” forklarer Charlotte Kirk Elkjær.

 

Det første store skib er allerede ankommet til Aarhus. Alle skibe i racet ventes på plads og klar til åbningsceremonien torsdag kl. 12.

Alle om bord: Årets største kapsejlads kommer til Aarhus

Blandt skibene, som er anløbet, er fuldriggeren “Shabab Oman II” fra Oman; et knap 70 meter langt sejlskib med en højde på 58 meter og en besætning på 90. Det tilhører flåden i Oman og kan præstere 70 knob, ca. 31 km/t.

 

Race siden 1956

Det årlige race begyndte i 1956. I år deltager et halvt hundrede sejlskibe i størrelsen 30-300 fod og med besætninger fra op mod 30 nationer. The Tall Ships Races lagde i år ud fra Aalborg, fortsatte til Frederikstad i Norge, videre til Bergen, og for første gang er Aarhus sluthavn, når det hele kulminerer på søndag den 4. august.

 

The Tall Ships Races handler om at skabe en regatta for nogle af verdens smukkeste og bedst bevarede sejlskibe.

 

Desuden er formålet at skabe rammerne for, at unge mennesker fra forskellige lande og kulturer kan dyste i fællesskab og danne nye venskaber på tværs af grænser.

 

En folkefest

Endelig er The Tall Ships Races en enorm folkelig begivenhed, som alene i år i Aalborg tiltrak en halv million gæster. I Aarhus ventes der også trængsel på havnen under den fire dage lange begivenhed.

 

Selve kapsejladerne handler selvsagt om at komme først. Skibene er inddelt i fire klasser efter størrelse, men det mest prestigefyldte trofæ tilfalder det skib, hvor det bedst er lykkedes at skabe forståelse og relationer blandt de mange forskellige nationaliteter. Dette trofæ vælges blandt deltagerne selv.

 

Hvem vandt – egentlig…?

Kapsejladsen er egentlig slut, og projektchef Charlotte Kirk Elkjær må – på en vindblæst mole på havnen onsdag eftermiddag – erkende, at hun faktisk ikke har helt styr på, hvem der vandt. Men det er heller ikke, hvad det handler om.

 

“Event Aarhus arbejder med at tiltrække og skabe store begivenheder i Aarhus. Vi er en del af kommunen, og vi fungerer ofte som det lille kontor, der skaber kontakter og finder ud af, hvad der lade sig gøre – ofte inden for sportslige begivenheder,” forklarer hun.

 

Havnerundfart og åbent skib

To københavnske rundfartsbåde er indkaldt til at tilbyde udsigt fra vandsiden. Og der bliver mulighed for at komme om bord på de deltagende sejlskibe. Forvent køer og trængsel. Men derudover har Sail Training International – den velgørende organisation, som står for begivenheden – sørget for at line omtrent 100 gratis arrangementer op hver dag fra torsdag til søndag.

 

Der bliver således tale om “Åbent Skib”, levende musik, workshops, børnearrangementer, street basket, “Human Football”, kanosejlads, cykelpolo, “Stand Up Paddle” og meget andet på havnearealerne på Havnepladsen og omkring Dokk1 de kommende dage.

 

Pariserhjul på Mellemarmen

For enden af Mellemarmen nordøst for Dokk1 er opstillet et imponerende stort pariserhjul fra Holland, hvor man kan tage en runde mod beskeden betaling og se skibene fra oven. Leverandøren ville gerne imponere, så i stedet for det bestilte, 40 meter høje pariserhjul har man fået et hjul på 50 meter i højden til samme pris.

 

Event Aarhus har ganske få faste medarbejdere, men 400 frivillige tilknyttet. Dertil kommer et stort antal kommercielle samarbejdspartnere.

 

Kamp om parkeringspladserne

Med så mange gæster anbefaler arrangørerne kraftigt, at man spadserer, cykler eller tager Letbanen til havnen. Der er parkeringsmuligheder i Dokk1 og i Navitas, men der bliver selvsagt kamp om pladsen.

 

The Tall Ships Races afsluttes med manér søndag formiddag med “Parade of Sails”, hvor skibene viser sig frem for fulde sejl – hvis ellers vejret tillader det. De sejler ud søndag formiddag og runder Tangkrogen ved 12-tiden, og Tangkrogen vil formentlig være det bedste udsigtspunkt på søndag, vurderer projektchefen.

 

 

The Tall Ships Races

Aarhus Havn
Eventområde på Havnepladsen ved Kystvejen
Aktivitetszone og pariserhjul på Mellemarmen
Madboder og toiletter flere steder

Torsdag – søndag; kanonsalutter fra torsdag kl. 8 – finale søndag formiddag
thetallshipsraces.aarhus.dk