Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Se billederne: Ikonisk sygehus får nyt liv

Af Jonathan Sten Drivsholm
Visualisering: Aarhus Kommune
Visualisering: Aarhus Kommune

Aarhus Byråd har nu godkendt salget af det, de betegner som Amtssygehusets ‘hjerte’.

Den store centrale sengebygning skal bevares og moderniseres, så den historiske bygning vækkes til live igen som hjem hjem for unge, ældre og børnefamilier.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Viser stedet stor respekt

Det vindende projekt balancerer den svære opgave at bevare og transformere sengebygningen, hvor mange aarhusianere har været indlagt gennem årene, til moderne og velfungerende boliger.

Samtidig opføres to nye moderne u-formede boligkarréer med respekt for historien. Der skal i alt skabes ca. 430 nye hjem i de tre bygninger til både unge, ældre og børnefamilier i centrum af Aarhus.

Det skal bidrage til den igangværende forvandling af området fra sygehus til et mangfoldigt bykvarter.

Se billederne: Ikonisk sygehus får nyt liv
Visualisering: Aarhus Kommune

“Vi stiller meget høje krav til omdannelsen af den store, flotte sengebygning, som har stået her fra begyndelsen i 1935.

Det glæder mig, at vinderprojektet viser den og omgivelserne stor respekt, mens vi skaber attraktive hjem til både unge, ældre og børnefamilier centralt i Aarhus,” lyder det fra Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Helt ny og grøn bydel

I september 2018 forlod den sidste patient Amtssygehuset efter 83 års hospitalsdrift.

Herefter blev Udviklingsplanen for Amtssygehuset skabt sammen med blandt andet borgere og en række andre interessenter med stærke ønsker om at bevare flere af de gamle hospitalsbygninger.

Det er Aarhus Udbud 2 P/S, der tæller pensionsselskabet PenSam og totalentreprenør Raundahl & Moesby, som vandt udbuddet blandt flere tilbud.

Vinderprojektet rummer boliger i flere størrelser med fokus på blandede naboskaber på tværs af familier og by-singler og på tværs af generationer.

Se billederne: Ikonisk sygehus får nyt liv
Visualisering: Aarhus Kommune

“Vi er meget bevidste om, at det gamle amtssygehus er et sted, som betyder noget for mange aarhusianere, og derfor er det også et særligt privilegie at få lov til videreudvikle det.

De planer, der er lagt, vil betyde, at området bliver en helt ny og grøn bydel med et attraktivt miljø for de kommende beboere,” lyder det i en fælles udtalelse fra PenSam og Raundahl & Moesby.

Fakta om projektet

  • Samlet 194 boliger fordelt i tre bygninger bliver på minimum 100 kvadratmeter eller treværelses på 75 kvadratmeter. Dermed bliver næsten halvdelen af boligerne familieegnede.
  • Dette er andet arealsalg i forbindelse med Udviklingsplanen for Amtssygehuset, som blev vedtaget af byrådet den 1. december 2021.

Kilde: Aarhus Kommune

Bygger videre på unik identitet

Projektet indeholder også parkeringskælder under karrébygningerne, mens det giver tilbage til byen med en ny port placeret centralt i sengebygningen.

Porten skaber nye stiforbindelser, der binder området bedre sammen og åbner kvarteret for både beboere og besøgende.

Se billederne: Ikonisk sygehus får nyt liv
Oversigt: Aarhus Kommune

“Ideen med udviklingsplanen er at skabe et nyt bykvarter ved at bevare de oprindelige bygninger tegnet af en af vores helt store aarhusianske arkitekter Axel Høegh Hansen og tilføje nye byggerier.

De nye bygninger skal derfor både stå som deres egne og sende tydelige hilsener til de bevaringsværdige hospitalsbygninger gennem deres materialer, rummet mellem det nye og det gamle samt bygningsstørrelserne.

På den måde skabes et helt nyt bykvarter, der bygger videre på den unikke identitet, som hele området bærer,” fortæller stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Anne Mette Boye.

Projektet er en del af de i alt 100.000 kvadratmeter ved Amtssygehuset.

De kommende år kan der skabes plads til op mod 900 boliger i en række to til seks etagers bygninger.

Du kan læse mere om udviklingen af området ved Amtssygehuset her

Del artikel

Andre læser også