Anmeldelse af Café Englen: Stemningen var intakt – mens maden var på det jævne
Det er arvesølvet, vi har med at gøre, når vi snakker om Café Englen. En institution i Aarhus. Caféen er opført i 1984 efter parisisk forbillede, og den gør stadigvæk meget ud af at ligne de franske caféer. Sådan er det. Caféen er kendt for, at de kendte – og dem som gerne vil ses, kommer her. Hvor meget det gælder i dag, ved jeg ikke. Men sådan var det engang, og måske er det blot et levn fra en svunden tid. Men uanset hvad, så er Café Englen en hyggelig café, som hører til de brostensbelagte gader i Latinerkvarteret.
Hvad spiser man så Café Englen?
Menukortet indeholder morgenmad, brunch, frokost og aftensmad. Det er pænt stramt. Det gør nu ikke noget. Hellere et lidt mindre og godt menukort end et stort og ringe.
Forudsigelig charcuteri
Først kom brødet og olivenolien. Dernæst charcuteri med oksepølse, oliventapenade, peberfrugttapenade, Gammel Knas, brændenældeost, serrano skinke, portugisiske oliven, syltede tomater, nødder og grønt. Der var ikke noget ekstraordinært over charcuterien. Der var, hvad vi forventede, og det var ganske fint. Dertil fik vi et glas Pinot Noir i anledning af Festugen. Prisen var 140 kroner, hvilket var en yderst fair prissætning.
Efter første servering fik vi nyt bestik og servietter. God stil!
En tør omgang signatur-burger
Den kendte, og til tider hypede Engleburger er altid på menukortet. Den skulle testes. En italiensk inspireret burgerbolle med oksefilet, Emmentaler-ost, pancetta, vandede drivhus-tomater, som absolut intet godt gjorde og frisk salat. Den kom med ristede kartofler og tomatmayo. Prisen er 145 kroner.
Der er nok en grund til, at de fleste burgere er med hakket oksekød. Det kan man ikke undgå at tænke efter en tør og småsej oksefilet i en halvhård italiensk bolle. Det var ikke nogen god oplevelse. Desværre. Burgeren var tør i sig selv, med mindre man valgte at bruge den Heinz Ketchup-flaske, som kom på bordet. Lidt synd, da intentionerne bag burgeren helt sikkert er gode. Den sprøde panchetta, de syltede agurker og den friske salat smagte godt. Også kartoflerne skal have ros. Men jeg springer helt sikker Engle-burgeren over næste gang. Den kan jeg ikke anbefale.
En stor omgang cæsarsalat
Englens cæsarsalat med langtidsstegt kylling, klassisk Cæsar dressing, hjemmelavede croutoner, parmesan, romaine, frisée og blandede salater var den anden hovedret. 125 kroner var prisen. En klassisk salat. Portionen var stor, og der var ikke sparet på kyllingen. Salaten var frisk, croutonerne sprøde, kyllingen desværre en anelse tør. Der var ikke meget dressing. Fint med mig.
Til dessert var der Englens chokoladekage med rabarberkompot og brændt hvid chokolade. En for tung udgave, som var massiv med stort M. Kompotten tog lidt af tyngden af den, men vi måtte opgive på halvvejen. Den smagte godt, og til 50 kroner var det value for money.
Bedste servering – og prisen var kun 50 kroner
Eton Mess med creme de bresse, knust marengs, friske bær og rabarberkompot. Den sad lige i skabet. Frisk og lækker. Der var pænt med friske bær. Hindbær, brombær og blåbær. Creme de bresse gjorde desserten mindre fed, og samspillet med den syrlige rabarberkompot fungerede perfekt.
Utroligt så langt en caffe latte kan strække
Mange af gæsterne sidder og kigger. Tid er der jo nok af, så der er ingen jag. Det er som en dagligstue. Skønt, man kan bruge timer på at komme gennem en stor caffe latte, men hold op, hvor var der mange, der gerne ville spise noget mad, men blev afvist. Men sådan er det på Englen.
Gode vine på glas
Englen har en del vine på glas – og til yderst sympatiske priser. Knud Kjellerups Domaine Bernollin, Les Corbaisons fra Bourgogne til 70 kroner er en god pris for et stort og velskænket glas. Et rigtig godt glas vin i den lettere genre, som bare smager godt – hver gang. Ellers var der amerikansk syrah fra Chateau Ste. Michelle også til 70 kroner. Et glas fransk Pinot Noir kan du få til 60 kroner, mens en stor øl koster 50 kroner. Kaffen kostede 25 kroner. Alt i alt har Café Englen gode og overordentlig gode priser på deres drikkevarer.
Betjeningen
Ja. Den var der. Vi fik hurtigt et menukort og et drikkekort. Det var så det. Vi ventede, og ventede. Prøvede tricket med øjenkontakt, men uden held. Efter et kvarter kom der en tjener. Bestillingen gik smertefrit. Vi vidste, hvad vi ville have, og tjeneren var i den grad oppe i gear. Utrolig serviceminded, og resten af aftenen var med god betjening. Han præsenterede maden, var smilende og opmærksom. Så vi glemte den lidt søvnige opstart.
Vores regning
Dagens middag løb op i 705 kroner. Det var for fem retter mad inklusiv en americano, en kaffe med mælk og fire glas vin. Det er ikke dyrt, og især på vinsiden er der rigtig god value for money. Vandet var gratis. Tak for det! De retter, som var veltilberedte holdt også en god pris. Dem, som floppede, var selvsagt ikke pengene værd.
Vurdering
- Café Englen er hyggelig. Det kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Her er en sjælden atmosfære, og den skal opleves. Tiden står på mange måder stille, og man føler ikke, man er i Aarhus. Topkarakter til den unikke indretning.
- Maden er cafémad. Her kunne der med rette strammes op. Der manglede generelt smag i maden, og burgeren med oksefileten var tør og småsej. De vandede tomater gjorde ikke noget godt for oplevelsen. Drop dem, da de jo ikke smagte af noget som helst. Englens cæsarsalat med langtidsstegt kylling var ligeledes i den tørre afdeling. Det duer bare ikke med tørt kød – så hellere drop det, da det ødelægger oplevelsen.
- Betjeningen og drikkevarerne var i orden. Der var intet at komme efter. Priserne var generelt gode, hvis altså maden havde været mere omhyggeligt tilberedt.
Café Englen
Studsgade 3
8000 Aarhus C
Website: