Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Jacob´s Bar BQ: Fyrre år med steak, men smagen sidder stadigvæk lige i skabet

Af Jan L. Pedersen

Vi er mange, som er smaskforelsket i Jacobs Bar BQ. Hvis der er en restaurant, som gennem generationer har været kendt langt ud over kommunegrænsen i Aarhus, er det Jacob´s Bar BQ. Det er en institution i Aarhus, som i den grad har sat sit præg på generationer af aarhusianere og mange andre. Pianobaren har været det bedste scorested gennem flere årtier. Jacobs, som er navnet i daglig tale, dækker over en café, en pitabar og en restaurant. Vores opgave, den aften vi var forbi, var at anmelde restauranten, da vi er på jagt efter de gode bøffer til vores nye ”steakguide”.

 

Historien vil altid være der

Hvis der er en mand, som alle taler godt om, så er det Jacob Evar. Han var israeleren, der blev en fremtrædende aarhusiansk erhvervsmand. En som mange stadigvæk taler om og mindes med den dybeste respekt. Han var manden bag pitabrødenes indtog i Danmark. Han skabte Jacobs Pita ved siden af Jacobs Bar BQ. Men ikke kun det. Hans kreativitet og iværksættergen var intakt, indtil han i en alt for tidlig alder døde i 2004. Jacob Evar blev 62 år gammel. Det var ham, som skabte Jacobs Bar BQ, som blev et ikon i Aarhus. I dag er det hans bror, Simson Evar og hans enke, som driver Jacobs Bar BQ videre i samme ånd, som Jacob Evar selv gjorde.

Opgangen til Jaocbs Bar BQ i AarhusBøffen og grillen

Er der noget som en mør bøf, hvor man rigtig kan smage, den har været på grill? Nej, det mener vi ikke. Den åbne grill på Jacobs er et klenodie, som må høre med til inventarlisten over bevaringsværdigheder i Aarhus. Intet mindre. Kød er omdrejningspunktet. Det har det været i godt 40 år nu, og mon ikke det fortsætter. Med lidt opmærksomhed på hvad størstedelen af en næsten fyldt restaurant spiser denne aften, så er der ingen tvivl om, at steak stadigvæk er trækplasteret på Jacobs Bar BQ.

En omgang sund snacke på Jacobs Bar BQ”De kan dæleme lave mad”

Ved bordet ved siden af os sad et yngre par. Om de var på date er uvis, men det kunne godt været et bud. Da den kvindelige del af nabobordet havde spist halvdelen af sin bøf, sagde hun henvendt til os, “De kan dæleme lave mad hernede”. Det kunne vi kun bekræfte, for på Jacobs laver de en form for tidløs mad, hvis man må bruge det begreb.

 

Man kan se, hvad man spiser

Der er ikke så meget gourmet eller nyere nordisk køkken på Jacobs Bar BQ. Du kan se, hvad du spiser, bøffen fylder jo godt på tallerkenen. Retterne taler fint for sig selv. Det er ærlig mad, som der ikke er så meget at komme efter. De fleste kan lide maden. Godt, rigtig godt kød, en varm grill, nogle grøntsager, forskellige typer kartofler og en god sauce. Det er opskriften – og den har virket i 40 år nu, så den må siges at være godt afprøvet.

En omgang groft brød på Jacobs Bar BQEnkelt og faste forretter

Vores ene forret den aften var stegte kammuslinger stegt i hvidvin og hvidløg. God smag og en rigtige konsistens var ordene. Kammuslinger kan man ikke få for meget af.

Fire stegte kammuslinger til forret på Jacobs Bar BQDen anden forret var jumborejer. De store rejer, som ordet jumbo antyder, virker friske og har en god skaldyrssmag i sig. Rejerne var ledsaget af avocado med lime og hvidløg. Forretten her var i størrelse XL. Begge forretter var stabile forretter og havde en pris på 98 kroner. Til både snacks og forret drak vi Marquis de la Tour fra Loire. Fine bløde bobler, og med en udpræget smag af blomster og melon. En god allround vin som smagte godt uden at gøre så meget væsen af sig.

Jumborejer til forret på Jacobs Bar BQSignaturbøffen holder endnu

BQ specialsteak er Jacobs kendte og nærmest berømte oksemørbrad. Den har været der altid, også længe før rødt oksekød for alvor slog an i Danmark. Den fås i flere  forskellige størrelse. Den starter ved 200 gram og går helt op til 500 gram. Der er ikke de store hemmeligheder ved BQ specialsteaken. Prisen for en 200 grams steak af mørbrad var 294 kroner. Det er vel at mærke inklusiv alt tilbehør, hvilket er en ganske fair pris efter vores vurdering. Til samtlige steaks serveres der enten pebersauce, bearnaisesauce eller barbecuesauce. Kartoflen kan du også selv vælge. Der er råstegte kartofler, pommes frites eller bagt kartoffel.

200 gram oksemørbrad på Jacobs Bar BQ

Dagens bagte kartoffel på Jacobs Bar BQ

Mørbrad med BQsauce på Jaocbs BQ i AarhusRib Eye i referenceklassen

Mange vælger det sikre, oksemørbrad. Her er du med statsgaranti sikker på at få mørt kød. Men smagen er mere tvivlsom. Man får ofte mere smag og mere for pengene ved at vælge andre udskæringer end oksemørbrad. Skrønen om, at hvis man vil være 100 procent sikker på mørt kød, så skal man vælge mørbrad. Den holder ikke mere, Rib Eyen var mindst lige så mør, og der var mere smag i den.  Prisen er 214 kroner for denne omgang, hvilket gør Rib Eye til den bedste til prisen i Aarhus. Så er det sagt. Bearnaisen var varm, bøffen mør og vinen smagte fantastisk. Vi må blot konstatere, at Jacobs holder fast i stilen og traditionerne. Tak for det!

Rib Eye - 200 gram på Jacobs Bar BQ

Bearnaisen er altså hjemmelavet

Vi læste på et tidspunkt en anmeldelse i en avis, hvor den uerfarne og famlende anmelder mente, at bearnaisesaucen var købt færdiglavet. Det kan vi blankt afvise. Vi vurderede den som hjemmelavet, men spurgte tjeneren for en sikkerheds skyld. Så konklusionen er, at bearnaisesaucen på Jacobs er hjemmelavet. Ud over det er den dejlig velsmagende. Den er måske ikke så tyk og fed, som man nogle gange møder, men den er faktisk rigtig god.

Rib Eye med råstegte kartofler og bearnaise på Jacobs Bar BQ

Retro-desserter

Dessertkortet er ikke af de lette, men velsmagende og nok en smule old school. En omgang is med flere forskellige farver kugler. Der var flødeskum, chokoladesauce og nødder. Totalt retro, men det smagte godt. Lidt ligesom den man fik som barn, men bare med en pokkers meget bedre smag. Prisen er til at overkomme. 52 kroner for denne omgang.

Den klassike isdessert på Jaocbs BQ i AarhusDen anden dessert var grønne figner til 67 kroner. De blev serveret med vaniljeis og godt med Grand Marnier. Igen er vi i old school-afdelingen. Isen virkede hjemmelavet og sammen med Grand Marnier og figner, var det lige før, jeg ville skifte old school ud med supercool.

En omgang grønne figner med is på Jaocbs BQ i Aarhus

Vinkortet uden de store overraskelser

Vinkortet er alsidigt, og der er langt fra kun de tunge bøfvine – og tak for det. Vi valgte en vin, som ikke var så tung, som man ofte ser på steakrestauranter. Vinen til vores bøf var fra Toscana. En Terre del Palio, Brunello di Montalcino. Årgangen var 2007. En fantastisk vin til 475 kroner. En vanvittig lav pris for denne vin. Perfekt vin til rødt kød og kraftige saucer. Den var på ingen måde for kraftig. En smuk vin med lidt frisk syre og bløde tanniner. En utrolig drikkevenlig vin som klart får vores ubetinget bedste anbefaling.

Terre del Palio, Brunello di Montalcino på Jacobs Bar BQ

Vi så en sjælden overskudsstemning i restauranten på Jacobs Bar BQ

Niveauet er godt og stabilt. Både mad og vin den aften vi var forbi, var i orden. Bøffen er i den absolut bedste ende af steak-skalaen. Den er ubetinget i en klasse for sig selv. Men noget af det, som vi også bemærkede, var , at der var kommet mere grønt til som tilbehør. Ikke noget med salatbar og den slags – og tak for det. Men flere friske grøntsager – og med mere bid. Faktisk er der mere grønt som tilbehør, end vi har oplevet før. Klart noget, især de kvindelige gæster sætter pris på. Både maden, vinen, stemningen og betjeningen virkede ret overskudsagtige den aften. Betjeningen var mere voksent end gennemsnittet på aarhusianske restauranter, og de var yderst opmærksomme på, om alt var, som det skulle være. Vores tjener var af den rolige type. Kompetent med en god humor og et højt serviceniveau. Han talte med gæsterne og ikke (ned) til gæsterne, som man ofte kan opleve på restauranter. Hans rolige og behagelige væsen blev også kommenteret, både ved vores bord, men også ved nabobordet. Vi manglede intet, også selvom der var godt med gæster.

En fyldt restaurant på Jacobs Bar BQ

Stabilt mad og en omgang aarhusiansk kulturhistorie

Uanset hvad man synes om indretningen, så har den sin egen historie. Stolene og sofaerne har der siddet et utal af gæster i gennem tiderne. Jeg sad der selv i min gymnasietid for over 25 år siden, og jeg sidder der stadigvæk. Det er som om, jeg aldrig bliver færdig med Jacobs Bar BQ. Mine børn har været med, siden de ikke var ret gamle. Nu foreslår de selv en tur på Jacobs. Tingene har det med at gå i arv og gentage sig. Sådan fornemmer jeg også, der er mange, der har det med Jacobs.

 

En oplevelse og anbefaling

Der er ingen tvivl om, at stemningen på Jacobs er noget helt særligt. Historien sidder i væggene. De lever endnu. Der er god plads ved bordene. Betjeningen er høflig og opmærksom. Maden og vinen er i den bedre ende. Niveauet er stabilt. Der er ikke noget at komme efter. Du bliver mæt, får en god bøf og samtidig beholder skindet på næsen rent økonomisk.

 

Beliggenheden, deromme i baggården, oppe på 1. sal er ikke prangende. Man skal vide, hvor restauranten ligger, eller spørge om vej. Om sommeren tages gårdhaven i brug, så her kan bøffen nydes i det fri. Personalet er rolige, de tager arbejdet seriøst og er af den type, som går op i at betjene gæsterne. Dejligt at den type stadigvæk findes. Vi vil gerne kvittere med en brandvarm anbefaling af Jacobs Bar BQ. De serverer fremragende mad, især deres bøffer er i en klasse for sig selv. Vi håber, de altid vil være omdrejningspunktet i restauranten, ligesom de har været i 40 år. Jacob Evar er her desværre ikke mere, men hans restaurant lever i bedste velgående og er stadigvæk en af byens mest velbesøgte og stabile spisesteder.

 

 

Jacob’s bar BQ

Vestergade 3
8000 Aarhus C
Email: jacobsbarbq@jacobsbarbq.dk
Telefon: +45 87 32 24 20
Link til hjemmeside

 

Del artikel

Andre læser også