CANblau – gennemført opvisning i spansk med en sjælden autenticitet
Lad os slå det fast med det samme. CANblau er en tapasbar. Autentisk som ind i himlen. Nok den bedste i Danmark. Helt sikkert den bedste tapasbar i Jylland. De har altid været sin egen. Deres mad er, efter min bedste vurdering, noget af det ypperligste. Vi valgte at spise på CANblau en lørdag til frokost. Et for alvor godt valg, selvom der var pænt med mennesker til frokost.
Inflation, brugt og misbrugt
Nu er tapas, efterhånden, blevet et noget fluffy begreb. Aarhus har om nogen misbrugt begrebet. Her er reglen, at alt det, som man ikke kan finde et navn til, kalder man bare tapas. Ofte uden at vide, hvad tapas egentligt betyder. Amerikansk tapas, nordisk tapas, café tapas, japansk tapas, tyrkisk tapas, dansk tapas, lokal tapas, græsk tapas og ikke mindst spansk tapas. Kært barn har mange navne. Men lad os slå fast. Størstedelen af det, som “kaldes” tapas, har intet med tapas at gøre. CANblau er en af de få, som tager begrebet seriøst og forvalter det med autenticitet og respekt.
CANblau er en tapasbar
Autentisk og med samme atmosfære, som du vil opleve i Barcelona eller Madrid, er sådan, jeg ser CANblau. Her er afslappet. Flere rum. Meget indbydende. Lækre møbler. Rå vægge. Flotte malerier. Helt igennem lækkert og smagfuldt indrettet. Det ser ikke billigt ud, men det, synes jeg ikke, man ser på prisniveauet. Du kan sidde i baren og spise, hvis du ikke vil sidde ved de mere almindelige borde. Vi fik bord i det bagerste lokale i en bås med gardiner omkring. Der var god ro. Vi satte os i sofaen omkring det runde bord. Der var pænt med gæster i restauranten, men det mærkede vi ikke. Akustikken var fremragende. Musikken var afdæmpet og behagelig. På en tapasbar som CANblau deler man maden. Eller det er det mest normale her. Så alle retter er lavet, så de kan deles. Ikke helt uvæsentligt når du bestiller.
En lækker Maria Casanovas
Vi startede med et glas spansk boblevin, eller cava som det hedder. 68 kroner per glas og der kom snacks bestående af salte mandler, oliven, friskbagt brød og olie. Maria Casanovas, brut de brut. Fine og bløde bobler. God aroma, ren og frugtig. Lige ud ad vejen, og et eksempel på, at god cava smager aldeles fremragende.
Dagens tapas-menu
Frokostmenuen er med to kolde og tre varme tapas, som kokken vælger. Selvfølgelig tages der hensyn til allergier. 218 kroner per person. Bestiller du menuen, er det inklusiv snacks.
De to kolde tapas kom på bordet. Det ene var rejer med aioli, spæde salater og purløg. Den anden serranoskinke fra duroc-grise. Modnet i 24 måneder. Vi fortsatte med Cava til de kolde tapas.
Skinken var mør som smør. Svag røget smag. Meget lidt fedt, hvilket kvinderne elsker. Det var kødet, som trådte frem. Klart en smuk skinke på en frokostmenu.
Stegt torsk, sauce blanquette med cornichoner, kapers og purløg. Det var så det. Det lyder enkelt. Og det var det også. Men torsken var så perfekt stegt, at man knap nok troede sine egne øjne. Saftig med lækker sprød skorpe. Spitze. Den her fisk var bedre tilberedt end på de bedste fiskerestauranter i Danmark. Længere er den ikke.
Så blev der ro
Roastbeef med teriyaki i lunt brød, forårsløg, syltede kinaradisser og chilimayo. Det var nærmest en “hotdog”, vi fik. Umiddelbart lyder det enkelt. Men igen, bliver vi glade i låget. Det asiatiske twist løftede kødet. Mørt. Meget mørt. Chilimayoen var mild, men nu var det også kødet, som var primadonnaen. Og sådan er det. Jeg var vild med “doggen”. 98 kroner måtte vi slippe. Fair.
Patatas brava (sprøde kartofler) med en kold sauce lavet på bagte tomater og tørrede tomater. Aioli var der, selvfølgelig, også. Kartoflerne var perfekt sprøde. En stor portion, uden så meget snak.
A la carte
Først kom der tre kolde tapas ind. Syltede hvide ansjoser, karamel, chili, fjeldørred rogn, kaviar, sur-sød sovs, var den ene. Ansjoserne var møre som smør og smagen i top.
Fortsættes på næste side