Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Madanmeldelse: Restaurant Kohalens julefrokost imponerer

Af Søren Holm-Hansen

Egentlig gik vi efter en almindelig, god frokost. Men da vi besøgte Restaurant Kohalen i bunden af Jægergårdsgade en lørdag i november, var der kun én valgmulighed fra menukortet:

 

Den store julefrokost.

 

Og den var i sandhed stor. Heldigvis var den også ualmindeligt velsmagende, og vi havde god tid. Det fik vi brug for.

 

Spisested siden 1907

Kohalen har ligget på adressen i over 100 år og begyndte som frokoststue og spisested for bl.a. medarbejderne på det nærliggende slagteri. Siden har stedet udviklet sig til en tidslomme med et køkken, der kan matche andre af byens bedste i kategorien “god dansk mad”. I dag kan man uden videre melde “alt reserveret” på en lørdag eftermiddag.

Madanmeldelse: Restaurant Kohalens julefrokost imponerer

Et første kig på menuen kaldte på minder om danske juleklassikere, men som enhver, der har oplevet en gennemsnitlig julefrokost-buffet, kunne man også få bange anelser: Hvor ligger vi henne i forhold til lune retter produceret i store mængder?

 

Vi lå højt, viste det sig.

 

En hel flaske snaps på bordet

Men først det praktiske: Den søde, venlige og opmærksomme tjener gjorde opmærksom på, at hun nok ville få en travl dag. Derfor satte hun en hel flaske Linie Akvavit på bordet – “jeg får nok ikke tid til at komme og skænke for jer hele tiden, så jeg måler bare op, når I er færdige,” meddelte hun. Så var vi ligesom i gang.

 

Første fad på det fint opdækkede bord var nærmest en hel frokostservering i sig selv: Store fileter af marinerede islandske sild med hjemmelavet karrysalat, kapers og rå løg – og stegte sild i en lækker tomatsauce. Hertil hjemmebagt rugbrød med en god krumme og selvfølgelig smør og fedt på bordet.

 

Men vi var først lige begyndt.

 

Hold igen med brødet!

Næste fad ankom på den lille opsats midt på bordet: Friske rejer med stenbiderrogn og fire perfekt stegte, små fiskefileter. Dertil mere friskbagt rugbrød og smørstegte skiver af toast.

Madanmeldelse: Restaurant Kohalens julefrokost imponerer

Det var her, at vi kom i tanker om det gode råd: Hold igen med brødet; det fylder alt for meget i maven.

 

På dette tidspunkt var vi egentlig mætte, men der ventede endnu seks retter, imens flere og flere forventningsfulde gæster indfandt sig og fik lydniveauet i restauranten til at stige.

 

Håndværk og lækkerier

Nu stod den på sprøde tarteletter med høns i asparges og et fad med mørbrad i en cremet sauce og toppet med bacon. Det var næsten for meget af det gode, men smagen af håndværk og lækkerier kunne stadig appellere til os.

Madanmeldelse: Restaurant Kohalens julefrokost imponerer

Og bedst, som vi troede, at nu havde vi nået maksimum, kom endnu et fad på bordet: Perfekt stegte frikadeller med en grov sennep og hjemmelavet surt – og tilsvarende perfekt stegt ribbensteg med sprød svær og hjemmelavet rødkål.

Madanmeldelse: Restaurant Kohalens julefrokost imponerer

 

“Intet problem” – med et smil

Efter at have smagt på de fint anrettede lækkerier måtte en af mine medanmeldere tilkalde tjeneren igen: Ingen af os kunne klemme en bid mere ned, men idet han har et par hunde derhjemme, ville han gerne bede om en doggybag til resterne.

 

“Intet problem,” meddelte hun med et smil, “og så pakker jeg også lige risalamande, kirsebærsauce, ost og kiks til jer, så I kan tage det med hjem.”

 

Sikke en service på Kohalen, som siden 1998 har haft Rita og Jes Lausten i spidsen. Tjeneren gik formentlig hjem med nogle ømme fødder, men betjeningen var upåklagelig; effektiv, opmærksom, men aldrig påtrængende. Håndværket i køkkenet og på gulvet fornægter sig ikke. Her var ingen slinger i valsen. Vi tilbragte fire timer over frokostbordet på Kohalen, og vi kommer gerne igen. En juleklar anbefaling herfra.

 

Det spiste vi:

  • Islandsk marineret sildefilet med hjemmelavet karrysalat, løg og kapers
  • Lun stegt sild i tomatlage med bløde løg
  • Rødspættefilet med hjemmelavet remoulade og citron
  • Rejer med mayonnaise, stenbiderrogn, citron og asparges
  • Tartelet med høns i asparges
  • Mørbradbøf med champignon a la creme
  • Frikadelle med stuvet hvidkål
  • Ribbensteg med hjemmelavet rødkål og agurkesalat
  • Risalamande med kirsebærsauce
  • Brieost med druer, peberfrugt og kiks

Mindst fire kuverter – skal bestilles to dage før – mulighed for tilvalg

 

Mandag – fredag serveres en mindre juleanretning med seks retter for 268 kroner (mindst to kuverter).

 

Fredag aften og hele lørdag frem til jul serveres udelukkende julefrokost.

 

Stemningen:

Kohalen ligger i et stort lokale med bar samt et sidelokale med plads til endnu flere gæster, og med fuldt hus påvirker det lydniveauet, i takt med at glade gæster skyller maden ned med store fadøl og snaps og taler stadigt højere. Men her er hyggeligt og fyldt med en positiv og afslappet stemning.

 

Godt at vide:

Bordbestilling er en rigtigt god idé, og det foregår udelukkende telefonisk: 86 12 14 81.

 

Åbningstider: Mandag – lørdag kl. 11-18, køkken kl. 11.30-16 (men man er fleksibel med åbningstiderne, især i julefrokost-sæsonen).

 

Vurdering:

Man er ikke i tvivl om, at råvarerne er friske og maden hjemmelavet, lige fra de stegte sild til den håndrørte remoulade, de sprøde fiskefileter, fyldet i tarteletterne og ribbenstegen med sprød svær. Det aftvinger respekt og retfærdiggør en pris på 388 kroner pr. gæst for julefrokosten – plus drikkevarer. Den samlede regning for fire personer, der indtog syv store fadøl, seks gange Linie Akvavit, en citronvand (!) og to kander kaffe løb op i knap 2.400 kroner.

 

Madanmeldelse: Restaurant Kohalens julefrokost imponerer

 

Restaurant Kohalen

Jægergårdsgade 164 A
8000 Aarhus C
Tel. 86 12 14 81
www.kohalen.dk

 

Del artikel

Andre læser også