Anmeldelse: Kultagtige Skam ramte og genopfriskede noget i os alle
Den norske, nærmest kultagtige serie, “Skam”, ramte tirsdag aftes den store scene i Musikhuset i Aarhus. Der var tæt på fuldt hus til premiereaftenen. Med en scenografi, der fyldte hele salen, blev “Skam” nærværende, og vi kom helt tæt på ungdommens glæder og sorger.
Ungdomsserier er ikke noget nyt fænomen. Beverly Hills, Melrose Place og Degrassi Junior High har i tidernes morgen lagt gaderne øde for teenagere, og dem som gerne vil være det igen. Nu er det så den norske tv-serie “Skam”, der rører de unge. Aveny-T har lavet teaterversionen af serien.
Ungdommens problematikker
“Skam 1” er den første del af i alt fire forestillinger. Stykket tager udgangspunkt i seriens første sæson. Her følger vi karakteren Eva, der netop er startet i 1. G på gymnasiet og navigerer sig gennem venskaber og kærligheden. Hvordan bliver man populær? Kommer med i den rigtige bus? Klarer de mange hormoner, der flyver rundt i teenageårene, mens man er ved at finde ud af, hvem man er. Vi får de norske gymnasieelever Eva, Noora, Vilde, Sana, Chris, William, Jonas og Isak tæt ind på livet.
Sjove replikker
Dialogen er mere eller mindre kopieret og oversat til dansk fra tv-serien. Men forestillingen er sjov og med gode replikker. Den er bygget op, så hver karakter på et tidspunkt er fortæller. Det fungerer fint, men tager af og til udsyn og opmærksomheden fra skuespillet, hvilket er ærgerligt.
Uerfarne skuespillere – men med potentiale
Skuespillerne er uerfarne. Mellem 17 og 26 år. Det kan ses og høres. Men de har sat sig godt ind i rollerne og rammer nerven i de velkendte karakterer. Flot er det, at de unge skuespillere kan spille overfor nogle, der ikke er fysisk til stede. Chris (Sofie Salée) sørger for det sjove, Eva (Frieda Krøgholt) det følelsesmæssige, Noora (Fanny Bornedal) er cool og William (Jonathan Stahlschmidt) får pigerne i salen til at savle.
Scenen går ud i salen
Balkonen og bagerste del af salen er lukket af så, der kun er plads til 700 frem for normalt 1600 gæster. Scenografien er enkel og fungerer godt. Der er få rekvisitter. Det gør det hele mere intimt. Hele salen benyttes, og skuespillerne kommer rundt blandt publikum. Vi bliver hurtigt en del af stykket, og det skaber flow. Facetimeopkald og messengerkorrespondenser føres op på bagtæppet. Autentisk og ungdommeligt også selv om teknikken ikke helt fungerer. Kostumerne er som taget ud af tv-serien og passer meget godt til teenageres påklædning i dag. Musikken skaber dynamik og gode overgange.
“Temaer” der får de unge i teater
“Skam” har fået det yngre publikum til at gå i teatret. Musikhusets store sal var fyldt med unge mennesker. Fans af den populære tv-serie, der uden tvivl rammer dem. Karaktererne som de unge kan se sig selv i. Tanken om at der altid er nogen, der samler en op, når man er faldet, er rørende, stærk og skam ikke et tema, man bliver træt af.
Er “Skam” værd at se?
“Skam” rammer bredt. Men specielt unge vil kunne identificere sig med problematikkerne og spejle sig i personerne. Forestillingen er underholdende og sjov. Generelt er der power på. Handlingstrådene er selvfølgelig reduceret kraftigt, og nogle scener bliver forjagede i forhold til tv-seriens sæson 1. Det kan skabe forvirring, og det kan være svært at holde rede på relationerne mellem karaktererne, hvis man ikke har set serien.
Det er unge uerfarne skuespillere, der er på scenen. De gør det, trods alt, godt. Bestemt. Men der snubles af og til over ordene, og de korte seancer med hver karakter gør, at vi ikke kommer helt ind under huden på dem. Det blev ikke bedre af lydmandens manglende overblik i forhold til, hvilken person der talte, og vi mistede dermed det første af replikken et par gange. Hastigheden, ordene røg ud af munden med, var til tider i et for højt tempo. Teaterversionen er tro mod tv-serien. Så hvis man forventer noget nyt, så skal man blive hjemme.
Med det sagt så er “Skam” værd at se. Det er anderledes og med ungdommens iver og naivitet. Temaer, som identitet, kærlighed, seksualitet og venskaber går aldrig af mode, så både unge og ældre, der stadig husker ungdommens år, vil kunne spejle sig i forestillingen og måske endda blive lidt klogere på ungdommen i dag.
Fire stjerner til første del af “Skam”. Vi glæder os til anden del.
Af: Julie Andem
Instruktør: Martin Lyngbo
Scenograf: Jon Stephensen
Dramatiker: Line Mørkeby
Medvirkende: Frieda Krøgholt, Sylvester Byder, Mathias Käki Jørgensen, Fanny Bornedal, Asil Al-Asadi, Sofie Salée, Jonathan Stahlschmidt, Coco Hjardemaal
Varighed: 1 t. og 35 min. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.
Arrangør: Musikhuset Aarhus