Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Af Jonathan Sten Drivsholm

I et hjørne af Eskelunden stod der i går en scenekonstruktion, som man sjældent ser danske musikere turnere med.

Over selve den runde scene tronede, hvad der på afstand mest lignede et gigantisk stankelben, men ved nærmere eftersyn var kontruktionen plastret ind i stroboskoplys, store højttalere og dobbeltsidede storskærme.

Med det syn var det svært ikke at have høje forventninger til dét show, der snart skulle fylde monstrummet ud.

Der var da også en stille og spændt summen at mærke blandt publikum, der var placeret hele vejen rundt om scenen, i timerne frem mod showstart.

Da mørket faldt på, skete der endelig noget. Scenelyset og musikken blev slukket, og en video startede pludselig på de fire storskærme.

Stille fra start

I lighed med Justin Biebers nylige optræden i Bøgeskoven brugte Lukas Graham lørdag aften en storladen kortfilm, hvor forsanger Lukas Forchhammer fablede om musikkens betydning i vores liv som showstarter.

Det hele foregik på engelsk, og med ord som “music is like magic” lagde frontmanden ikke skjul på, at han har større ambitioner end at tryllebinde godt 15.000 tilskuere i Aarhus en aften i august.

Det var ikke desto mindre opgaven lørdag. Heldigvis besidder Lukas Forchhammer en vokal og en karisma, der på en scene klinger langt mere af international klasse end hans canadiske kollega.

Og det beviste han til fulde i Eskelunden.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Nok var koncertens start stille og helt nede i tempo. Lukas Forchhammer indtog i uvanlig introvert stil den monstrøse scene – forsangeren var gemt bag en kasket og sort hættetrøje, men åbneren ‘Happy Home’ byggede langsomt op, og snart røg hætten, mens frontmanden blottede sin uforlignelige evne til at ramme de helt høje toner i omkvædet.

Åbneren bød også på en stærk guitarsolo, inden Forchhammer lod sine fans skråle omkvædet en sidste gang. Sikke en start.

15.000 i fællessang

Lukas Grahams koncert i Eskelunden lørdag var den sidste på sensommerturnéen ‘In The Round 2022’, der i løbet af august har taget bandet fra København til Aalborg, Sønderborg og Odense inden aftenens finale i Aarhus.

Og der var ingen tvivl om, at bandet havde tænkt sig at holde dampen oppe og slutte af med manér.

‘Happy Home’ gled over i ‘Take The World By Storm’, hvor Lukas Forchhammer bevægede sig hjemmevant 360 grader rundt på scenen for at sikre sig, at alle var med.

Det var de i den grad, og det mærkede man især under tredje nummer ‘Drunk In The Morning’, der stammer helt tilbage fra gennembruddet i 2012.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Med et glimt i øjet bad Lukas Forchhammer publikum om at hjælpe bandets faste trommeslager Lovestick med at holde takten. Han kæmpede lidt med at holde den selv, lød det fra forsangeren, så inden længe klappede 15.000 mennesker i takt.

Den stærke start kulminerede i omkvædet, hvor der var fællessang hele vejen rundt om scenen. Folk var helt med.

Forfriskende indebrændt

Hitparaden fortsatte med nogle af bandets nyere numre.

Særligt på ‘Lie’ flexede Lukas Forchhammer virkelig sine vokale muskler og viste, hvorfor han er en af landet stærkeste sangere.

Nummeret bærer på en indebrændthed, som virkede forfriskende ovenpå en række af bandets mere happy hits, og forsangeren demonstrerede den til fulde, som han stod der på midt på scenen og aggressivt spyttede linjerne ud en efter en.

Energien blev straks mere længselsfuld på den spritnye single ‘Wish You Were Here’, som er et samarbejde med ingen ringere end verdensnavnet Khalid, men også her imponerede Forchhammer med sin stemme.

Mellem numrene sippede han af en medbragt fadøl, skålede med publikum og fortalte anekdoter. Ingen kunne være i tvivl om, at Lukas Forchhammer føler sig hjemme på en scene.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Følelserne fik frit løb

Og når man er så nærværende og føler så stor samhørighed med sit publikum, risikerer man, at følelserne løber af med én.

Det var netop, hvad der skete under tre numre midt i koncerten.

Med først ‘You’re Not There’, der blev dedikeret til “alle de døde forældre derude”, og siden ‘Criminal Mind’ og det musikalske højdepunkt ‘Not A Damn Thing Changed’ leverede Lukas Graham et følelsesladet intermezzo i popfesten, hvor både forsanger Forchhammer og flere blandt publikum havde svært ved at holde tårerne tilbage.

Den groovy og ubekymrede ‘Don’t You Worry ‘Bout Me’ bragte imidlertid feststemningen tilbage. Forchhammer var, her, der og alle vegne under nummeret, hvor han både fik tid til at jamme med bandet, synge siddende på scenekanten, danse en kluntet ballet og løbe runder på den runde scene.

Hvis man før koncerten var bekymret for, at man havde placeret sig forkert i forhold til bandet, blev det flere gange undervejs gjort til skamme. Lukas Forchhammers energi nåede hele vejen rundt, og det samme gjorde bandets.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Bar mave-fest

Under hele koncerten var scenen en imponerende ramme om Lukas Grahams koncert.

Særligt de mange stroboskoplys understøttede på smuk vis musikken og skabte et sceneshow udover det sædvanlige.

Bandet tog stikket hjem med ‘Strip No More’ og ‘Mama Said’ fra ‘Blue Album’, inden lyset blev slukket, og mørket omsluttede Eskelunden.

Men det kunne selvfølgelig ikke slutte der, for vi manglede stadig ‘Ordinary Things’, ‘Golden’ og verdenshittet ‘7 Years’, som alle vist havde øvet hjemmefra.

Lukas Forchhammer i bar mave performede, som havde han aldrig lavet andet, og efter halvanden times hitparade afsluttede han og bandet med ‘Funeral’, der lagde koncerten i graven og satte en tyk streg under Forchhammers sangtalent.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Det er svært at sætte en finger på den koncert, Lukas Graham leverede lørdag aften i Eskelunden.

Hele vejen rundt var præstationen solid, men en lille anke må være, at bandet ikke for alvor formåede at overraske sit publikum eller frembringe et af de magiske momenter, der brænder sig fast på nethinden og afspilles for det indre blik igen og igen, ligesom vi godt kunne have undværet den pathos-fyldte og meget amerikanske kortfilm som showstarter.

Anmeldelse: Lukas Graham erobrede Eskelunden

Vi ender derfor på fem funklende stjerner for en trods alt fantastisk aften i Aarhus.

Del artikel

Andre læser også