Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse: Ny teaterforestilling tager folkeskolen under luppen

Af Redaktionen
Foto: Mikkel Berg
Foto: Mikkel Berg

Af Marie Zander

Hvordan er man en god folkeskolelærer, der har styr på både dansk, matematik, seksualundervisning, trivsel, pædagogik, Aula og de nyeste reformer? Og kan man overhovedet jonglere så mange bolde, uden at det ender i det rene… cirkus?

Det er spørgsmål, som dramatiker og instruktør Christian Lollike stiller i Aarhus Teaters aktuelle teaterstykke ‘En Skolekomedie’, som er baseret på over 200 breve fra virkelighedens lærere og elever.

Det er en forestilling med store skuespillerpræstationer, underholdende karakterer, flot scenografi, musikalske talenter… og en noget forudsigelig handling. 

Anmeldelse: Ny teaterforestilling tager folkeskolen under luppen
Foto: Mikkel Berg

Intet overraskende i handlingsforløbet

Lyset dæmpes, og der falder ro over salen. En ro der dyrkes på fineste måde med en energisk slowmotionscene, hvor de enkelte skuespilleres talenter brænder sig ud over scenekanten. Klassisk teatervirkemiddel – som virker. 

Scenen er lagt og ganske som forventet, introduceres vi for problematikkerne omkring forkælede elever, racistiske beskyldninger, bedrevidende og ikke mindst insisterende forældre samt frustrationer over de mange læringsmål.

Problematikker som alle er blevet præsenteret af diverse komikere og i flere revyer.

I programmet står der med store bogstaver: ”Et komisk forsvar og en tragisk opsang”.

Jeg var godt underholdt af genkendelige personligheder, problematikker og følelser, samtidig med at forestillingen belyste nogle af de tydelige og oplagte udfordringer, der i dagens folkeskole og samfund. Med tryk på tydelige.

For der var intet overraskende i handlingsforløbet. 

Anmeldelse: Ny teaterforestilling tager folkeskolen under luppen
Foto: Mikkel Berg

Teaterkritikeren i mig reagerer prompte med tanker som:

Er Lollike blevet folkelig? Måske for folkelig? En dygtig og anerkendt dramatiker, som for mig altid har været en provokatør, som tør belyse menneskets og samfundets mørke sider.

Specielt med sit arbejde med stykker såsom Erasmus Montanus.

Måske er det inflationen, der også kan mærkes her, og jeg er da også helt overbevist om, at Aarhus Teater nok skal få solgt en helt masse billetter til denne forestilling. 

Savner elevernes synspunkt

Ligesom folkeskolen er (eller bør være) for alle, bliver denne forestilling det også. Med karikerede roller og scener.

Rykkede den noget i mig? Rykker den noget ved situationen? Næppe.

Fortællingen er forudsigelig, og udtrykket af læreren er ensporet, hvor nemme valg er foretaget.

Alt sammen præsenteret ved at dele hovedpersonen op i 3 forskellige skuespillere, hvilket dog bidrager til at øge oplevelsen af lærerindens frustration.

Eller skulle man sige: BROK!

Anmeldelse: Ny teaterforestilling tager folkeskolen under luppen
Foto: Mikkel Berg

Jeg savnede mere fra elevernes synspunkt. Såsom problematikkerne ved vores præstationsorienterede samfund og stræben efter høje karakterer.

For i denne forestilling fremstår alle eleverne som ugidelige, ligeglade individer, hvis eneste fokus er at blive undervist i brug af sociale medier.

Lærerinden fremstår som værende ”Palle alene i verden” uden kollegers støtte. Faktisk er hendes eneste støtte hendes ”bamsebjørn” af en partner, hvilket præsenteres i en noget akavet sexscene. 

Stor ros til skuespillerne

Men skuespillerne skal roses til skyerne. Hver og en!

De enkelte, skæve karakterer er yderst underholdende, og det er fantastisk at være tilskuer til sådan en sammenspil. Endda som klassisk samspilshold med et ”forældreband”, hvor alle skuespillerne får mulighed for også at vise deres musikalske talenter.

Alligevel vil jeg fremhæve Simon Matthew, som stråler med sin kraftfulde sangstemme, sin komiske facon og sin skuespillerpræstation i det hele taget.

Det unge skuespillertalent Amanda Friis Jørgensen brændte ligeledes igennem. Både med sine finurlige karakterer og ikke mindst med sit unikke sangtalent. Sikke en stemme!

Anmeldelse: Ny teaterforestilling tager folkeskolen under luppen
Foto: Mikkel Berg

Sidst men ikke mindst vil jeg fremhæve skuespiller Carla Eleonora Feigenberg. Meget autentisk spillestil, som virkelig får tilskueren til at tro på og føle med hende.

Stor ros til scenografi og kostumer. Specielt den store elefant har printet sig ind på nethinden. Men også ros til den flittige brug af klassiske teatervirkemidler og for at bryde den fjerde mur. Dette fik bogstaveligt talt publikum op af stolene. 

En “hyggelig aften” uden de store følelser

Tag ind og se ”Skolekomedien”, hvis du ønsker dig en hyggelig aften med flotte musikalske og teatralske oplevelser.

Men ønsker du at blive rørt, forarget, overrasket eller måske endda provokeret, skal du tage ind og se en af teatrets andre forestillinger. 

Men som altid en stor fornøjelse at være på Århus Teaters store scene i det enormt smukke rum.

God service fra indgang til udgang, som altid gør det til en fornøjelig oplevelse at besøge Aarhus Teater. 

Anmeldelse: Ny teaterforestilling tager folkeskolen under luppen

Del artikel

Andre læser også