Remouladen – et sjovt navn, og en velkomponeret oplevelse
Vejle. Provinsbyen med broen, bølgen og bilkøen. Der ligger noget driftigt, og bundsolidt i ordet Vejle. For nogle år siden, kom den på det gastronomiske landkort. Navne som Tree Top, Ti Trin Ned, Remouladen og Restaurant MeMu trak gæster. De har formået at lokke gæster til Vejle og omegn. Navnet, Remouladen, er sjovt. Det minder om noget, et dyrt reklamebureau har udtænkt. Om det passer, ved jeg ikke, men når man har vænnet sig til ordet, smager det godt. Og hvis du har spist på Restaurant Remouladen, så sidder det fast.
Aftensmad har jeg aldrig rigtigt spist på Restaurant Remouladen – men en del frokoster er det blevet til. E45`s bedste pitstop. Med en beliggenhed på havnen i Vejle, fik vi en udsigt ud over det sædvanlige. En blanding af Henning Larsens arkitektur og Morten Korchs idyl. Krydret med ro og vindstille vand, som man kunne sætte håret i.
Køkkenchefen er ung. Men ikke ukendt. Hun bliver kaldt Fae. Hendes “rigtige” navn er, Rungthiwa Chummongkhon. Med et cv, som tæller flere michelinrestauranter, både i Danmark og udlandet var forventningerne store.
Klar, parat, start
Snacks med Cava til 110 kroner per mand. Den røg vi på. Der var fire forskellige snacks. Kammusling, laksetatar, sojaristede mandler, hjemmelavet chips med frisk karse og rygeostcreme. Fin start, dog var det ikke snacksene, vi væltede ned af stolen over. De smagte godt, men de var ikke et udtryk for, hvilket niveau Remouladens knivskarpe køkkenchef kan præstere.
Menukortet bød både på en menu og a la carte. Det tæller op i min bog, at en restaurant har begge dele. Vi tog den største menu til 550 kroner for seks retter samt fire retter fra a la carte. Første ret var vesterhavstorsk med stenbiderrogn, grillede forårsløg og en blendet østerscreme. Fisken er perfekt behandlet. Hold da op, den var venlig. Torsk når torsk er bedst. Cremen var dejlig mild og ren opvisning i smag. Perfekt match til den kridhvide torsk. 1-0 til den ret.
Hipt og vildt velsmagende
Lammetatar ser vi på flere og flere toprestauranter. På høje tid. Den her kom med syltede gulerødder, ramsløg, friske urter og sprøde små stykker rugcrumble. Overraskelsen var den sprøde rug, der knasede sammen med den bløde konsistens, som tataren havde. De sprøde, syltede gulerødder spillede godt sammen med kødet. Hvis du bare er det mindste til tatar, er den er must at prøve.
Vesterhavet – både fisk og ost
Varme tallerkener – tjek. Slethvar, avokado, spinat og en sauce lavet på Vesterhavsost, mælk, smør og fløde. Slethvarren var sprød på toppen. Saftig i kødet og sammen med Vesterhavs-saucen kom den et niveau højere op.
En maskulin omgang
Boeuf Onglet med bordelaise, røget spæk, gulerodspuré, palmekål og tyttebær på toppen. Boeuf Onglet er en fransk udskæring, som er overset i Danmark. Den her var mør som smør, og der var mere smag i den end i oksemørbrad. Ved siden af kom en lille skål med kartofler.
Jysk ostevogn
Så nåede vi til osten. Gårdoste, oliven, nødder og tomat. Der var frit valg på vognen. Fenoged hed gedeosten. En økologisk gedemælksost i den friske ende. Økologisk fennikel tilsat umiddelbart før osten saltes og lægges i formen, og det giver gedeosten en markant smag af fennikel. Krystal Karl er ikke den lokale glaspuster, men en ost. Jysk selvfølgelig. En økologisk komælksost. De økologiske køer græsser omkring Himmelbjerget. En fast ost, som man ikke så ofte ser. Men spændende. Udover de to, blev det til en ravost, en blåskimmelost, Kirsebærblå. Begge lokale oste. Dertil nødder, oliven og tomat. Fint nok, selvom jeg altid spiser ost uden tilbehør.
Menuen sluttede af med jordskokkeis med karamelliserede jordskokker, hvid chokolade, æble og mazarinkage eller crumble. At kalde den en kage er en tilsnigelse, men den gik rent ind – selv om vi var mætte. At portionerne er store i Jylland er velkendt – men også i forhold til Aarhus. Man bliver for alvor mæt på Remouladen. Den skal de have. Vi måtte levne flere gange.
A la carte
Friske kammuslinger med brunet smør, saltbagte mandler, karse og små ristede bacontern til 140 kroner var den ene forret. Kammuslinger kan smage himmelsk – men også det modsatte. De her var perfekte med stort P. Møre som smør, og sammen med den brunede smør væltede de sanserne.
En efter den klassiske kogebog – Moules marinières
Muslinger med fløde, purløg og dild. Klassisk. Fuldstændig plain. Der var selvfølgelig fritter til. Som der skal være. Sprøde udenpå. Grundigt skyllede muslinger. Masser af purløg og dild i suppen. Helt igennem en stabil servering. Ikke stor kogekunst på nogen måde, men helt igennem ærlig mad. Vi tog den lille portion til 98 kroner. Det var jo en slags forret.
Klassisk tatar – i brasserie-stilen
Remouladen er svær at sætte i bås. Det er vel både en smørrebrødsrestaurant, gourmetrestaurant og brasserie på samme tid – jeg ved det ikke. Men blot et bud. Tataren var klassisk og kunne sagtens gå på et af de bedre brasserier i Paris. 13 forskellige urter tog opmærksomheden, mens tabasco og kapers slog fint igennem det grovhakkede og møre kød.
Islagkagen a la Remouladen
Vi fik den anbefalet. Ellers ville vi ikke have valgt den. Og nej. Den har intet med 80’ernes typiske islagkager at gøre. Tværtimod. Chokoladebrownie-bund med vanilje og chokoladeflødeis, bær sorbet og brændt marenges. En sikker dessert – hvor den friske sorbet, og den brændte marengs twistede chokoladen. En stor omgang at slutte af med – sådan var det. En dessert for alle – store som små.
Fuldt hus – og mere til
Der er cirka plads til 100 gæster i restauranten. Det er en sjat. Men lokalet er delt op i flere afdelinger, så det virker ikke stort. Gæsterne var en blandet skare. Nogle kom for et hurtigt måltid, mens andre kom for den store gourmet-menu.
Stemningen
Der var en fantastisk udsigt på Remouladen. De store glaspartier rundt i restauranten sørgede for, at vi kunne nyde bølgerne i Vejle Fjord og lystbådenes sejlen ind og ud af havnen.Kæmpe lysekroner sørger for belysningen. De grønne planter samt bagvæggens rå træbrædder og bordpladernes lakerede træ skabte en naturlig hygge. Stilrent, med udgangspunkt i den gode smag.
Betjeningen
Jeg har i en tidligere anmeldelse af Remouladen kritiseret betjeningen. Men denne aften var anderledes. Her var ubetinget ros. Der var vel en 60 – 70 gæster i restauranten, og der var seks tjenere på. Det er en del. Især når de arbejder i så højt et tempo. Der var styr på tingene. På intet tidspunkt følte vi os overladt til os selv. Der var ingen tvivl om, betjeningen var erfaren. De fleste var uddannede tjenere. Jeg mener, at betjeningen var helt i top, og langt over det vi forventede. En god service og betjening husker man, og her var Remouladen i særklasse. Nu er det ikke nogen konkurrence, men i forhold til størstedelen af de aarhusianske restauranter, så lammetæver Remouladen dem. Tankevækkende, at servicen ofte er bedre uden for de store byer. Ejerne har været dygtige til at finde det rigtige personale. De er behagelige og oprigtige. Ingen bliver overset. Opgaven var defineret. Gæsterne kommer først. Det lyser ligefrem ud af dem.
Vinen i glasset:
- Montlouis “Touche Mitaine”, X. Weisskopf fra Loire var ledsagende til torsken. Flot, tør Chenin Blanc. Spændstig, balanceret, frisk med et rankt udtryk. Et så sikkert valg er umulig at kritisere.
- Weingut, BattenfeldSpanier, fra Rheinhessen stod for vinen til kammuslingerne. Riesling årgang 2014. Et uhyre godt glas vin på glas. Det var som om, det kalkede, citruspræget udtryk kom direkte fra de friske kammuslinger. Følelsen var der – selvom det ikke passede. En forrygende god vin – nok også aftenens bedste. De var ikke nærige med vinen på Remouladen. Pæne opfyldninger.
- Barbera d’Alba, Pio Cesare, Piemonte, Italien, 2013. Hold op, et godt glas. En ukompliceret vin med en pæn stor drikkeglæde, som voksede markant sammen med maden.
- Portal blanco, Celler Piñol, Terra Alta fra Spanien. Årgang 2014. En kendt vin, som vi har stødt på mange gange før. En mineralsk vin, som har en god bredde. Den kan drikkes til meget mad, da den både har friskhed og fylde.
- Seis Quintas de Martúe Reserva, Douro, Portugal 2012. Der var tydelige toner af kirsebær, solbær, mørk chokolade og egetræ i duften. En fyldig vin, som matchede bordelaisesaucen fint. Perfekt match i min optik.
- Cuvée Baptiste, Domaine la Croix Sainte Eulalie, Saint-Chinian fra regionen, Languedoc-Roussillon. Den skulle passe til gårdostene. Det gjorde den også. Men at ramme så forskellige oste er svært. Men ret skal være ret. Den kæmpede og gjorde det godt. Tanninerne og den høje alkoholprocent hjalp vinen.
- Til desserten fik vi Oloroso, Bodegas Barbadillo fra Spanien. En mere plain sherry, med noter af abrikoser, nødder og lidt vanilje. Udmærket glas.
Vores regning
Vi betalte i alt 2.150 kroner. Seks retter med seks glas vin til. Fem ekstra glas rødvin. To flasker vand. To gange snacks med bobler. Fire retter a la carte retter og en omgang kaffe til slut. Det er billigt. At påstå det modsatte vil være løgn. Når en aften lykkes – som den gjorde her, er prisen ikke afgørende. Men vi følte, vi havde fået rigtig meget for vores penge – også mere end vi regnede med.
Vurdering
Alt i alt en aften vi husker – for det gode vel at mærke. Flotte serveringer, god stemning og forrygende god service. Maden var velkomponeret og yderst velsmagende. Der var tænkt over tingene. Der var intet at komme efter her. Nu er Vejle ikke Aarhus. Det kan ses, især på tempoet retterne kom i. Men vi kunne se på nabobordene, at gæsterne forventede maden kom på bordet hurtigt. Vores tjener spurgte os flere gange, om vi ville vente lidt mellem retterne, eller de skulle sættes i gang. Det fortæller kun en ting, og det er, at vi som gæster er forskellige. Vi skal melde ud, hvad vi ønsker. Remouladen er for alle, og den kan både lave steak bearnaise med fritter, diverse a la carte retter og en seks retters gourmetmenu. Det kræver mere af køkkenet, end at køre den samme menu dag ud og dag ind.
Der var en usædvanlig ro over Remouladen. Om det var bølgernes stille slåen mod bredden eller den gode akustik i lokalet er uopklaret. Men betjeningen og stedet formåede at få os ned i et gear, der er uset i dagens Danmark.
Restaurant Remouladen
Stævnen 55
7100 Vejle
Email:info@restaurantremouladen.dk
Telefon: +45 75 73 83 00
Link til hjemmeside
[mappress mapid=”693″]