Anmeldelse: Vi blev smittet med “Julefeber” på Aarhus Teater

Snefnug daler stille ned fra loftet og rammer publikum, mens der synges “Du har fået julefeber, uh uh uh uh uh…”
Yndefulde balletpiger fra Ballet Akademiet i Aarhus danser i takt, ligesom nissedans og akavede dansetrin folder sig ud på scenen.
Årets juleforestilling, “Julefeber”, der er en dramatisering af DRs julekalender-succes fra 2020, udspiller sig på Aarhus Teaters Store Scene.
Julelys, julegaver, juletræ, nisser, julemanden, magi og hår i ørene får julestemningen til at snige sig ind under huden på os her i november måned.

De flotte skuespilpræstationer hele vejen rundt løfter forestillingen op til julestjernen, men der er forvirringsmomenter undervejs.
Lyset dæmpes, uhyggen breder sig i salen, lysene blinker, og klokkespil lyder. Det kribler i de mange forventningsfulde børn i salen.
Stemningen til familieforestillinger er altid sin helt egen. Børn, der begejstres og forbavses af skuespillet på scenen, kan noget.
Og børnene er vilde med “Julefeber”. De griner og lever sig ind i forestillingen. Selv kommentarer til skuespillerne undervejs finder sted. Den særlige Nissedans involverer børnene, der kan dansen i forvejen.
Magi og hår i ørene
“Julefeber” er fortællingen om venskabets kraft og modet til at være tro mod den, man er. Det handler om ærlighed, kærlighed, sammenhold og om at hjælpe andre.
Vi møder fra starten teenageren Bjørn, lillesøster Gro og deres far Kalle, der i al hemmelighed ved juletid er nødt til at flytte ind på et teatrets loft pga. pengenød.
Bjørn støder bogstaveligt talt ind i balletpigen Frederikke (Frede), og sød musik opstår. Bjørn vil gerne være som alle andre, men når han hører musik, går hans krop amok og får ham til at danse helt ustyrligt.
Kun den skøre mormor ved, hvad der er ved at ske med Bjørn, når der vokser tykt hår ud af ørerne, og benene spjætter.

Drejescenes muligheder
Line Paulsen har iscenesat forestillingen. Drejescenen bruges flittigt. Det skaber glidende skift mellem rum, så vi kan være i mange rum samtidigt.
Med et er vi på loftsrummet, og med et skifter det til balletskolen, hos mormor, balletmesterens kontor, lægens konsultation og så tilbage igen.
Overgangene fungerer med en lethed fra det ene til det andet. Det skaber på den ene side liv, men man skal altså holde tungen lige i munden, da der sker meget på samme tid.
Skuespilspræstationer i høj klasse
Samtlige skuespillere leverer fine portrætter af personerne fra julekalenderen. Vi genkender dem, og samtidig gør de personerne til deres egne.
Emil Busk Jensen spiller rollen som Bjørn, også kaldt Bjørnestjerne. Det gør han med nærhed og præcision. Han formår at vise sorgen over morens død og frustrationen over sin distræte far, mens han i kontrast danser skørt og vildt, når han mod sin vilje mister kontrollen over kroppen og laver nissekrumspring. Sikke en kropskontrol!
Lillesøster Gro spilles denne aften af Mille West Rasmussen. Hun har en god udstråling og er livsbekræftende, positiv og sjov i rollen.
Rollen som Frederikke (Frede) tager Mette Klakstein sig af. Hun kommer med stor energi ud over scenekanten og viser, hvilket talent hun har.

Anders Baggesen er som altid veloplagt og overbevisende som den pragtfulde og utilregnelige balletmester, der vil forny klassikeren “Nøddeknækkeren” og får børnene i teatret til at grine. Ligesom Jannie Faurschou, der er den drømmende og skøre mormor.
Anne Plauborg drager flere gange opmærksomheden væk fra selve stykket, når hun i udkanten af scenen ligger på gulvet som pianisten John og får kage i hovedet eller danser akavet. Hun forvandler sig på bedste vis til at være sine karakterer.
Ballet Akademiet Aarhus’ balletpiger skal bestemt også nævnes sammen med koreografierne skabt af Ida Frost. Danserne har stor smidighed og timing og falder naturligt ind i forestillingen, når de øver til “Nøddeknækkeren”.

Vi fik julefeber!
Holdet bag “Julefeber” formår at samle 24 julekalenderafsnit til en samlet helhed, der varer to timer på teatret. Respekt for det! Vi var vidner til en både sød og velfungerende familieforestilling, hvor det skøre og skæve fungerer godt.
Der var humor, som talte til børnene og ungdommelige replikker, som børnene kunne forholde sig til. Samtidig fremstår gode budskaber, der viser, hvilke udfordringer man kan have som ung, når man ikke føler sig god nok, føler sig anderledes eller har præstationsangst.
Skuespillerne var i særklasse og førte os sikkert igennem forestillingen. De formår med sjove påfund at fastholde publikums koncentration, hvilket er en præstation i sig selv, når de fleste i salen er børn.
Aldersgrænsen er 6 år. Hvor meget, de helt yngste får ud af budskaberne, er nok tvivlsomt.

Det snurrer rundt
På den negative side må vi påpege drejescenen, der absolut har sine fordele. Måske fik den lige et niveau for meget her, og der manglede i perioder ro i forestillingen. Der skete rigtig meget på scenen, og børnene blev draget af andet end selve handlingen.
Man kan kun komme i julestemning af “Julefeber”. Vi giver derfor 4 julestjerner. Forestillingen kan ses frem til den 21. december 2023.
Køb billet til Julefeber lige her.

Spilleperiode: 9. november til 21. december 2023
Scene: Store Sal Aarhus Teater
Varighed: Ca. 2.t. 15 min. inkl. pause
Aldersgruppe: Fra 6 år
Pris: Voksne 160 til 375 kr. Børn 90 kr.
Medvirkende:
Emil Busk Jensen, Mette Klakstein, Saga Guld/Mille West Rasmussen
Jannie Faurschou, Peter Høgsbro, Marie Marschner, Anders Baggesen, Anne Plauborg, Ask Berntsen, Emil Knutzon, Balletbørn fra Ballet Akademiet Aarhus: Alberte Forslund Skovholm, Anna Hansen, Augusta Grau, Emily Rose Melgaard Christoffersen, Ida Raabyemagle Foged, Kamma Møllgaard Braad, Liva Sølgaard-Kyng, Lucy Antonie O’Leary
Forfattere: Rune Schjøtt-Wieth, Natasha Arthy, Mette Eike Neerlin
Dramatisering: Julie Petrine Glargaard
Iscenesættelse: Line Paulsen
Scenografi og kostumedesign: Mie Riis
Koreografi: Ida Frost
Musik ad: Nanna Øland Fabricius, Jesper Mechlenburg
Lysdesign: Anders Kjems
Lyddesign: Lars Gaarde