ART Restaurant – selv maden er kunst
Vi fik et par overraskelser af de store på ART Restaurant. AROS – Jyllands ubetinget flotteste og største kunstmuseum. Så enkelt er det. På museets ottende etage ligger ART Restaurant, som i dag er AROS’ egen restaurant. Vi har inden for de sidst to måneder spist tre gange på ART Restaurant. Derfor er det på tide med en anmeldelse af restauranten.
Da AROS åbnede, var det den kendte Aarhuskok, René Knudsen, der fik forpagtningen af restauranten, men i dag driver AROS restauranten selv, hvilket på en måde er ganske forståelig.
Os bekendt er der ingen andre kunstmuseer i Danmark, der kan præstere mad på et så højt niveau, som AROS kan. Jeg holder meget af kunst, men min kone gør mere, faktisk en del mere. Når vi er på tur på AROS og det sker jævnligt, må jeg indrømme, at maden på ART trækker mere i mig end kunsten.
Flotte serveringer
Vi har spist flere gange på ART. Det er oplagt at slutte et besøg på kunstmusset af med lidt mad. Under den store publikumssucces, Edvard Munch udstillingen, må vi indrømme at der var mange mennesker, så det var nærmest umulig at får en plads. Men sådan var det ikke i sidste uge, der var fint plads i restauranten.
Som appetizer fik vi friteret lakseskind, maltstave, tynde rugbrødstyl med en delikat kryddermayo. Anretningen var rustik og indbydende. Der er ingen tvivl om, at man føler sig underholdt og forkælet, selve iscenesættelsen fejler ikke noget, også selvom det ikke er et teater vi er på. En naturtro servering, hvor jeg især var glad for maltstavene.
Første ret var torskebukser, bakskul, søl og rødbeder i forskellige versioner. Prisen var 140 kroner. Bakskuld fra Esbjerg stegt med citron og skåret ud i filet. Torskebukser med dehydreret og syltede rødbeder. Rødbederne var anrettet som en skulptur. I bunden var en creme lavet på røget torskerogn og til sidst lidt rød syre. Flot ret og en perfekt sammensætning af det syrlige og salte. Billedet nedenunder taler for sig selv. Hovedretten var rokkevinge med kål, jordskokker og pisket smørsauce til 158 kroner. Kålene var dehydreret grønkål. Der var en blomkåls puré i bunden med kraftig blomkålssmag. Grønkålsolien blev dryppet i beurre blanc saucen, og står flot med sin grønne farve til den gule sauce. Rokkevingen havde en flot struktur. Den var stegt til perfektion. Smagen var med en blød fiskesmag, som gjorde man fik lyst til mere. Portionen var pæn stor og mættede godt.
Desserten var danske oste med østjysk honning, havtorn og svejderug(gammel nordisk kornsort). Der var 4 oste den dag. Især bistadet, som bliver kørt hen til vores bord, og hvor tjeneren meget oplysende og venligt viser -og fortæller om de friske honningtavler. Han tager honningen direkte fra tavlerne. Der var både skovhonning og lynghorn. Af andet tilbehør til ostene var der havtornlæder, rønnebær og dehydreret havtorn. Pudsigt nok er havtorn nærmest blevet et must i det nordiske køkken.
Første ost var en Blicher fra Midtjylland. Det er en Rødkitost lavet på komælk. Det en flot mild ost. Den er efter min mening bedst uden honning, men med havtornlæderet til. Flot kombination. Især sammen med det hjemmebagte brød vi fik til.
Næste ost var en Knuthenlund Lademark, en fåreost med flot struktur. Virkelig en god og stærk ost. Hvis man kombinere den med den søde honning og havtorn, får du en sublim smagsoplevelse.
Tredje ost var Brune Maren. En efterhånden kendt ost på gourmetrestauranter. Den er lavet på komælk, er fast i det og smager fantastisk.
Sidste ost var blåskimmelost, Røget Blå Bornholm og lavet på komælk. Den var stærk og smagte perfekt med honning til. I midten på ostebrættet er der is lavet på hvedegræs, som er til at rense mund og smagsløg mellem hver ost. Utrolig frisk og et godt initiativ.
Du kan få tre retter til 325 kroner. Det er ikke dyrt, når du ser hvilken niveau og kvalitet maden er på, tværtimod. Stilen og det visuelle i retterne er gennemarbejdet. Man fornemmer at anretningen og er vigtig her, så ikke noget sjusk.
Nedenstående tre vine drak vi til ovenstående tre retter. Vi vil ikke gå i detajler med dem, men kun understege at de matchede maden flot. Det skal dog siges, at det tog vi også for en selvfølge, at de gjorde.
Vi fik en frokosttallerken med 4 forskellige små retter på, plus en kage, altså fem retter til 228 kroner. Dertil er der hjemmebagt brød, alt brød er i øvrigt hjemmebagt. Retterne på tallerkenen skifter efter årstiden. De gange vi har fået frokosttallerkenen, er vi blevet godt mætte. Nedenuden var det især kalvekæberne og laksen som tog opmærksomheden. Det virker som om maden passer til et museumsbesøg. Her er tænkt over tingene, præsentationen, anretning og dekoration af maden er flot og indbydende.
Efter tre måltider på ART får vi en snak med køkkenchef Bjørn Madsen, som i øvrigt allerede er et kendt navn inden for restaurationsbranchen i Aarhus, med en fortid på Mefisto og Malling Kro. Han er ambitiøs og har sat overlæggeren højt. Vi kan ikke helt forstå, at det gastronomiske niveau er så højt, som det er. Bjørn Madsen fortæller, ”Når vi har noget af landets, og til tider verdens bedste kunst, så kan vi jo ikke bare servere noget middelmådigt mad”. Det giver god mening, og er til at forstå. Vi tvivler ikke på, at Bjørn Madsen og hans kokke gerne vi udfordre og overraske. De gør det forbavsende godt i det køkken.
Restaurantchefen er Martin Søgaard. Han er også en erfaren herre på den århusianske restaurantscene. Han har været med på ART siden starten, og det er nok også ham, der har æren for det flotte og meget store vinkort fra ART. Jeg har aldrig set et så flot og bredt vinkort på et museum før.
De to har tydeligvis den samme forståelse for, hvor ART skal bevæge sig hen. De er begge ydmyge over for opgaven, men det ses tydelig at deres ambitioner er langt højere end de fleste forventer af en restaurant på et kunstmuseum. Som eksempel, så går de meget stille med dørene på ART, men de ved godt, at deres niveau ligger et sted i toppen. Men det er ikke noget man går og snakker om, så jeg tror de nyder at se, hvor overrasket gæster nogle gange bliver.
Professionel betjening
Ingen tvivl om at ART er en af de bedre restauranter i Aarhus hvad angår mad, men betjeningen ligger også i den bedre ende af skalaen. Helt igennem kompetent og imødekommende betjening, der ved hvad det drejer sig om, der er stil over dem, men på den behagelige måde. Ikke noget snobberi her, hvilket man måske godt fristes til at tro, da AROS er et af kunstelitens fortrukne steder at hænge ud.
Imponerende vinkort
At en restaurant på et kunstmuseum, har et så stort og bredt vinkort, er ikke mindre end imponerende. Faktisk er vinkortet måske mere storartet end noget af kunsten er. Kun en smule af kunsten. Billigste vin koster 265 kroner for en flaske, men de helt dyre er i den helt tunge ende. De har for eksempel Flor De Pingus 2006, Ribera del Duero til 1025 kroner for en flaske. Det er ikke dyrt for en topvin, og pudsigt nok lavet af en dansker. Hvem skulle også tro, at man kunne få en Chateau Mouton Rothschild, Pauillac 1. Cru Classé på et kunstmuseum i Aarhus? Ikke jeg, men, jeg er da stolt over, at en af byens fornemmeste kulturperler også satser på store vine – godt gået.
Enestående udsigt
Aarhus byder ikke på mange højhuse, så hvis du er heldig at komme op i højden, er det med at nyde det. Udsigten er flot, især i klart vejr. Der er meget plads i restauranten, så det føles ikke klemt på nogen måde, selvom der er mange mennesker i lokalet. Der er nok nogle, der vil savne det “hyggelige” i det strømlinede lokale – jeg kan godt lide enkelheden, renheden og den internationale atmosfære der hersker på det arkitektoniske og stilrene museum. ART Restaurant har en klar fordel frem for andre restauranter, og det er, at de har rigtig mange potentielle kunder, som går forbi på gangen eller ligefrem står og kigger ind i restauranten.
En oplevelse der ikke går i glemmebogen
Maden er i orden. Det er flot gastronomi. Vinkortet fejler intet. Omgivelserne med kunst og en flot arkitektonisk bygning, gør det bliver eksklusivt. Der er noget kosmopolitisk over AROS og restaurant ART, så en del af gæsterne går nok ikke så meget op i prisen, men mere atmosfæren, maden og vinoplevelsen. Priserne er fornuftige, især når man tager den høje kvalitet i betragtning.
Det eneste negative er, at man skal give 100 kroner for at komme ind på AROS, og dermed også, for at få lov til at besøge ART Restaurant. Løsningen er et dobbeltmedlemskab. Det koster 595 for et år, og der kan du få 4 personer med ind, alt det du vil. Men hvis du kun kommer på AROS en gang om året, så skal du lægge 100 kroner oven i din mad, hvis du altså ikke ønsker at se, hvad kunstmuseet har at byde på.
Anderledes åbningstider
Da restaurantens åbningstider skal følge museets, giver det selvsagt både nogle fordele og ulemper, både for gæsterne, men også for personalet. Åbningstiderne er anderledes for en restaurant som ART. Kun to aftner om ugen kan du spise middag på restauranten, nemlig onsdag og torsdag. Du kan komme ind kl. 17.30 og skal have bestilt mad inden kl. 21.00, da museet lukker klokken 22, og der skal du senest være ude. Man må selvsagt ikke være alene med den kostbare kunst. Tirsdag til fredag har restauranten åben fra 10.30 – 15.00. Lørdag og søndag fra 10.30 – 15.00
Byens Spiseguide anbefaler ubetinget et besøg på ART Restaurant. Hvis man ønsker lidt mere caféagtig mad, bør vi også oplyse om, at der på AROS også er en café med et billigere udvalg.
ART Restaurant
Aros Allé 2 8000 Aarhus C Telefon +45 87 30 66 50 Mail: artrestaurant@aros.dk Besøg hjemmeside[mappress mapid=”44″]