Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Atlantis for fuld udblæsning: Eventyrlig musical med kraftfulde sangstemmer

Af Pernille Søborg
Foto: Søren Malmose.
Foto: Søren Malmose.

“Intet i verden kan være så smukt som en aften med Atlantis”. Sådan burde klassikeren “Morgen på Atlantis” i disse dage lyde i Musikhuset i Aarhus.

Her spiller den nyopsatte musical, “Atlantis”, nemlig de næste 14 dage. Smukt, dramatisk, storslået og dragende er det i hvert fald! 

Publikum blev holdt fast i historien af 24 veloplagte skuespillere med imponerende stemmer, veludført scenografi og et toptunet 20 mands orkester, der fik Musikhusets tag til at løfte sig. 

“Atlantis” som dansk musical har snart 30 år på bagen. Den er produceret af Peter Spies, Thomas Høg og Sune Svanekier og genopført af Mikkel Rønnow.

Om man har set den eller ej, så kan de fleste nok nynne med på et par af sangene og nikke genkendende til det sagnomspundne episke drama om fantasilandet med det pragtfulde og storslåede kongepalads og om Atlantis’ storhed, inden den bliver opslugt af havet.

Her er helte og skurke, kongemord, kærlighed og jalousi i et show med sværd, stavfægtning, lys, røg, imponerende kostumer og velfungerende scenografi.

Atlantis for fuld udblæsning: Eventyrlig musical med kraftfulde sangstemmer
Foto: Søren Malmose.

Spids ørerne

Sangene er i fokus, og alle replikkerne synges. Musikken er høj, og nogle af replikkerne kæmper med musikken om at komme frem.

Der skal spidses ører for at få hele handlingen med. Særligt fordi der springes i lokationer, personer og tid. Først er vi ombord på Jabbadoors skib, så i paladset og senere i byen samt hos præsternes tilholdssted.

Musikken er komponeret af Peter Spies. Der spilles højt, og orkestret kommer vidt omkring med en variation af klassiske musicalsange som rockballader, store korsatser og muntre marchmelodier.

Det er iørefaldende melodier, og det 20 mands store orkester blæste os bagover. 

Manglende musik i sproget

Thomas Høg og Sune Svanekier står bag manuskriptet. Sangteksterne er fine. Replikkerne er indimellem med forudsigelige rim og uden stor dybde. Men det fungerer.

Til gengæld er sangene musikalsk storslåede og fremføres af store stemmer af Johanne Milland, Pernille Petterson, Jonas Rasmussen, Kaya Brüel og Stig Rossen.

Atlantis for fuld udblæsning: Eventyrlig musical med kraftfulde sangstemmer
Foto: Søren Malmose.

Et stærkt cast

Castet er fyldt med talentfulde og gedigne sangstemmer fra øverste hylde. De får forestillingen til at løfte sig og er hele oplevelsen værd.

Stig Rossen spiller rutineret rollen som hærføreren Jabbadoor. En ægte skurk, der med autoritet og tilstedevær står solidt og med mastodontisk pondus, fylder Musikhusets Store sal. Særligt i sangen ”Hil Atlantis” viser han stemmekontrol, og sangen kan mærkes ned gennem publikumsrækkerne.

Den unge hovedrolleindehaver Johanne Milland udtrykker prinsesse Adalenas indeklemte følelser på fremragende vis. Igennem sine vokale præstationer får hun prinsessens sødme og styrke frem. Hun synger med en indlevelse og kraft, så hårene rejser sig.

Pernille Pettersson, som spiller Silvans mor, Salene, er i en klasse for sig. Hun synger med stor kraft og en særlig ømhed og kærlighed, der rammer de fleste mødres hjerter. 

Hos Jonas Rasmussen, der spiller den gode præst Koptos, mødes vi af fløjlsblød stemme, når han synger ”Morgen på Atlantis”. Også Thomas Høj Falkenbergs Silvan, der har eventyrlyst og godhed, brillerer med en flot vokal. Modsat de to er Jakob Zethner buldrende basstemme, der giver Kong Atlas power og fylde.

Som publikums darling, der med komiske indspark og karakter får publikum til at grine, finder vi Kim Hammelsvang, der er Jabbadoors følgesvend Zan-Zan. 

Rammen er eventyrlig

Scenograf Philip Witcomb har med klippeformationer, floden der løber gennem scenen og diverse symboler opbygget en overdådig ramme for det atlantiske univers. Det foldes løbende ud gennem lysdesignet. 

Koreografen Kim Ace Nielsen har formået at gøre kampscener og koreografier elegante og effektive på den plads, der nu er til rådighed, når mange mennesker er på scenen. Kostumerne er store og farverige, og her lever “Atlantis” helt sikkert op til sin ambition.

Atlantis for fuld udblæsning: Eventyrlig musical med kraftfulde sangstemmer
Foto: Søren Malmose.

Vurdering

“Atlantis” er en underholdende og energifyldt kraftpræstation hele vejen rundt. Det store orkester er velspillende og musikken, scenografien, kostumerne og koreografierne supplerer handlingen flot. Sangstemmerne skal også fremhæves. Imponerende hvilken spændvidde og styrke, som kunne fylde Musikhusets Store sal ud.

Af og til overdøver musikken desværre sangstemmerne. Det er ærgerligt, da det er der, handlingen fortælles, og dermed mistes noget af helheden. 

Atlantis varede 2 timer og 30 minutter inklusiv pause. Det føltes på ingen måde langt, men nogle af sangene blev lange i det og kunne være skåret ned.

Publikum gav stående bifald og forlod salen med de flotte sangpræstationer siddende i kroppen. En totaloplevelse er, hvad der venter det kommende publikum de næste 14 dage i Musikhuset i Aarhus, inden “Atlantis” drager videre mod Holstebro, Odense og København. Vi var fyldt til randen med oplevelser og sender 5 stjerner efter “Atlantis”. 

Atlantis for fuld udblæsning: Eventyrlig musical med kraftfulde sangstemmer

Pris: 125 til 645 kr.
Varighed: 2 timer og 30 minutter inkl. pause
Sted: Musikhuset Aarhus, Store sal
Arrangør: Tivoli og Musical Selskabet
Spilleperiode: 28. september til 10. oktober 2021. Spiller i København, Aarhus, Odense og Holstebro til den 6. november 2021

Dialog og sangtekster: Thomas Høg og Sune Svanekier
Musik: Peter Spies
Iscenesættelse: Thomas Agerholm
Scenografi & kostumer: Philip Witcomb
Koreografi: Kim Ace Nielsen
Dirigent: Mikkel Rønnow

Lysdesign: Tim Mitchell
Lyddesign: Malte Oscar
Orkestrering: Jesper Riis og Wolfgang Käfer
Producent: Tivoli
Kreativ producent: Mikkel Rønnow
Partner for Musical Selskabet ApS TOCA Records
Teaterforlag Nordiska ApS København

Medvirkende: Jabbadoor: Stig Rossen, Adalena: Johanne Milland, Silvan: Thomas Høj Falkenberg, Miranda: Kaya Brüel, Atlas: Jakob Zethner, Salene: Pernille Petersson, Zan-Zan: Kim Hammelsvang, Koptos: Jonas Rasmussen, Livilla: Annalouise Gomard

Stort musicalorkester.

Del artikel

Andre læser også