Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad – byens nye in-sted for vinelskere

Af Line Ingwar Karlsen

AU Vestergade er ikke gammel, selvom den ligger i en af byens ældste huse. Vinbaren, AU Vestergade, ligger i den ene ende af Restaurant AU, hvor du kan få forrygende god mad. De er så gode, at restauranten på kort tid er blevet en af de bedste i Aarhus.

 

Det, som vi ikke vidste, var, at maden i vinbaren var på et niveau, som sætter helt nye standarder for, hvordan mad på en vinbar kan smage. Overraskende. Maden var knivskarp og spækfyldt med smag.

Det lukkede køkken - Vinbaren, AU Vestergade i Aarhus

Mæt for en rigtig god pris

Normalt koster det jo lidt at spise god mad. Sådan er det. Men det er overraskende, hvor meget du får for pengene på Vinbaren, AU Vestergade. Brødet er fra Unico i Højbjerg. Rugboller med hjemmekærnet smør. Vi gik direkte i brødfælden. Det var helt forrygende.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

 

Sommelierens enestående måltid

En vadehavsøsters, to enestående serveringer med muslinger og kylling plus tre unikke oste fra ostebordet og fire unikke vine. Prisen for det hele, inklusiv vin var 333 kroner. Efterfølgende fandt vi ud af, at menuen normalt koster 444 kroner, den er på introtilbud indtil 1. juli fik vi at vide.

Østers på en vinbar er næsten et must. Her en naturel-udgave fra Vadehavet med skum og en sød tang. Sådan. Lækker smag, og det var lige før, jeg bestilte et dusin af dem.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

En slags nordisk Fish ‘n Chips, hvor chipsene er skiftet ud med små øllebrødskugler med bakskuld, en remoulade lavet på syltede østers, grov sennep og fermenterede grøntsager var en appetizer. Fisken var pighvar.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

Som en del af menuen kom der Limfjordsmuslinger dampet på lokal æblejuice, lidt Læsøhummer, fløde, Vesterhavsost, og som gennemført gimmick kom der varmt og letbrændt snobrød, på en spitze-opskrift. Hold nu kaje, hvor var det godt. Se lige her, hvad du får:

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

Kyllingen kom fra Vejle og havde haft det godt. Den var med svampepuré med morkler, judasøre og korn og en hønseglace fra en seriøs kraftig skysauce. Både bryst, lår og lever var brugt her. Thumb up.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

Dansk high-end oste

Vælg tre oste fra Arla Unika er konceptet på menuen til de 333 kroner. Det er kun Unikas oste, som kan fås. Det er fint. Og især fordi flere af ostene ikke kan købes i handlen, men kun serveres på restauranterne. Der var smørristet rugbrød og syltede tyttebær. En sikker servering.

Osteserveringen i Vinbaren, AU Vestergade i Aarhus

Der var to forskellige glas vin til ostene, som var med i prisen. Så vi fik faktisk fem glas vin med i menuen.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

A la carte

3 x dansk kaviar med cremefraiche og brioche-toast til 111 kroner var en af retterne. Stenbiderrogn, silderogn og kaviar i en skøn forening. Mest var der af det første. Serveringen var som skabt til kølig hvidvin. Ukompliceret og knivskarp.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

Lidt fra den mere typiske vinbar

Det ligger næsten i vinbar-dna’et, at der skal være noget charcuterie på menukortet. Det ser vi alt for ofte, men ikke nok med det, kvaliteten er laveste fællesnævner. Igen, overrasker det positivt her.

Charcuteriebrættet - Vinbaren, AU Vestergade i Aarhus

Charcuterie valgt med omhu kostede 111 kroner. Nørre Søby Slagteren har med omhu leveret pølserne. De var gode og spændende, men servering stod slet ikke mål med de andre retter. Teknisk set, var det jo bare nogle pølser fra en af de rigtig gode slagtere i Danmark, som var skåret i skiver. Dansk produceret, men smagen var sydlandsk. Surkål, fermenterede agurker og grov sennep var tilbehøret. Prisen var til gengæld lav i forhold til, hvad vi fik.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

 

En nyfortolkning af en klassiker

Pariserbøf i en ny version, stegt i persillesmør og flamberet ved bordet. Kødet kom fra nordjysk naturkvæg, og var en blanding af mørbrad, tunge og kæber, dog med godt 50% fra mørbraden. Der var æg, gule beder, kapers, rødløg, peberrod og persille til.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskereVinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

Var der så nok vin?

Nu er det jo en vinbar, så de fleste forventer at få god vin, men også der er et anstændigt udvalg af vin. Og ja, der var meget vin – og langt det meste vin sælges på glas. Sådan. God stil – og mere af det. De skifter menu og vine hver dag. Vi drak meget vin. Blandt andet dansk æblevin fra Andersen Winery på Mols, Weingut Gallé i Rheinhessen, Weingut Bamberger fra Rheinland-Pfalz, en Chardonnay fra Domaine Guron, og en mere muskuløs Valpolicella. Generelt gode vine med stor bredde.

Danske æblevin på Vinbaren, AU Vestergade i Aarhus

Generelt var det spændende vine, som ikke er så mange andre steder i byen.

 

Gamle lokaler i nye forklædninger

Et helt fantastisk lokale. Den gamle bygning kommer til sin ret. Køkkenet er åbent og bag store glaspartier står kokkene og anretter maden. Reservationer samt bestillinger skrives på glasset. Sjovt, og det giver variation og liv i rummet. Store vinkølere og vinreoler sørger for stemningen. God akustik, afdæmpet musik og stearinlys i flasker. Vi sad ved højbord, men almindelige borde og stole er også en mulighed.

Der var fuld hus i Vinbaren, AU Vestergade i Aarhus

Et stensikkert in-sted

Nogle gange kan man godt fornemme, om en restaurant eller vinbar lykkes. Nogle steder er det som om, kortene er givet på forhånd. Sådan havde vi det på AU Vinbar. At der var fuld hus kom ikke bag på os. Den havde jo lige fået seks stjerner i JP. Men at man kan få så god mad, vin og betjening, kom som et chok. Ingen tvivl om vinbaren får noget at se til, når folk finder ud af, hvad de kan. Der er 40 pladser i vinbaren og ekstra 40 pladser ude i gårdhaven bagved.

Vinbaren, som sætter nye standarder for mad - byens nye in-sted for vinelskere

Må vi be’ om en regning

Det måtte vi gerne. Vores mad kostede 333 kroner for “Sommelierens enestående måltid” inklusiv fire glas vin. Det er det bedste value for money, jeg har fået i umådelig lang tid. Hold da op, hvor fik vi meget for pengene. Betjeningen var sjælden god. Smilende, god til vin, og god til at spørge ind til vores præferencer. Ingen snobberi, og kloge Åge hipster ævl og kævl. De gik ind i gæsterne med træsko på – og uden vi opdagede det. Sådan. Mere af den type betjening.

 

Fuldt hus herfra, til vinbaren AU

Det er intet mindre end en drøm af en vinbar. AU Vestergade har fornyet scenen for vinbarer i Aarhus. Det skyldes i høj grad det helt forrygende gode mad. Maden i sig selv er bedre end byens bedste restauranter. Det er flot, og til den pris virker det næsten uvirkeligt. Vi giver ikke stjerner til restauranter og vinbarer. Men hvis vi nu gjorde, så ville jeg uden at ryste på hånden give Vinbaren AU Vestergade fuldt hus. Det er kun fortjent. Problemet for tiden er, at der ofte er fuldt hus, men heldigvis er der mange pladser, og der er en hyggelig gårdhave. Hvor er vi mange, som har savnet et sted som vinbaren her, hvor det er mad fra øverste hylde og tilpasset vinen. Du kan blive mæt for 222 kroner, plus det du drikker til. Det fås ikke billigere på det her niveau.

 

Vinbaren AU Vestergade

Vestergade 51
8000 Aarhus C
Email: mail@restaurantau.dk
Telefon: +45 60 25 64 20
Link til hjemmeside

 

Åbningstider i vinbaren
Torsdag til mandag fra klokken 12.00 – 01.00
(Køkkenet har åbent fra 12.00-15.00 og igen fra 17.30-22.00)

 

 

Del artikel

Andre læser også