Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Baggrunden for ToastIt – passionen for ægte comfort food

Af Michael Qureshi

Den 10. december åbner et nyt koncept i Klostergade. Det er ToastIt, der, som navnet indikerer, er toast. Ikke kedelige paptoast, der bliver varmet op i en plastpose som 90’ernes parisertoasts. Det er comfort food lavet på gode råvarer og nybagt langtidshævet surdejsbrød fra Guldbageren i Brabrand. Det er ikke kun comfort food, men rent faktisk også street food.

 

Melt bliver til ToastIt

Konceptet er spændende og helt nyt i Aarhus. I USA og England har man længe haft de såkaldte “melt”-shops, og det er da også her, inspirationen kommer fra. ToastIt har været igennem en lang proces, før det nu endelig er en realitet. Eventyret starter med Jesper, som har været selvstændig med forskellige forretninger i mange år. I foråret stod han uden arbejde og vidste ikke helt, hvad der nu skulle ske. En dag foreslog Jespers kone, Marianne, toastkonceptet. Kort efter blev forretningsplanen lavet, finansieringen faldt på plads og så gjaldt det om at finde den perfekte lokation. Det var ikke lige til, og flere lokaler er blevet afvist på grund af beliggenhed, inden stedet i Klostergade dukkede op. Her er store, lyse lokaler og højt til loftet. Parret startede helt fra scratch, og heldigvis er de gode til at lave excel ark med gode budgetter. Det gode forarbejde betyder, at der på forhånd er masser af goodwill fra samarbejdspartnere.

 

Byg-selv-mennesker

Jesper og Marianne skulle bygge deres forretning op fra bunden, og her har deres personlige erfaringer med at bygge sommerhus hjulpet dem i alt det praktiske med caféen. Det har været længe undervejs, men processen har været nødvendig for at starte helhjertet op. Jesper og Marianne bruger gerne tid på det, og ToastIt er tænkt som et familiefirma, hvor Jesper skal arbejde fuld tid. Marianne hægter sig på, når hun har fri fra sit andet job, og døtrene på henholdsvis 13 og 17 år er også en del af forretningen.

 

Sjov i gaden med netværket

Værdigrundlaget hos ToastIt er kvalitet, ærlighed, smag og value for money, og det virker troværdigt, når mand-og-kone-projektet startede med at være et dokument på computeren med navnet “sjov i gaden”. En af de største hurdles har været at finde på et navn. I USA hedder toaststederne “melt”, men det virkede ikke rigtigt her i den jyske hovedstad. Derfor blev det ToastIt. Altså toast det på dansk. Der er ikke så meget at være i tvivl om med det navn. Et af de begreber, Jesper vender tilbage til igen og igen under vores snak, er “netværk”. Netværket har haft uvurderlig betydning for parret gennem hele processen, lige fra praktiske ting til smagsdommere, forsøgskaniner på nye variationer af toast og hjemtagning af surdejsbrød fra England.

Toast fra ToastIt

Netop det engelske surdejsbrød blev kørt ud til Lars, der er bager ved Guldbageren i Brabrand og en del af Jespers store netværk. Han skal levere brødet til ToastIt, men der bliver stillet store krav. Brødet fra England duftede rigtigt, men var alligevel lysere end det brød, Jesper drømte om, så det var noget af en opgave for bageren i Brabrand. Men det lykkedes, og nu er brødet udviklet, så det kan bruges i toastproduktionen.

 

Desserttoast med solbær og brie

ToastIt fortolker de klassiske toast som parisertoast og cowboytoast, men ikke så man ikke kan kende dem igen. Parisertoasten bliver kaldt classic og indeholder landskinke og ost. Cowboytoasten bliver omdøbt til Beef n’ double cheese, men indeholder stadig hakket oksekød og ost. Jesper og Marianne har udviklet 15 toast, for eksempel arbejder de på en variant med chilikompot og oksekød. Det er dog kun seks slags, der kommer med på kortet fra start. De vil gerne have lidt i baghånden til at overraske og forny menukortet hen ad vejen. De seks toast er, udover classic og beef n’ double cheese, avocado crunch, veggie med aubergine, honey roasted turkey og porchetta. Alt er hjemmelavet, og alle toast bliver smurt med smør på ydersiden for at give den bedst mulige stegeflade. Menuen vil også indeholde en sød toast: solbær og brie. Fælles for alle toast er osten, der binder det hele sammen. Det er kvalitetsost og forskellige slags lige fra havarti til gedeost og cheddar. ToastIt vil også kunne tilbyde dagens suppe, milkshake og diverse drikkelse.

 

ToastIt som en del af Aarhus street food

Drømmen er, at danskerne får øjnene op for toast og på sigt også suppe, som der allerede nu er et massivt kundegrundlag for i USA. Jesper kunne godt tænke sig at blive en del af det kommende Aarhus street food. Konceptet vil passe perfekt derind. Det samme vil priserne, der er SU-venlige med en toast til omkring en flad 50’er. Der er ingen tvivl om, at parret bag ToastIt har spist rigtig mange toast de seneste måneder, men de er ikke trætte af det. Tværtimod har de blod på tanden og glæder sig til at åbne den 10. december.

 

Del artikel

Andre læser også