Den store guide: Her er de bedste fløde-fastelavnsboller i Aarhus

Boller op, boller ned, boller i min mave. Men hvilke fastelavnsboller skal du sætte kursen efter i Aarhus?

Vi har endnu en gang spist os igennem et hav af Aarhus-bagernes vanvittigt lækre fastelavnsboller.
Udbuddet i år har både har budt på både nyheder, overraskelser, skuffelser – men mest af alt en masse smukke og velsmagende fastelavnsboller.
Så er det bare op til dig at beslutte, hvilke bagere du skal lægge vejen forbi på din Tour de Fastelavnsbolle.
God jagt!

Schweizerbageriet
Byens ældste bageri, Schweizerbageriet har traditionen tro et større udvalg af flødeskumsvarianten, og vi gik med deres bestseller med smag af Sarah Bernard.
Hvis du er en rigtig chokoladegris, vil du helt sikkert synes godt om denne lille chokoladebombe, som virkelig smager af dét, den lover.
Cremen ligger som en let og luftig chokolademousse i mellem de to wienerdejsboller, som også gemmer på solbærmarmelade, der komplimenterer de de fede elementer på en fin måde.
Desværre var bollen lidt anonym, og den kunne godt have haft lidt mere bid og sprødhed.
Alt i alt en helt helt fin fastelavnsbolle, men altså ikke noget ekstraordinært, der får os helt op at ringe.
3 ud af 6 stjerner
Hvor: M.P. Bruuns Gade 56
Pris: 35 kroner stykket

Salling
Salling er altid garant for et pænt udvalg af fløde-fastelavnsboller, og i år er ingen undtagelse. Hos stormagasinets bageri finder du flere forskellige varianter, men da vi kiggede forbi, var der alligevel én, der lokkede lidt mere end de andre.
Her kan du nemlig få en krydsning mellem en flødebolle og en fastelavnsbolle. Det måtte vi selvfølgelig prøve!
Fastelavnsbollen er fyldt med flødebollecreme, saltkaramel, og så indeholder den også mørk chokolade.
Bollen af wienerbrød er ikke oppe at bide skeer med testens bedste, men det er heller ikke den, der stjæler rampelyset.
Det gør derimod cremen i midten, der smager akkurat som indholdet af en flødebolle. Måske lyder kombinationen en anelse spøjs, men den faldt i ganske god jord hos vores smagspanel.
Prøv den, hvis du er helt vild med både flødeboller og fastelavnsboller!
3 ud af 5 stjerner
Hvor: Søndergade 27
Pris: 32 kroner stykket

Mor Anna
Hos bageriet i Mejlgade har fastelavnsbollerne i år taget sig et pænt prishop, men til gengæld får du som altid en ordentlig moppedreng for pengene.
Mor Anna byder traditionen tro på flere forskellige flødeskums-versioner, og valget er svært, men i sidste ende snuppede vi en med tiramisu samt en med æble og karamel.
Hvor førstnævnte bestemt ikke er noget at skrive hjem om (den smager på ingen måde af tiramisu), udløser den anden variant straks langt mere begejstrede ytringer i panelet.
Her får du en lækker mousse med mild smag af flødekaramel tilsat den helt rette mængde salt, og indeni gemmer sig æblefyld med tydelige vaniljekorn, der leder tankerne hen på mormors gammeldags æblekage.
Kombinationen fungerer fortrinligt, men skal vi sætte en finger på noget, er det wienerdejen, som ikke gør meget væsen af sig. Når alt kommer til alt, har Mor Anna dog lavet en hæderlig fastelavnsbolle, som bestemt kan anbefales.
4 ud af 5 stjerner
Hvor: Mejlgade 5
Pris: 48 kroner stykket

Lagkagehuset
Lagkagehuset byder igen i år på et overvældende udvalg af fastelavnsboller, og flere kendte varianter er tilbage, mens der også er blevet plads til nyheder i sortimentet.

Vi var i humør til mokka og valgte derfor den med kaffe og saltkaramel. Fastelavnsbollen koster 35 kroner og består af den velkendte wienerdej, som her er fyldt med kaffecreme og har en klat saltkaramel på toppen.
I vores panel var der bred enighed om, at kaffesmagen bestemt er til stede, men til gengæld halter den på et par andre punkter.
Wienerdejen opløses nærmest i munden og bidrager ikke med meget smagsmæssigt. I stedet stjæler den store mængde fløde billedet, og desværre er den i vores tilfælde pisket så hårdt, at den er på grænsen til at være skilt.
Kun smagen af mokka og den lækre saltkaramel på toppen redder fastelavnsbollen fra den absolutte bundkarakter.
Hvor: Find din nærmeste her
Pris: 35 kroner stykket

Jumbo Bakery
Hos Jumbo er de i år klar med hele to nye fastelavnsboller. Og de er altså ikke kun pæne at se på – de smager nemlig også helt forrygende godt.
Den første består af wienerdej med hasselnødde frangipane, saltkaramel, vaniljechantilly og mørdejskiks med mandelmel.
Den anden har de samme grundelementer som nødde-fastelavnsbollen – blot med en frisk og overraskende blommekompot, der tilføjer et syrligt element.
Både smag og konsistens er rigtig godt afstemt, og den sprøde croissant smager af smør, ligesom vaniljen i cremen er både rig og velafbalanceret – og der er rigeligt af den.
Prikken over i’er er den sprøde mørdejskiks, som binder hele herligheden sammen.
Vi kan ikke helt afgøre, hvilken af de to varianter, vi er mest vild med. Men én ting er sikkert – det er ikke sidste gang, vi lægger vejen forbi Jumbo denne sæson.
5 ud af 6 stjerner
Hvor: Ankersgade 12 og Mindet 4
Pris: 45 kroner stykket

Berta Bageri
I år har der sneget sig en helt ny flødeskumsvariant ind på hylderne hos det lille surdejsbageri Berta.
Stedets nye fastelavnsbolle er fyldt til randen med appelsin og havtorn-marmelade, som både giver sødme og en smule bitterhed.
Og lige præcis dét skilte vandende en smule i vores smagspanel.
Havtornen er ret dominerende, og man skal klart være til smagen, hvis man skal synes om Bertas fastelavnsbolle.
Men i samspil med den letpiskede flødeskum, som hverken var tung eller klæbrig, får du efter vores mening en lækker og frisk bid, som smager af én til.
Hele herligheden er pakket ind i en klassisk bolle af wienerdej, og det er til at smage, at der er tale om godt bagværk.
4 ud af 5 stjerner
Hvor: Frederiks Allé 105
Pris: 45 kroner stykket

Kvickly Bageren
Vi har hidtil ikke fået en fastelavnsbolle til under 30 kroner, men hos Kvickly Bageren byder de på den populære flødeskumsbolle til kun 28 kr.
Spørgsmålet er så, om man kan smage, at prisen er skruet i bund?
Det korte svar er ja. Fastelavnsbollen skulle eftersigende smage af ‘Toms skildpadde’, og vi kunne da også godt smage, hvor de ville hen ad med både romcreme, karamel og stykker af mørk chokolade.
Disse elementer druknede dog lidt i flødeskummen, og det hele blev en anelse tungt.
Sammenlignet med de mange andre fastelavnsboller, vi har smagt, blegnede denne her altså, og vi lander derfor på to ud af fem stjerner.
2 ud af 5 stjerner
Hvor: Alle Kvickly-butikker
Pris: 28 kroner stykket

Koba Baking Studio
Koba forsøger på ingen måde at skjule det faktum, at deres fastelavnsbolle er noget for sig. Det står klart, så snart man ser bollen – en choux au craquelin med et krakeleret mørkt ydre, som er toppet med en fuglerede af creme med karamel i midten.
I netop karamellen er der brugt både miso og ærter, og den har en toneangivende smag, som smager decideret himmelsk.

Mere afdæmpet er cremen, som er let, og hvor man lige akkurat kan ane smagen af rød the. Bollen er fyldt til randen med denne, så det gør bestemt ikke noget, at den bidrager mere med sin bløde konsistens end med smag.
For smag er der masser af i den japanskinspirerede syltetøj, som bløder ud af bollen, når først man har skåret den over. Marmeladen er lavet af umodne blommer, som Koba-bagerne har plukket i sommer, og den har en syrlig skarphed, som klæder fastelavnsbollen enormt godt.
I det hele taget er der en virkelig god balance mellem alle ingredienserne. Vi kan faktisk ikke rigtig sætte en finger på noget.
Som du nok kan fornemme, er der tale om alt andet end en klassisk fastelavnsbolle, men er du klar på at smage en variant, der for alvor skiller sig ud fra mængden, så er der ingen vej udenom det her lille mesterværk.
6 ud af 6 stjerner
Hvor: Paradisgade 6C
Pris: 45 kroner stykket