De 5 du SKAL smage: Her er vores bud på Aarhus’ bedste fastelavnsboller
Nu er vi ved at være nået til fastelavn. Det betyder (oh, gru) at fastelavnsbollesæsonen lakker mod enden.
Den tanke gør nok os alle en smule nedtrykte, så lad os i stedet fokusere på det positive: Du kan stadig nå at smage byens bedste fastelavnsboller. Hurra!
Vi har samlet vores bud på Aarhus’ absolut bedste af slagsen her.
Her er de fem, du SKAL nå at smage i år:
Vildeste nyhed fra Jumbo
Hos Jumbo har de hidtil fokuseret på gammeldags fastelavnsboller, men i år har det populære bageri lanceret deres bud på en flødeskumsvariant!
Og den er altså ikke kun pæn at kigge på – den smager nemlig også helt forrygende godt.
Vi var især vilde med den croissant-agtige bund, som knaste på den helt rigtige måde, da vi tog en bid.
Indeni “croissant-reden” gemte sig en sød blommekompot som i kombination med mandelremonce og en letpisket flødeskum smagte intet mindre end himmelsk. Som kronen på værket var fastelavnsbollen toppet med en lille, sprød mørdejskage.
Både smage og konsistenser var godt afstemt, og alle elementer spillede ekstremt godt sammen, så kunne næsten ikke gøre andet end at give dette mesterværk topkarakter.
Sidste chance for at smage vidunderet er søndag den 11. februar
Hvor: Jumbo Bakery, Mindet 4 og Ankersgade 12
Fluffy fastelavnsbolle fra Schweizeren
Schweizerbageriet er byens ældste bageri, så de har haft mange år til at øve sig i kunsten at bage fastelavnsboller – og det kan man godt smage.
Uanset om du er mest til dem med fløde eller de gammeldags fastelavnboller, har bageriet et godt udvalg af lækre varianter på hylderne.
Vi kastede os ud i varianten med mascarpone og hindbær, og vi kan godt afsløre, at vi bestemt ikke blev skuffede.
Som man kan se på billedet, var der ikke sparet på den hvide mascarponecreme, som var lækker let og fluffy.
Hindbærmarmeladen tog vores smagsløg tilbage til dansk sol og sommer, og der var en nøje afvejet mængde af både hindbær og mascarponecreme i den luftige gærbolle.
Stor anbefaling herfra!
Hvor: Schweizerbageriet, M.P. Bruuns Gade 56
Eminente boller hos Emma Emma
En af aarhusianernes helt store favoritter til fastelavn er Emma Emma, der i år har præsenteret to nyheder, som begge har blæst benene væk under os.
Passionsfrugt og karamel: Under sin gule glasur gemmer denne på fyld af passionsfrugt og karamel – og vi må bare sige, at Emma Emma har ramt den lige i r**** ! Hvor bollen er blød, lækker og virkeligt godt afbagt, er dens cremede indre spækket med passionssyre og -friskhed.
Det er simpelthen perfekt afstemt med sødmen fra glasur og karamel, så der er slet ingen tvivl om, at den her fastelavnsbolle vil være et sikkert hit på ethvert eftermiddagsbord.
Drømmekage-fastelavnsbolle: Denne er fyldt med vaniljecreme, kokos, farin og æbler fra haven – og på toppen er den pyntet med kokosglasur, ristet kokosflager og selvfølgelig et drys glimmer.
Som altid er de hos Emma Emma gode til at sammensætte forskellige smage, og det fungerer virkelig godt med de små stykker æble, som giver en friskhed og en smule syre til den søde kokosmasse. De sprøde, ristede kokosflager og kokosglassuren på toppen af fastelavnsbollen var prikken over i’et.
Begge fastelavnsboller er skoleeksempler på, hvordan man forfiner og perfektionerer en gammeldags fastelavnsbolle – uden at overgøre det. Mums, siger vi bare!
Du kan købe fastelavnsboller hos Emma Emma resten af februar, oplyser caféen på Instagram.
Hvor: Emma Emma, Gammel Munkegade 5
Pistaciedrøm fra MIB
Én fastelavn du i hvertfald ikke må snyde dig selv for at prøve, er årets nyhed fra MIBbageri.
De er igen i år klar med en flødefastelavnsbolle, som denne gang er fyldt med pistaciecreme, solbærkompot og fløde og dertil dyppet i hvid chokolade og toppet med marcipanlåg. Hvabehar!
Det kunne måske umiddelbart godt lyde lidt “for meget af det gode” med både flødeskum, marcipan, chokoladeovertræk, creme og flødeskum.
Men nej – det er faktisk helt tilpas med alt det gode, for mængderne af hver ingrediens er afstemt og sidder lige i øjet, så det netop ikke bliver for meget.
Den smørbagte bolle var let og blød og inden i den gemte der sig en mild, let parfumeret pistaciecreme, der i samspil med solbærkompotten vitterligt var et match made in fastelavnsbolle-heaven.
Det lille marcipanlåg binder hele herligheden sammen – og ja, det er ligeså lækkert, som det lyder.
Der er ikke en finger at sætte på smagen, og vi har virkelig at gøre med en lækkerbisken her. At den derudover også gør sig godt på Instagram, er jo bare en lille ekstra bonus.
MIBbageri sælger fastelavnsboller til og med 25. februar.
Hvor: MIBbageri på Frederiksbjerg, Trøjborg og i Risskov
Overdådighed hos Gotfred
Vidunderet er tilbage, og vi må bare sige, at det er et glædeligt gensyn.
Gotfreds fastelavnsbolle tager igen i år form som den franske klassiker choux au craquelin med med sin krakelerede kikse-agtige top. Kronen på værket er den genkendelige, glinsende mousse, der troner øverst med sine spiselige blomster.
Især den nye variant med passionsfrugt-curd falder lige i vores smag. Her er der både syre og friskhed til stede, og det løfter den simpelthen til et andet niveau.
Samtidig er vaniljecremen både fløjlsblød og luftig, hvilket gør, at den rent ud sagt føles fantastisk i munden.
Og så er der den flydende saltkaramel, der giver mindelser om det ikoniske flødekaramel-bolche fra Werther’s, men med et lille brændt knæk der gør den decideret vanedannende.
Gotfreds nye fastelavnsbolle vinder netop ved, at den mestrer kontrasterne. Den er sød, men syrlig. Fløjlsblød, men også sprød. Og så er karamellen tilpas salt til, at den tager stikket hjem.
Én ting er sikkert: Passionsfrugt-fastelavnsbollen får vores allervarmeste anbefalinger med på vejen.
Hvor: Gotfred, Havnegade 24
Vil du have hele overblikket over byens fastelavnsboller?
Så læs vores guide til fastelavnsboller med fløde her
Og vores guide til bedste gammeldags fastelavnsboller her