Folkene bag BARDOK: Har åbnet Jugoslavisk grillbar i Aarhus
En Jugoslavisk grillbar har set dagens lys i Aarhus.
Det er ejerne bag det populære spisested BARDOK der, sammen med den bosniske restauratør Alen, har åbnet Partizani Grill.
“Vi ville gerne skabe et tværkulturelt madværksted med fokus på det gode gamle håndværk fra Balkan-landende, som er nedarvet igennem generationer af multikulturelle tværsnit.
Som det eneste spisested i Aarhus tilbyder vi derfor kendte retter fra lande som Bosnien-Herzegovina, Montenegro og Serbien m.fl.
Det er et ‘kom-som-du-er’-sted, og alle er velkomne. Hvad end det er for takeaway eller for at sidde i restauranten og nyde en bosnisk Sarajevska-øl til sit måltid,” siger Mads Schriver, som bl.a. også ejer BARDOK.
MigogAarhus lagde vejen forbi Partizani Grill på Åboulevarden 57 for at finde ud af, hvad Balkan-landende egentlig har at byde på kulinarisk.
Grillet lam til UG
Så snart du træder ind i den lille grillbar, bliver du mødt af et billede af Josip Broz Tito, Jugoslaviens tidligere præsident, bosnisk musik i radioen og en skøn duft fra stedets store åbne grill.
Hver dag sættes et helt lam på rotisseriet over de varme kul i 7 timer, indtil kødet er så mørt, at det slipper lammets knogler.
Grillet lammekød er en populær ret i Balkanlandende og specielt den Bosniske by Jablanica er kendt for sit møre, saftige lammekød.
“Vi elsker grillet lam, og vi har fundet inspiration fra Jablanica, hvor de er vilde til at tilberede lam.
Hvis man ikke har mulighed for at lægge vejen forbi dér, må Partizani Grill være det bedste alternativ til en seriøst god omgang lam,” siger Mads Schriver.
Og vi må erklære os enige i, at de grillede lam, som stammer fra en gård nær Silkeborg, smager intet mindre end fantastisk.
Vi har nærmest aldrig smagt så mørt lammekød før, og det smeltede på tungen. Der var ingen eftersmag af “uld”, som nogle gange kan være tilfældet, og her fik du udelukkende en grillet, sprød og saftig bid kød.
Til lammet fik vi serveret somun, som er pita fra Balkan, og en kålsalat. Helt simpelt men virkelig godt.
Netop ‘simpelt’ beskriver meget godt, hvad Partizani kan: What you see is what you get.
Det er også muligt at bestille rotisseri, lam og kok hjem til sin næste have- eller familiefest, hvis man gerne vil imponere sine gæster med noget anderledes og lækkert.
Autentisk simreret
Er man ikke så meget til lam, kan man også få Sač – en bosnisk gryderet med kalvetværreb, kartofler, peberfrugt og andre grøntsager.
Gryderetten er tilberedt i en såkaldt sač-grill, som gør, at kalvekødet bliver fuldstændig mørt samtidig med, at kartofler og grøntsager suger kødsaften, hvilket giver en virkelig rig smag.
Det føles meget autentisk, når man skyller måltidet ned med Rakija, som er en bosnisk brændevin.
Ligesom lammekødet var kalvetværrebene noget af det møreste kød, vi længe har smagt, og sammen med alle grøntsagerne får du altså et godt, solidt måltid mad for 135 kroner.
Vi garanterer, at du ikke finder et lignede koncept andre steder i Aarhus, og vi kan kun anbefale alle at lægge vejen forbi den hippe og hyggelige jugoslaviske grill.
Stemningen er helt nede på jorden, og du føler dig lidt som gæst i et andet land. Vigtigst af alt får du en unik, lækker og autentisk spiseoplevelse, som bestemt ikke er sidste gang for vores vedkommende.
Partizani Grill holder åbent torsdag til lørdag fra kl. 17 og frem.