Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

22 mio. til biodiversitet: Her bliver Aarhus vildere

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Natur & Miljø
Foto: Natur & Miljø

Aarhus skal være vildere – og det skal en økonomisk indsprøjtning på 22 mio. kr. fra bl.a. EU være med til at sikre.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

En del af pengene skal bruges på at gøre 10 af byens grønne områder mere vilde og skabe bedre grønne forbindelser imellem dem, så dyr og planter kan sprede sig.

“Aarhus skal være en levende og grøn by, som vi kan nyde og være aktive i. Naturen i nogle af vores smukke områder får nu et ordentligt rygstød, som kommer til glæde for dyr, planter og ikke mindst aarhusianere, som ønsker mere vild natur,” lyder det fra rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang.

Større naturoplevelser i Aarhus

Projektet vil også arbejde med biodiversiteten i og omkring Marselisborgskovene og Brabrand Sø, så aarhusianerne kan få større naturoplevelser med mere vild natur, uberørt skov og flere arter.

I Marselisborgskovene skal biodiversiteten ved bl.a. at genetablere naturlige søer og vandløb med dødt ved.

Ved Brabrand Sø vil fuglene få optimale forhold, når sivene holdes i en lav højde, ligesom nye teknologiske løsninger skal testes her.

Fakta om projektet:

  • De 10 grønne områder er: Riis Skov, Vennelystparken, Åparken, Åby Park, Hasle Bakker, Klokkerparken, Stavtrup Skovplantning, Vårkærparken, Byvangen og Tangkrogen
  • Projektet er et samarbejde mellem 8 forskellige partnere, herunder universiteter og NGO’er fra Aarhus, Tartu By og Tartu Universitet i Estland og Riga By og Den Letiske Naturfond. I løbet af projektperioden skal de samarbejdende parter udveksle erfaringer
  • EU har givet 13 mio. kr. i tilskud til projektet, mens Aarhus Kommune selv bidrager med 9 mio., så det samlede projekt har en økonomi på 22 mio. kr.
  • Bevillingen kommer fra EU-puljen ”LIFE-2021-SAP-NAT (Nature & Biodiversity – Standard Action Projects (SAP))”, som støtter projekter, der arbejder for at forbedre biodiversiteten og skabe mere vild natur i urbane områder

Kilde: Aarhus Kommune

Et andet mål for projektet er at gøre andre dele af Aarhus mere vild. Aarhusianerne såvel som virksomheder og boligforeninger er vigtige aktører, når dyr og planter skal kunne sprede sig via grønne forbindelser.

“Vi håber, at aarhusianerne vil være med til at styrke biodiversiteten. Det kan være, at ens virksomhed kan omlægge store græsarealer, så de får vilde blomster eller små vandhuller. Eller man har lyst til at kaste sig over det i ens egen have,” lyder det fra projektleder i Teknik og Miljø, Kristiina Mardi.

Projektet er et internationalt samarbejde, der løber over de næste fem år og går under navnet ”Urban LIFE-circles”.

Del artikel

Andre læser også