Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Blev udskudt: Nu tændes gigantisk kunstværk i Aarhus endelig

Af Freja Dumont

Aarhusianerne og byens gæster kan godt begynde at glæde sig.

For i dag tirsdag den 29. august kl. 20.00 indvies kunstinstallationen ’The Garden in the Machine’ på Filmby Aarhus’ facade, og alle er velkommen til at deltage til den officielle afsløring.

Sidste år måtte offentliggørelsen af kunstværket udsættes med begrundelse i energikrisen, der dengang førte til eksplosive stigninger i elpriserne.

Blev udskudt: Nu tændes gigantisk kunstværk i Aarhus endelig
Den grå facade er snart fortid. Foto: Matilde Hobolt Mortensen/Aarhus Kommune

Bliver ikon for hele byen

Værket, der er skabt til den nye del af Filmby Aarhus af den internationalt anerkendte videokunstner Jesper Just, bliver et nyt vartegn i det kreative, pulserende miljø omkring Filmby Aarhus.

“’The Garden in the Machine’ bliver et ikon for hele byen. Det er et markant kunstværk og bliver en unik oplevelse, det appellerer og udfordrer publikum, når vi bringer naturen ind på havnen i en digitaliseret udgave, der er styret af naturen selv.

Det er et lysende eksempel på, hvordan kunst og kultur kan få os til at reflektere over den verden, der omgiver os,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Værkets LED-paneler er installeret bag bygningens glasfacade, så hele bygningen fremstår som én stor skærm, når værket er tændt.

Beskueren må bevæge sig rundt om bygningen for at få en tilnærmelsesvis oplevelse af kunstværket, som aldrig vil være muligt at begribe i sin helhed.

Til gengæld vil installationen være forskellig, hver gang man kommer forbi, og ændre sig over et døgn, en årstid og en årrække.

Blev udskudt: Nu tændes gigantisk kunstværk i Aarhus endelig
Illustration af ‘The Garden in the Machine’, der tændes tirsdag kl. 20.

Redigeres af fyrretræ

En interessant detalje ved ’The Garden in the Machine’ er, at ingen ved, hvordan kunstværket udvikler sig. End ikke kunstneren bag.

Værkets vekslende udtryk kommer sig af, at det er forbundet med det fyrretræ, der vokser på terrassen foran Filmby Aarhus.

Sensorer på træet måler løbende på vækst, fotosyntese og vandoptag, og disse registreringer oversættes til data, som umiddelbart udfolder sig visuelt i den film, der vokser ud af bygningen.

Det er således træet, der – blot ved at være individuelt træ – redigerer billederne, som udgør værket. Når farveholdningen ændrer sig i det digitale landskab, der panorerer forbi på bygningen, er det tegn på, at det organiske træ lever og ånder.

På den måde er det uvist, præcis hvordan installationen tager sig ud fra dag til dag.​​​​​​​

Det er en installation i stadig bevægelse. Det langsomt roterende sceneri vil variere i realtid under påvirkning af den konstante datastrøm og veksle gradvis mellem billeder af såvel skov og park som et mere mineralsk, forvitret landskab.

“Vi bliver i vores samfund ikke længere undervist i at kende forskel på planter og træer. Min pointe er, at vores almene viden om natur er voldsomt nedadgående, og at det bevirker, at vi i stigende grad mister grebet om vores egen eksistentielle forståelse.

Jeg vil gerne skubbe mennesket lidt ud af det centrum, vi med den største selvfølge optager især i vestlig kultur, og i stedet sætte lys på den rolle, plantebevidsthed spiller i vores økosystem,” siger Jesper Just.

Respektindgydende proces

’The Garden in the Machine’ bliver en væsentlig del af den rekreative forbindelse, der markerer byens kystlinje og strækker sig fra Risskov til Marselisborg.

Samtidig bliver kunstværket en aktiv del af at skabe et nyt byrum på Sydhavnen, hvor kunst og kultur er bærende elementer.

Det er finansieret af Ny Carlsbergfondet, Salling Fondene, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, NRGi Værdipulje og Aarhus Kommune. Digitale skærme er leveret af det lokale firma Proshop Europe.

Del artikel

Andre læser også