Brunch på Varna – nutidens søndagsfrokost
Brunch på en søndag formiddag er nutidens svar på tidligere tiders søndagsfrokost med familie og venner. På Varna Palæet ser vi familier, venner der mødes, kærestepar på romantisk date, kolleger som skal fejre et jubilæum, bedsteforældre med børnebørn eller firmaer der skal holde et søndagsmøde. Restauratøren, Palle Enevoldsen, har i den grad set, hvad østjyderne gerne vil lave en søndag op ad formiddagen. Der er igen kommet den mangfoldighed på Varna Palæet, som var i fordums tid. Vi ser relativt mange unge mennesker. Det glæder os, at de har fået øjnene op for, hvad der findes af spiseoplevelser lidt uden for Aarhus Centrum.
Hjertelig velkomst
Vi har længe haft dårlig samvittighed over, at vi endnu ikke har spist brunch på Varna. Den forsvandt dog hurtigt, da vi så Palle Enevoldsen selv stå i den store hall og byde velkommen. Det virkede til, at han oprigtig var glad for at se sine gæster. Han er som altid tilstede, meget nærværende, nede på jorden og ved om nogen, hvad god service er.
Vi blev vist hen til en helt vidunderlig plads med udsigt ud over Aarhusbugten. Kort efter kommer vores tjener, Rasmus Tramm Bertelsen, og fortæller om brunchen og hører os, om vi er til Cava eller Champagne. Han er altid en imødekommende og behagelig fyr, som i den grad kan snakke med alle mennesker. Det hele foregår stille og roligt, akkurat på den måde det skal, sådan en søndag formiddag.
Herskabelige omgivelser
Rammerne i det gamle palæ kan ikke være bedre. Der er en helt særlig stemning, som gør, man føler, at man er en del af det historiske Varna Palæ. Udsigten har længe været en del af historiebøgerne. Det bliver den ved med at være. Det er en helt specielt følelse at sidde på Varna og kigge ud over bugten. Det bliver man aldrig træt af. Vi kom der for at spise brunch, men champagnen, de herskabelige lokaler og udsigten gør, at vi glemmer alt om maden og læner os afslappende tilbage i de behagelige stole.
Søndag formiddag med Champagne
Prisen for en brunch, inklusiv alt det kaffe, te og juice du kan drikke, er 295 kroner for voksne og 195 kroner for børn under 10 år. Et glas cava koster 55 kroner, mens prisen for et glas champagne er 95 kroner. Det er nærmest svinebilligt. Tænk på, hvad en middelmådig brunch koster på en halvdårlig café, når du har lagt kaffe og juice oveni prisen. Ja, det er faktisk samme pris.
Champagnen var en Launois, ren blanc de blanc, som betyder at champagne udelukkende fremstilles af den hvide drue chardonnay. Bernard Launois er kendt for kraftfulde og maskuline champagner, men har også nogle lidt mere feminine, som han opkalder efter sine døtre. Den, vi drak, var opkaldt efter hans datter, Séverine. Flot start på dagen. Klassisk når det er bedst. Vi har aldrig smagt den champagne før, heller ikke set den, men det gjorde den ikke dårligere. Grunden er måske, at Varna importerede direkte fra producenten.
Du bliver ikke skuffet – med garanti
Mad er der nok af. Sådan har det altid været hos Palle Enevoldsen. Han ved om nogen, hvad der skal til for at gøre sine gæster glade. Derfor er det en selvfølge, at der er meget at vælge mellem. Det er faktisk umuligt at smage på det hele. Køkkenchefen på Varna hedder Tina Jakobsen. Palle Enevoldsens klassiske og sikre smag har hun arvet, eller måske rettere lært. Hun er inden for branchen kendt som en kvinde, der har styr på tingene, og det havde hun også den søndag. Intet slinger i valsen. Alt er frisklavet, og opfyldningerne ved bordene sker ofte. Intet får lov at stå ret længe, før det bliver skiftet ud. Det undgår man ikke, at lægge mærke til. Men der er også meget personale på, hvilket må siges, at være et af Palle Enevoldsens kendetegn.
Det er jo nærmest en frokost
Ved bordet med fisk, diverse pålæg og lune retter, hørte vi en nobel ældre herre sige, at det her er jo nærmest en frokost, man er i gang med. Og ja, det har han ret i. Det er måske mere frokost end morgenmad for at blive i de danske ord. Ordret brunch kan efter vores opfattelse dække over meget forskelligt. Vi nævner, det vi spiste, men har også taget billeder af det, som vi ikke smagte. Mest for at fortælle læseren, hvad Varna har at byde på med deres brunch.
Græsk yoghurt med bærcoulis, musli og et pænt stort udvalg af frugt.
Cæsarsalaten er flot. Saftig hanebryst med romainesalat, croutons, parmesan og syltede tomater. Det er yderst sjælden, jeg spiser salat før over middag, men det skete den dag. Og sikke en overraskelse. Den var pragtfuld.
Hjemmelavet leverpostej med bacon, champignons og rødbeder er en klassiker. Det var den også på Varna. Leverpostejen var nybagt og smagte skønt på et stykke frisk brød.
Rejesalat med koriander, æbler og dild. Sund og feminin indslag. God frisk smag.
Marineret laks med en citronaioli, agurk og rogn. Laksen var, som den skulle være, mør som smør og med en god røgsmag.
Små æggekager med skinke og urter var og er et hit. De kommer friske ind, og får ikke lov til at stå ret længe. Sådan.
Der var røræg med chorizopølser og sprød bacon. Det hører næsten til en brunch. Her vil vi nævne chorizopølserne som de bedste. De er klart vanedannende. Ros til dem.
Hvis du er vegetar, så er der bulgursalat med blegselleri og nødder. Eller en grøntsagstærte. Så det har køkkenet også tænkt over.
Dansk ost når det er bedst
Udvalget af oste var forrygende godt, og det er herligt at se, når de hele oste kommer på bordet. De fleste oste var fra Arlas Unikaserie. De oste, vi så, var Gnalling, Havgus, Lykkebjerg, Troldhede Ask, Høgelunds Sønderjyske Blå, Rød Løber, Gecko, Blodrod(skimmelost) og Krondild. Det er luksus med sådan et ostebord en søndag formiddag. Ud over det er der også en del forskellige marmelader.
Brødudvalg som i en bagerbutik
Hjemmebagt brød er der masser af. Både på bordet og ved buffeten. Det vi så, og til dels smagte, var rundstykker, forskellige brød vi selv kunne skære af, musliboller, paninibrød, palæobrød, knækbrød og forskellige rugbrød. Generelt er valgmulighederne store.
Det søde element
Som afslutning består det søde element af pandekager med ahornsirup eller krydderkage med friskostcreme. Eller man kan som jeg, tage en ekstra tur ved ostebordet. Velsmagen i samtlige retter er tydelig. Vi havde ingen kritikpunkter overhovedet til maden den dag.
Masser af plads og god betjening
Noget, som ofte er rart, er plads. Selvom der nok var 170 gæster i palæet den dag, virkede det på ingen måde trangt, tværtimod. Det er store rum, og borde og stole står med stor afstand, så man opdager slet ikke, der er mange gæster. Betjeningen er af den klassiske type. Der er stil over det. De sætter en ære i at betjene gæsterne og gør oplevelsen endnu mere fuldendt.
Den bedste brunch i Aarhus
Vi tøver ikke her. Det er byens bedste brunch – intet mindre. Især når vi tager lokalerne, udsigten, betjeningen og ikke mindst prisen med i betragtningerne. Oplevelsen er fuldendt med en gåtur langs vandet eller i Marselisborgskoven. En bedre start på en søndag er svær at forestille sig, hvis man altså er i eller tæt på Aarhus.
Meget populær
Tidsbestilling er nødvendig. Det er næsten umuligt at få bord til søndagsbrunchen på Varna. Nogle gange er der op til tre måneders ventetid på et bord en søndag formiddag. Men det er værd at vente på. Heldigvis kan man bestille og betale sin brunch på nettet, og der kan du også se, hvornår næste ledige dato er. Med lidt planlægning kan man jo bare booke lidt længere frem i tiden. Det vil vi i hvertfald gøre.
Gi’ et gavekort som anbefaling
Oplevelsen var perfekt og helt i top, så vi kan kun give vores varmeste anbefaling af Varna Palæet – endnu engang og for deres brunch. De lever et lidt stille liv derude i skovkanten, men de gør det godt, og leverer hver eneste gang. Sådan!
Noget, der efterhånden er blevet ret populært er, at give et gavekort til Varnas brunch som gave. Flere af dem, vi sidder ved siden af, har fået deres brunch i gave. Oplagt.
Restaurant Varna
Marselisborg Skov, Ørneredevej 3
8000 Aarhus C
Telefon +45 86 14 04 00
Mail: info@varna.dk
www.varna.dk