Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Café Ganefryd – en café med nærvær

Af anders@sommersangdigital.dk

For 5 måneder siden åbnede en lille Café i Borggade. Ganefryd er navnet. Lyder det bekendt? I så fald er det nok fordi, caféen er en udspringer af helsekostbutikken Ganefryd i Klostergade, der har eksisteret siden 1983. Det har længe været en drøm for indehaverne at lave en café, men det har ikke været muligt pga. pladsmangel i butikken. De to steder kører efter samme koncept og er økologiske, veganske og vegetariske samt har ønsket om miljømæssig ansvarlighed. Målet er, at give alle en god og venlig betjening, med spændende kulinariske oplevelser under hyggelige rammer.

Café Ganefryd i Latinerkvarteret

Sund mad med omtanke

Da vi træder ind i caféen, slår stilheden os. Der er ingen musik. Kun småsnak og lyde fra stole og bestik på tallerkner hører vi. Ved disken står en venlig kvinde, der med smil modtager gæsterne i caféen. På tavlen under og ved siden af disken står, hvilke retter der tilbydes. Der er ikke mange retter at vælge imellem, men eftersom maden bliver lavet fra bunden og af de råvarer, der er friske på dagen og inden for sæsonen, forstår vi hvorfor. Af serveringer kan nævnes sandwich, cafeburger, dagens salater med brød og humus, dagens delle samt dagens suppe.

Hver dag bages der i helsekostbutikken speltbrød, stenalderbrød, glutenfrit brød samt kager, som leveres til caféen. Morgenmad kan købes til 40/45 kroner, en morgenmadstallerken til 60 kroner og brunch til 105 kroner. Om lørdagene serveres disse også vegetabilsk og vegansk.

Dagens varme aftenret

Vi valgte dagens varme aftenret til 85 kroner. Den bestod denne dag af en boghvedepandekage med tofu, bagte tomater, grøntsagsblanding af kål, gulerødder og rødløg samt grøn peber. Den mindede lidt om forårsruller, og chilien gav den ekstra bid.

Dertil var der to forskellige salater og frisk persille. Den ene var kål, syltede rødløg, frisk squash og friske figner. Den anden revet gulerødder med æblestykker og mandler, græskarkerner og friske spirer. Den var vendt i en olie-eddike dressing med kanel. Til retten var et valgfrit brød. Vi valgte den glutenfrit pandekage. Der kunne også vælges spelt.

Boghvedepandekage med tofu på Café Ganefryd i Latinerkvarteret

Pandekagen smagte fint, dog lidt til den fede side. Brødet dertil havde en god smag og konsistens. Salaterne var lidt flade i smagen men dog friske og sprøde. Kanelen tog meget af smagen.

Grøntsagsburger med knas og smag

Caféburgeren til 75 kroner var aftenens bedste. Den var med sennepsdressing, spæde salater, humus, ovnbagte tomater, agurkesalat, rødløg, hvide bønner, spirer og fennikel. Grøntsagsbøffen var denne dag lavet af gulerødder og squash. Dette kan variere fra dag til dag alt afhængig af, hvilke friske råvarer der er. Ingredienserne spillede virkelig godt sammen, og bøffen var sprød og saftig. Næste gang jeg skal have burger, kan det sagtens blive en grøntsagsburger fra Ganefryd.

Caféburgeren hos Ganefryd

Den sidste ret, vi fik, var en vegansk sandwich til 60 kroner. Den mindede meget om burgeren og havde en god smag. I sandwichen var der hummus, sennepsdressing, rucola, marinerede rødløg og ovnbagt tomat i en hjemmebagt speltbolle.

Vegansk sandwich hos Ganefryd

De kolde drikke

Til maden drak vi juicer til 49 kroner stykket. Den ene var en Solopgang over Aarhus med æble og blodgrape. Den var lidt lunken i starten men blev kold. Ellers havde den en frisk og syrlig smag Grapefrugten var meget dominerende. Den anden juice, vi fik, var med æble, rødbede, gulerod og ingefær. Der var en tydelig smag af ingefær og rødbede. Den smagte dejlig frisk og med god sødme. Udvalget af drikkevarer er ikke det store. Der er de to juicer som nævnt og derudover udvalgte varianter af most og sodavand fra Naturfrisk, Antons og BioZisch.

Juicer til 49 kroner stykket hos Ganefryd

Usundt på den gode måde

Der er hver dag flere forskellige slags kager at vælge imellem, og der bruges både sukker, smør og mel i kagerne. Vi prøvede en hvid chokolade brownie og en muffin med store æble- og citronstykker. Den første var sød og ganske lækker i smagen. Den anden var sødet med dadler og havde lidt for store bastante frugtstykker i efter min smag. Vi drak en rigtig god kop økologisk caffe latte med dobbelt espresso med steamet mælk og mælkeskum til 38 kroner. Af varme drikke kan også anbefales den økologiske Pukka te til 22 kroner.

Dagens søde element på Café Ganefryd i Latinerkvarteret

Folkeligt og uformelt

Café Ganefryd er tilbagelænet og nede på jorden. I hjørnerne står højstole og legetøj til børn, og på væggene hænger et udvalg af bøger og blade. På bordene er der friske blomster og levende lys. Folkeligt, simpelt og tilfældigt er nok de rette ord. Selv ikke servicen og møblementet er ens. Der opstår nærmest en hjemlig hygge, hvor samværet og samtalen er i fokus.

Mange typer kom forbi denne torsdag aften, og man kommer hinanden ved. På et tidspunkt er alle siddepladserne taget – alle fire borde og barstolene ved vinduet. Det handler om nærvær med familie og venner, men også om at falde ind i caféen og bare slappe af i sig selv.

Café Ganefryd er en café, men dog uden toilet. Lidt øv, at de ikke har det, men sådan er det. Derfor vælger mange også at tage maden med som takeaway.

Afslappet stemning på Café Ganefryd i Latinerkvarteret

Kvalitetstid

Caféen appellerer helt sikkert til de yngre, men alle aldersgrupper ses. Mens vi var der, kom en mor med sine to små børn forbi caféen. De skulle have en bolle og en juice. Mens det blev indtaget læste moren lidt højt i en af børnebøgerne, der fandtes i caféen. Ren hygge.

Caféen har allerede fået en del stamkunder, og der er ingen tvivl om, at det er folk, der er bevidste om, hvad de indtager af mad og drikke, men også hvor de indtager det.

Afslappet stemning hos Ganefryd

Et lydtapet af snak

Vi undrede os over, at der ingen musik var? Der skulle være plads til bare at slappe af og nyde roen og freden. Et lydtapet af snak satte stemningen. Caféen er fyldt med bøger og blade, og det er meget normalt, at komme forbi og drikke en enkelt kop kaffe og læse. Der er ingen forventning om, at du skal købe mere. Du skal bare slå dig ned, læse, slappe af og være med til at skabe en god stemning i caféen.

Vores vurdering

Café Ganefryd er en vegetarisk café med veganske og glutenfrie tilbud i hjertet af Aarhus. De har på kort tid fået mange stamkunder, og der var gang i caféen. Der serveres kun gode råvarer inden for sæsonen, og brødet er hjemmebagt. Ganefryd tænker lidt anderledes end andre caféer, da de ud over maden også har fokus på nærvær, og at caféen skal være et sted, hvor der er plads til alle og til at få ro i en travl hverdag. Her er der tid til at være sammen og nyde mad og drikke i stille omgivelser. Aarhus Update vil gerne anbefale caféen, der til billige penge formår at lave god mad og samtidig skaber en oase af nærvær og ro for alle typer.

Anmeldelsen er skrevet af Pernille Søborg

Café Ganefryd
Borggade 16
8000 Aarhus C
Telefon: +45 86 13 16 36
Link til hjemmeside
 
Åbningstider
Mandag – fredag 9.30 – 20
Lørdag 9.30- 17
Søndag lukket
Studerende og medlemmer af dansk vegetarforening får 10 procent i rabat 

[mappress mapid=”450″]

Del artikel

Andre læser også