Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Carlton: Så er der 30-års jubilæum på Pustervig

Af Line Ingwar Karlsen

Hvem tænker over, at aarhus-institutionen, Carlton, fylder 30 år? Det er nok de færreste. Men ikke desto mindre er det tilfældet. Lige om lidt er det 30 år siden, at Carlton slog dørene op for første gang

 

Det første ægte brasserie i Aarhus vil nogen klart kalde Carlton. Definitionerne af et brasserie i Aarhus kan nok diskuteres, men der er ingen tvivl om, at med Carlton fik Aarhus et ægte fransk brasserie. Meget lig de bedre brasserier vi ser i Paris.

 

Åbnede Grundlovsdag for 30 år siden

Carlton åbnede første gang den 5. juni 1989. Grundlovsdag. 30 år er gået med forskellige ejere og flere genåbninger. Baren og stilen er den samme, selvom der er bygget til og om gennem årene. I starten var der både café og brasserie. I dag er cafédelen helt lukket ned, og Carlton er et ægte brasserie, dog med lidt den samme stemning som dengang i starten.

Carlton: Så er der 30-års jubilæum på Pustervig
Udlånt af Gustav Vilhelm Ullerichs

 

Øjenvidne fra 1989

Gustav Vilhelm Ullerichs, i daglig tale kaldet, Gusse, var ansat ved åbningen i 1989. Han er for nogle år siden kommet tilbage til Carlton. Det er dermed en unik kilde, vi har med at gøre. Gustav har i den grad styr på historien, og hans begejstring for at fortælle om de første år på Carlton lyser ud af ham. Han har enkelte billeder fra dengang. En svunden tid, hvor rygeloven endnu ikke var trådt i kraft.

 

Valg og grundlovsdag – derfor er fejringen rykket

På grund af Folketingsvalg den 5. juni har de gode folk hos Carlton valgt at holde jubilæet den 31. maj i tidsrummet 16 til 18. I dag er det familien Hauge, som driver Carlton, og det gør de i præcis samme ånd, som da det hele startede.

Carlton: Så er der 30-års jubilæum på Pustervig

 

Fejre de 30 år med et glas gratis bobler

Carlton giver alle et gratis glas bobler, samt lidt snack. Det er i tidsrummet fra 16 til 18 den 31. maj. Her er alle velkomne, men hvis du vil spise med til aften, så er bordbestilling nødvendigt.

 

Krumtappen, eller baren, er den samme som fra start

Den smukke bar, støbt i tin er den samme som fra 1989 dog flyttet en lille smule. Barens mønster og inspirationen er hentet direkte fra Paris, som i øvrigt var en evig inspirationskilde til den daværendes ejer, Jan Rodes liv. Jan Rode stod bag fire ikoniske barer i Aarhus. Casablanca, Under Masken, Café Paradis og Carlton. Alle fire findes den dag i dag, så det må siges, at designet holder.

 

Baren var større dengang. I starten var baren det store trækplaster og altid fyldt ifølge Gustav Vilhelm Ullerichs. Der var altid gæster i den – dagen lang. Det fortæller en del om tiden, hvor det var de færreste arbejdspladser, der havde alkoholforbud, og Carlton var et af byens stamsteder for erhvervslivet. I dag er det mere maden eller restauranten, som trækker, selvom baren stadigvæk er ganske velbesøgt. Men først efter middagen er der i dag gang i baren. Åbningstiderne i 1989 var i øvrigt fra 10 – 24 alle ugens dage.

 

En udvidelse var nødvendigt

Borgportens Sild & Ost, som oprindeligt havde lokaler ved siden af Carlton, blev købt og lokalerne lagt til Carlton. Det kan ikke ses i dag, da renoveringen skete nænsomt. I starten var der plads til 43 spisende gæster. I dag kan der sidde 90 gæster indendørs og 80 udendørs. Dog på begge sider af torvet. Det pudsige er, at køkkenet har samme størrelse som for 30 år siden, men er markant bedre indrettet og mere effektivt. På alle måder har jeg researchet mig frem til. Maden er også på et højere niveau i dag, plus der er en del flere retter i dag.

 

Et gennemgående træk er værtskab

Værtskab med stort V gælder endnu. Det var en selvfølge, da Carlton åbnede, og sådan er det stadigvæk. Tjenere går i hvide skjorter med butterfly. De er velklædte og høflige. Den personlige service har altid været vigtig her. Alle kan deres kram og sætter oprigtig en ære i, at gæsterne har det godt. Som den nuværende chef, Martin Hauge, siger; Vi skal yde vores bedste, hver eneste dag, og vores gæster sætter pris på vores ærlighed, og at nogle af os har været her i mange år. Carlton er også en af de restauranter, som bevidst ansætter modne og erfarne tjenere, hvor værtsrollen er en selvfølgelighed. Bare det, “Gusse” stadigvæk er med på Carlton-holdet, bekræfter det punkt i personalepolitikken.

 

Var tvungen til at snakke med hinanden

I de første år sad gæsterne ofte ved otte-personers borde. Man blev tvunget til at sidde sammen med andre gæster. Her kunne man så sidde og snakke med nogle, man ikke kendte, eller havde så meget til fælles med. Men det var ikke det store problem ifølge Gustav, som i øvrigt er en levende fortæller. Der blev jo snakket og diskuteret i et væk dengang, og det blev hurtigt accepteret, at der ikke var faste pladser. Pudsigt nok, så er social dining her 30 år efter blevet moderne. Her sidder man også med andre gæster, man ikke kender.

 

Mere afslappet i dag

Gustav Vilhelm Ullerichs fortæller, at stemningen i dag er mere afslappet. Dengang var gæsterne, eller en pæn del af dem, mere snobbede. Det var jakkesættene, kjolerne og de høje hæle, som var de typiske stamgæster. Sådan er det ikke mere. I dag er Carlton for alle, selvom der med årene er kommet hvide duge på bordene og stofservietter.

 

Selvom tiden er ændret, og meget er sket på de 30 år, som er gået, så holder familien Hauge, som ejer Carlton i dag, fast i det bedste fra starten i 1989.

 

Længe leve Carlton!

 

Carlton: Så er der 30-års jubilæum på Pustervig

 

Restaurant Carlton

Rosensgade 23
8000 Aarhus C
Mail: info@carlton.dk
Telefon: +45 86 20 21 22
Hjemmeside

Facebook
Instagram