Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Chile er med i eliten: 2. del om chilensk vin

Af anders@sommersangdigital.dk

Indtil begyndelsen af 1980’erne havde Chile stort set ingen produktion af kvalitetsvin. Der var tale om simple bordvine, men med introduktionen af rustfri ståltanke blev der sat skub i produktionen, og fra 1995 til 2005 steg antallet af vinproducenter fra 12 til mere end 70. I dag er Chile verdens femte mest eksporterende vinland. Den succes beror især på et helt andet fokus på kvalitet, som en herre ved navn Aurelio Montes i høj grad kan takkes for. Montes, som er navnet på det vinhus, han for 25 år siden etablerede med sine partnere, er i dag synonym for chilensk kvalitetsvin.

 

 

Vi er kommet til Colchagua Valley, der ligger tre timers kørsel fra Santiago. Der er en åbenlys kontrast til geografien i Limarí Valley, hvis golde, tørre udseende nu er afløst af sydens grønne, frodige natur, som ikke mindst skyldes, at der har falder mere end 10 gange så meget regn som i ørkengrænselandet. Det flade tag på Montes-bygningen er stedet, hvor druerne bliver sorteret. Det giver arbejderne en af verdens smukkeste udsigter fra kontoret, for man kan se bjergsider beklædt med vinmarker til alle sider, og med solen intense lys, der skærer igennem tågen fra bjergene ved middagstid virker beroligende i stedet for at stege en fra sans og samling.

Montes vinkælder

Export Manager Dennis Murray, som er medejer og søn af medstifteren Douglas Murray, tager imod, og han viser os rundt i vineriet, som viser sig at være ganske specielt. Montes praktiserer nemlig Feng Shui i hele bygningen, i håb om at det vil bringe vinene i endnu bedre balance. Det kommer særligt til udtryk i den smukke vinkælder, hvor de bedste vine fra producenten lagrer. De nye fade ligger på plateauer i en halvmåne, der giver associationer til fortidens amfiteatre, mens lyden fra højttalerne giver fornemmelsen af at være i munkekloster. Der bliver spillet musik for vinen i døgndrift, og denne gejstlige, rungende af slagsen skulle efter bedste overbevisning sende gode vibrationer ud i vinen.

 

”Vi tror på helheden i det, vi gør, og Feng Shui er vores måde at bringe tingene i balance på. Den røde stribe, der løber rundt om fadene, har vi malet med vin, fordi den røde farve bringer god energi ifølge Feng Shui,” siger Dennis Murray.

 

Bæredygtig produktion

De er ikke tossede på Montes, slet ikke. På mig virker det nærmere som et udtryk for, at de vil gøre alt, hvad de kan, for at fremme vinens kvalitet. Samtidig udviser de ansvarsfølelse over for det land, de besidder. I Chile er der meget få vinproducenter, der ikke vander markerne, men Montes har de seneste år eksperimenteret med ikke at vande markerne med et ønske om at spare på vandet og hæve kvaliteten.
”Det har vist positive resultater for vinens kvalitet, og det prioriterer vi højest, selv om det resulterer i et lavere høstudbytte per hektar,” siger Dennis Murray. Kig efter ”Dry Farmed” på vinetiketterne.

 

Montes har ligeledes fokus på biodiversitet i markerne. Eksempelvis har de undladt at fælde de store træer i vinmarkerne, selv om de optager megen plads, og det er der en god grund til. ”Rovfuglene lander i de store træer, og de skræmmer de små fugle, som vil spise druerne, væk. Vi værner om biodiversiteten i vores marker og sprøjter ikke mod bier, for de holder nemlig hvepsene, der også vil spise druerne, på afstand, og på den måde passer systemet sig selv på en naturlig måde,” siger Dennis Murray.

 

Kraftig vin

Mens Tabalí og Viña Maipo repræsenterer den lette, elegante stil, er vinene fra Montes væsentlig mere kraftige. Det er den slags vin, ”der smager af noget”, som mange vil sige. Intens frugt med noter af kaffe læder og vanilje fra de nye egetræsfade, og tanninerne er også til at tage at føle på i munden, hvorfor de fleste Montes-vine efter min mening egner sig bedst til mad. Topserien hedder Alpha, og den spænder over en lang række druesorter, hvor Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah og Malbec er dem, der især er værd at holde øje med. Især sidstnævnte var meget overbevisende i 2012 Alpha Malbec. Den består af druer fra både kolde og varme subområder i Colchagua Valley, hvilket har skabt en rigtig fin balance mellem elegance og koncentration. Næsen er beroligende med sin kølige mentolkarakter, mens den i munden understreger, at det er en kraftfuld vin, der stadig skal have tid til at forme sig. For 179 kroner, som alle Alpha-vinene koster, er det en meget anbefalelsesværdig vin.

P1130670

 

Går vi helt op på den øverste hylde, har vi Alpha M (Cabernet Sauvignon), Montes Folly (Syrah) og Purple Angel. Sidstnævnte står i 2012-årgangen til 399 kroner, og den er lavet på druen Carmenere, som har en særlig historie i Chile. Egentlig kommer den fra Frankrig, men den døde ud i forbindelse med den store vinlusepidemi i slutningen af 1800-tallet. Chilenerne troede i mange år, at det var Merlot, men det viste sig at være en misforståelse.

 

Carmenere giver en særlig karakter af rød peberfrugt, som jeg personligt rigtig godt kan lide, når tanninerne samtidig holdes i kort snor. I så fald giver carmenere nogle bløde vine, som er langt mere interessante end de overvarme, marmeladesmagende varianter, som nogle producenter også laver. Purple Angel har netop næsen med rød peber, som går igen i smagen, og vinens balance er yderst raffineret. Skal man smage stor carmenere, er denne vin et oplagt bud.

 

Helt uden for kategori har Montes lanceret Taita, et eksklusivt projekt af udbyttet fra blot tre hektarer, som er blevet til 3.000 flasker i 2007-årgangen, som blev lanceret sidste år. Den er lavet af 85 procent cabernet sauvignon og 15 procent ”hemmelige” sorter, og det er en helt igennem vidunderlig vin. Den dufter af stor bordeaux med blommer samt et strejf af peber fra carmeneren. I munden er den i perfekt balance, der får den til at svæve rundt og ned i svælget på en måde, der vækker stor begejstring. Fløjlsblød og pokkers elegant, og selv om prisen er 1.500 kroner, kan Dennis Murray fastslå, at efterspørgslen er langt større end udbuddet. Montes forhandles af Østjyst Vinforsyning, vinoble.dk

 

Chile er med i eliten

Denne artikel kan ikke slutte uden at nævne Errazuriz. Vi er igen nord for Santiago, cirka en times kørsel, i Aconcagua Valley. Errazuriz blev stiftet af Don Maximiano Errazuriz tilbage i 1870, og han besluttede at slå sig ned i Aconcagua på grund af dalens kølige, relativt våde vintre, varme, tørre somre med Stillehavets kølige briser til at holde temperaturen nede. I dag er det Eduardo Chadwick, der står i spidsen for firmaet. Han er femte generation i foretagendet, og han har gjort meget for anerkendelsen af chilensk vin. Hans største markedsføringsmæssige succes fandt sted på Hotel Ritz-Carlton i Berlin i 2004. Her arrangerede han en blindsmagning af sine bedste vine holdt op mod de største ikoner fra Bordeaux og Italien. Errazuriz har fokus på de samme druer som i Bordeaux, især Cabernet Sauvignon, men han var frustreret over, at vinene ikke fik den anerkendelse, som, han mente, de fortjente. Smagningen blev sat i stand, og ind fløj nogle af verdens mest hæderkronede smagere og vinskribenter, og resultatet var intet mindre end en sensation, selv for manden bag vinene.

 

På førstepladsen var Viñedo Chadwick 2000 efterfulgt af Seña 2001, begge fra Errazuriz, mens Chateau Lafite-Rothschild 2000 fra Bordeaux tog tredjepladsen blandt de i alt 16 topvine. Errazuriz havde fem vine repræsenteret i top 10, og dermed var afsættet til noget stort funderet. Smagningen er siden blevet gentaget mere end 20 gange rundt i verden, og alle gange har vinene fra Errazuriz klaret sig rigtig godt mod sine franske forbilleder.

Udsigt over Viña Errazuriz

Fokus på kvalitet

Topvinene er heller ikke billige længere, om end de ligger en del under priserne for de store bordeauxer. 2012 Don Maximiano står til 550 kroner, men for de penge får man også en vin, der er på et meget højt niveau. Den er tæt i koncentrationen, og det lille strejf af sødmefuld frugt gør den imødekommende og behagelig i stedet for de knastørre topvine, som til tider fremavles. Før blev vinen lagret på helt nye fade, men i dag er kun 65 procent af disse nye, fordi vinmagerne ønsker en mere frugtig og blød profil, som jeg i højeste grad bifalder.

 

Mindre kan også gøre det. Jeg var ganske positivt stemt over for et af producentens nyere projekter, en koldklimasyrah fra kystdelen af Aconcagua. 2012 Aconcagua Costa Syrah er en vin med spændende krydderier a la nelliker og kanel i næsen, mens den i munden er frugtig, blød og venlig med en syrlighed og en salt karakter fra Stillehavets vinde. Noterne i næsen parret med den friske smagsprofil gør den til en god kandidat til den danske julemad, som i min optik har brug for forfriskende vine frem for tunge Rhône-vine og amaroner. Den koster 180 kroner, som stadig er en del penge for vin, men den er pengene værd.

Viña Errazuriz

 

Priserne for Errazuriz’ vine begynder med 65 kroner. Generelt har de en stil, der lægger sig mellem Tabalí og Montes, hvor man både har friskheden, fylden og den varme frugt i samspil med noterne fra egetræsfade, så er man til den gyldne middelvej, er Errazuriz et godt sted at begynde sin chilenske vinrejse. Vinene forhandles af H.J Hansen Vin.

Kort over vinområder i Chile

 

 

 

Del artikel

Andre læser også