Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Cook din mad Up – og undgå madspild

Af anders@sommersangdigital.dk

Studerende på Aarhus Universitet har i øjeblikket mulighed for at få inputs til, hvordan en bevidst og nænsom omgang med råvarer kan give store besparelser i singlehusholdningerne.

 

Det sker som led i et Madspildsprojekt drevet af Studenterhusfonden, der er madleverandør til kantiner og cafeer på Universitetets Campus, og i et samarbejde med bæredygtighedsbureauet WorldPerfect i Aarhus. De vil gerne formidle vores storkøkkeners erfaring om at mindske madspild til de studerende på en sjov og inddragende måde, siger direktør Kristina Kristensen, Studenterhusfonden.

Sammen med WorldPerfect har de derfor sat et rigtigt spændende arrangement på benene udenfor Samfundsfaglig Kantine, tirsdag den 30. maj, hvor vores madspildsjægere fra køkkenerne lærer fra sig – og efterfølgende deler de madspilds-maden ud som smagsprøver til alle interesserede, der kommer forbi.

 

Fremstiller måltider af madspildsingredienser

Arrangørerne forventer, at de studerende, der arbejder med at fremstille måltider af madspildsingredienser samtidig får en læring om fødevarers beskaffenhed og holdbarhed med sig. Og at de igen selv vil kunne give denne nye viden fra sig allerede i præsentationen af madspildsretterne overfor de gæster, der dukker op til arrangementet. På den måde sikrer vi, at ideer til retter af rester og madspildsprodukters brug og viden om behandling og opbevaring af råvarer går videre til endnu flere studerende end de 40, der er plads til ved de producerende madstationer, fortæller Kristina Kristensen.

Der er lagt op til en festlig aften med husrum under åben himmel, fællesskab omkring et måltid og underholdende musikindslag stillet til rådighed af Northside. Det er alt andet end kedeligt at arbejde med at producere retter af madspild, for her skal de studerende både trække på viden om råvarer og have en helt anden fri og kreativ tilgang til madlavning end, når man normalt følger en opskrift. Sådan en tilgang til måltidet er der også brug for blandt fremtidens forbrugere. I Danmark går 700.000 tons mad, der allerede er produceret, tabt hvert år, fordi vi smider det ud i vores husholdninger. Det er både råvarer, næring og energi ved produktionen, der går til spilde. Den situation vil Studenterhusfonden og WorldPerfect gerne hjælpe de studerende, som bliver fremtidens forbrugere, med at rette op på.

Grupper af studerende har deltaget i workshop om forbrugsvaner og råvarer samt en Cook Up med tiloversblevne grøntsager og gammelt brød, som er de kategorier af mad, der oftest bliver til madspild hjemme hos forbrugeren.

 

Cook Up den 30. maj sætter fokus på rester indenfor flere kategorier af husholdningens varegrupper: Frugt & grønt, mejeri, kød og kolonial.

 

FAKTA

  • Interesserede studerende ved Aarhus Universitet, der har lyst til at lære mere om fornuftig omgang med rå- varer og at reducere spild ved madlavning kan tilmelde sig arrangementet ”CookUp” den 30. maj, kl. 16-18 på facebookgruppen ”Spis på AU” – senest den 25. maj.
  • Alle studerende ved Aarhus Universitet kan kigge forbi fra kl. 18-21 og smage på mad produceret af rester og med et minimum af madspild ved Samfundsfagenes Kantine, hvor der også vil være fest, øl og musik.
  • Deltagerne i ”CookUp” den 30. maj får ud over oplevelsen og en læring også et Madspilds-kit med sig. Blandt andet et bæredygtigt indkøbsnet.
  • Studenterhusfondens køkkener har hver udpeget en såkaldt ”madspildsjæger”, der sikrer det fortsatte store fokus på at reducere madspild samtidig med at udvikle nye ideer til, hvordan råvarer kan genbruges.
  • Studenterhusfonden definerer madspild som ”Alt mad, der kunne være blevet spist af mennesker, hvis det var blevet spist rettidigt, opbevaret optimalt, tilberedt hensigtsmæssigt og overholder fødevarelovgivningens regler.
  • Mens begrebet madaffald for eksempel dækker: Ben & knogler, kaffegrums, æggeskaller, avokado-skræl og sten. Langt de fleste grøntsagsskræller vil enten blive minimeret ved at skrubbe grøntsagerne rene eller an- vendt i et madspildsprodukt hos Studenterhusfonden.
  • Hver dansker bruger ca. 80 bæreposer af plastik om året. Og vi er faktisk nogle af de bedste i Europa til at genbruge vores plastikposer. (Miljø- og Fødevareministeriet)
  • Bæreposen af fiberforstærket polyethylen-plast (PE) er et alternativ til plastbæreposen, som får stadig større udbredelse. Også genbrugsindkøbsposer af polypropylen-plast (PP) – sælges i mange supermarkeder. Fælles for den fiberforstærkede pose og PP posen er, at der bruges mindre energi og der udledes mindre CO2 end ved fremstilling af både den traditionelle plastbærepose og muleposen. De kan bruges et utal af gange og kan nemt tørres af med en fugtig klud. Undersøgelser viser, at efter blot fire gange genbrug er en genbrugspose af plast alle andre alternativer overlegen. (plast.dk)

Del artikel

Andre læser også