Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Craftivisme: Kraft i nål og tråd

Craftivisme formår at råbe højt uden fysisk tilstedeværelse. Men det er også en ældgammel tradition på lige fod med moderne streetart. Lørdag d. 30. september kan du blive klogere på konceptet sammen med FOF Aarhus.
Er du stødt på beklædte træer, bænke, skilte eller bygninger, og måske undret dig over udsmykningen? Så har du overværet et politisk budskab. Craftivisme, som udsmykningen også kaldes, er en fredelig beskæftigelse med et større formål. Begrebet er skabt af to allerede eksisterende termer – craft og aktivisme – og er et udtryk for, hvordan håndarbejde kan bruges til at udtrykke en holdning eller en værdi.

 

Bløde materialer, hårde kendsgerninger

Craftivisme eller gerillasløjd – lånt fra vores svenske naboer – benytter sig af håndværket som et politisk værktøj. Idéen med craftivisme er at synliggøre problematikker ved at intervenere i det offentlige rum med f.eks. garn, stof og sytråd. De forskellige udsmykningers eksistens i gadebilledet skal medvirke til, at et politisk budskab eksponeres på samme vis som ved store demonstrationer med råb og larm.

”Craftivisme er en bevægelse, der handler om at tage stilling og tage del. Craftivisme er mobiliserende, aktiverende, inkluderende og forbinder hånden, hjertet og hjernen” Agnete Rasmussen.

Agnete Rasmussen, udøver og oplever af craftivisme, mener, at demonstrationer med råb og skæld ud er forældede. Måske endda i sådan en grad, at vi efterhånden er blevet forvent med, at der er nogle som altid råber højt. I stedet skal der fokuseres på andre metoder: ”Craftivisme er en anden måde at blande sig i samfundsdebatten og tage stilling og give sin mening til kende – at skabe et kreativt fællesskab med konstruktive løsningsforslag samt bud,” udtaler Agnete Rasmussen.

 

Craftivisme tager ofte fat i kontroversielle emner, men på en måde, hvorpå budskabet ikke går tabt i den allerede eksisterende støj. For eksempel hækles der stykker af koralrev rundt om i hele verden for at gøre opmærksom på klimaforandringer, og craftivismegrupper strikker lyserøde lapper til at beklæde kampvogne som en protest mod krig.

 

Dog kan der også arbejdes med craftivisme i en mindre skala. Agnete Rasmussen har selv arbejdet aktivt med konceptet gennem projektet ”Brodér en boganmeldelse”, hvor en gruppe kvinder kombinerede litteratur med kærligheden til broderi.

”Det man lyser på, vokser. Og det skaber glæde at være sammen med andre, der deler ens glæde for et emne. Det er en stærk oplevelse, og det nytter” fortæller Agnete Rasmusen.

Forfatter, journalist, blogger og gerillasløjd-aktivist Frida Arnqvist Engstrøm gæster i samarbejde med FOF Aarhus DOKK1 lørdag den 30. september. Der afholdes herefter workshop med mulighed for mange forskellige aktiviteter indenfor gerillasløjd-feltet. Deltag og afprøv selv det fascinerende håndværk.

Det koster kun 100 kroner at deltage

Køb billet her:

 

Craftivisme