Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dårligt indeklima på spisesteder: Hvad med en emhætte, eller et bad og en vaskemaskine?

Af Jan L. Pedersen

At sidde i et lokale fyldt med røg og os er ikke rart. Ofte direkte ubehageligt. Trenden blandt spisestederne i Danmark er åbne køkkener. På en måde smart nok, så vi gæster kan følge med i, hvordan kokkene laver maden. Dog har jeg personligt ikke trang til at sidde og kigge på, hvordan min mad bliver lavet. I så fald jeg får den trang, så er selskabet ved mit bord for kedeligt, hvilket godt kan forekomme, men sjældent. Fint nok, med åbne køkkener, men hvis udsugningen ikke er i orden, så er det en pestilens.

 

Sjusk, og manglede respekt for gæsterne

Jeg har tre gange på en uge spist på spisesteder i Aarhus, hvor der har været så dårligt indeklima, at 70’er og 80’ernes asbestlofter ligefrem var at foretrække. Det lyder ikke rart, vel?

 

Os, røg, friture og lugtgener i en sådan grad, at det begyndte at svie i øjnene. Tøjet lugtede også, og på to af stederne var det så galt, og folk efterfølgende kommenterede det – også lang tid efter, jeg havde forladt de pågældende spisesteder.

 

At tøjet skulle vaskes. Det siger sig selv. Og at uldfrakken skulle hænge udenfor et døgns tid, var prisen for en omgang pita, steak eller burgere.

 

To ud af tre var relativt nyåbnede

Nu behøver vi jo ikke at hænge nogen ud ved navns nævnelse her. Men en nyåbnet takeaway/café, en nyåbnet burgerrestaurant og en pitabar var synderne til tre gange ekstra vask på en uge. For dem alle tre var problemet, at emhætten/udsugningen og ventilationen ikke virkede. Om den var helt ude af funktion, eller den var underdimensioneret, ved jeg ikke. Men det var ulideligt.

 

Sur smiley – i hvert fald fra gæsterne

Om røg, os, kraftige friturelugte, eller andre ubehagelige lugtgener har noget med hygiejne at gøre, skal være usagt. Og at de medarbejdere, som arbejder under disse forhold, finder sig i det, må være deres sag, men at sidde og spise i en så markant stank af friture og/eller røg fra en grill er ikke i orden. Problemet er stigende, og det skræmmer gæsterne eller kunderne væk. Jeg kommer helt sikkert ikke igen. Erfaringer viser, at førstegangsoplevelsen er vigtig for et spisested. Derfor burde man tænke sig bedre om, når man åbner noget, hvor tingene på ingen måde er i orden – og skræmmer kunderne væk.

 

Jeg undrer mig over, så mange nye restauranter og spisesteder åbner i Aarhus. Det er en voldsom vækst, og der kommer flere til. Drømmen om at blive selvstændig restauratør ser ud til at blive realiseret i et hidtil uset tempo. Det er i og for sig fint, hvis der er gæster eller kunder til de mange spisesteder. Dog kan man spørge sig selv, om det ikke går lige hurtigt nok?

 

Man skal i hvert fald tænker over, hvad man skal bagefter et måltid på de spisesteder, som ikke har en ordentlig udluftning – og det kan også forkomme på nogle af byens bedre restauranter.

 

Del artikel

Andre læser også