Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dansk sushikæde med opråb til branchen: ”I smadrer verdenshavene”

Af anders@sommersangdigital.dk

Danske restauranter tager ikke nok ansvar og bidrager i øjeblikket til at udrydde fiskebestanden og smadre verdenshavene, lyder det fra Danmarks største sushikæde, Letz Sushi, der som nycertificeret B-Corp-virksomhed vil have branchen med i kampen for at vende den negative udvikling i verdenshavene.

 

Mere end 40 pct. af verdens have er stærkt belastede af blandt andet forurening, ødelæggelse af rev og fiskebestande – ikke mindst på grund af piratfiskere, som sælger billig fisk fanget uden for kvoterne. Disse fisk serveres også på danske restauranter.

”Spiser man ”all you can eat running sushi” for 169 kroner – eller andre billige buffettilbud – bliver man som forbruger nødt til at tænke over, hvordan det kan være så billigt. Det estimeres, at op mod en tredjedel af den solgte tun til restauranter er fanget af piratfiskere, der anvender kemi og planteekstrakter for at få kødet til at blive lyserødt, selv om det måske er i fordærvelse”, fortæller Anders Barsøe, direktør hos Letz Sushi.

 

Virksomhederne har et ansvar

”Det har man som forbruger et ansvar for at forholde sig til, men i sidste ende er det os, virksomhederne, der er ansvarlige for at sætte en bæredygtig retning og hjælpe forbrugerne med at navigere rundt og træffe de rigtige valg. Det ansvar tager kun en yderst lille del af den danske restaurationsbranche i dag og er hermed direkte medvirkende til at udrydde fisk og smadre verdenshavene ved at købe og dermed støtte overfiskeri, skadende fangstmetoder og ødelæggende farmede fisk og skaldyr,” siger Anders Barsøe.

 

Forpligter sig til at være bedst for verden

De dystre udsigter for verdenshavene har fået Letz Sushi til fundamentalt at ændre deres kerneforretning. Det har de bl.a. gjort i samarbejde med non-profit organisationen B Lab, der måler, vurderer og sætter en række juridiske krav til virksomheders sociale og miljømæssige aftryk. Samarbejdet betyder, at Letz Sushi nu er den første restaurantkæde i Nordeuropa, som B Lab har tildelt den internationale B Corp-certificering.

”Som B Corp-virksomhed handler det ikke om at være bedst i verden – men bedst for verden. Vi forpligter os juridisk til at leve op til en række ambitiøse samfunds- og miljømæssige standarder og udvise en ekstraordinær grad af ansvarlighed. For eksempel anvender vi udelukkende MSC- og ASC-certificerede fisk og skaldyr samt økologiske ris og sigter overordnet mod en så stor grad af bæredygtighed som muligt. Det gør vores indkøb dyrere og hermed vanskeligere for os at tjene penge. Men vi er nødt til at tænke profit på en anden måde, hvis vi ikke skal smadre verdenshavene og miste muligheden for at kunne servere fisk fra havene i fremtiden,” siger Anders Barsøe

 

Med sin B Corp-certificering kommer Letz Sushi nu i fornemt selskab med flere end 2.600 andre B Corp-virksomheder i verden, herunder bl.a. outdoor-brandet Patagonia og isproducenten Ben & Jerry’s.

 

Starten på en reel bæredygtig omstilling i restaurationsbranchen

Hos B Corp Danmark håber man, at B Corp-certificeringen af Danmarks største sushikæde vil få andre danske virksomheder til at følge i Letz Sushis fodspor.

”B Corp-certificeringen er en holistisk tilgang til bæredygtighed og virksomhedscertificering. Det betyder, vi måler virksomhedens forretningsmodel, adfærd og politikker – og om virksomheden opfører sig ordentligt overfor alle interessenter. Hvor verdensmålene er verdenssamfundets bud på fælles udviklingsmål, er B Corp bevægelsen erhvervslivets helt eget løfte til verden om at være ’godt selskab’,” siger Nille Skalts, direktør for B Corp Danmark.

 

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også