Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Danskhed diskuteres i ny integrationskomedie på Svalegangen

Af Pernille Søborg

Familien, vennerne, ingeniørjobbet og den nyistandsatte lejlighed i Damaskus. Alt var væk. I dag har han fået et nyt hjem. Flygtningecentret er skiftet ud med en fin midlertidig lejlighed i indre by. Der er cykler overalt, luften er frisk, og Danmark dufter af en ny og god begyndelse. Liza mødte han i opgangen. Hun brokkede sig over, at han brugte hendes Wi-Fi, men der var noget i hendes øjne, han ikke kunne glemme. Nu er de kærester, og Hassan er endda inviteret på middag hos hendes forældre.

DANSK

DANSK er en kærlighedshistorie og noget så atypisk som en integrationskomedie uden frelste moraler og indvandrere, der taler “perker-dansk”. I Danmark er han ikke født, men der vil Hassan så gerne have hjemme. Men hvornår er man dansk, og hvad er danskhed egentlig? Gemmer den sig i humoren, i hyggen eller i hjertet…og hvad er bagsiden af integrations- medaljen? Dramatiker Aleksa Okanovic forklarer: “DANSK er både en historie om en flygtning, men det er også en historie om dansk kultur spejlet i en flygtningefortælling. Vi lever i en tid, hvor der er utrolig meget vægt på dansk kultur, samtidig med at ingen har nogle rigtig gode og dybe/komplekse svar på, hvad dansk kultur egentlig er.”

Nyudklækket hovedrolleindehaver 

DANSK er en ung syrers kamp for et nyt liv og en rejse ind i dansk kultur på godt og ondt. Det er en flygtningefortælling om kærlighed, om en invasiv pileurt på Amager Fælled, om fordomme og janteloven og en småtosset kæreste med pæredanske forældre, der har svært ved at forklare, hvornår man er DANSK. Den nyudklækkede skuespiller, Alvin Olid Bursøe, skal spille Hassan og udtaler om forestillingen: “Hvem er vi, hvis vi ikke har et sted vi kan kalde hjem? I en tekst der formår at favne både humor, alvor og realisme får vi lov til at følge flygtningen Hassan og hans kamp for en bedre fremtid. DANSK tvinger os til at reflektere over flygtningeproblematikken, og hvad det egentlig vil sige at være dansker i et moderne Danmark”.

Den danske mentalitet er som en stor mørk skov, men hvis bare Hassan lærer DANSK, skal han nok finde en vej. For Hassan tror på, at fællesskabet opstår i sproget. Præcis som når danskere siger: “taler vi sammen.

Del artikel

Andre læser også