Danske virksomheder investerer millioner i mad til medarbejderne
Morgenmad med kollegerne, lækker kantineordning og betalt aftensmad i tilfælde af overarbejde. Sådan ser hverdagen ud for cirka en tredjedel af danske medarbejdere, der nyder godt af, at flere og flere arbejdspladser investerer i personalegoder. Det viser en opgørelse fra revisionsfirmaet Deloitte. Eksempelvis siger 30 pct., at de spiser morgenmad på jobbet, 37 pct. får aftensmad ved overarbejde, mens hele 41 pct. spiser sig mætte i kantinens frokostbuffet.
Kvaliteten af den daglige kost betyder utrolig meget for medarbejdernes trivsel. Hvis maden enten er dårlig eller, omvendt, rigtig god, kan man være sikker på, at det er noget, der bliver talt om, siger skatteekspert i Deloitte, Niels Sonne.
Ifølge Niels Sonne er det dog ikke helt gratis for medarbejderne at fylde maven på jobbet. Måltiderne er nemlig ikke altid skattefrie: For kantineordninger skal man selv betale en del af prisen, hvis man ikke skal beskattes, typisk en egenbetaling på 15 til 20 kroner pr. måltid, afhængigt af om det er med eller uden drikkevarer. Derfor bliver de fleste også opkrævet et sådan beløb pr. måltid, alternativt et fast beløb pr. måned, som giver adgang til kantinen.
Ej heller morgenmad er generelt skattefri, men kan dog godt serveres skattefrit i ny og næ eller ved særlige anledninger. Men er der morgenmad hver eneste morgen, vil man typisk blive opkrævet en mindre selvbetaling. Mange steder vælger medarbejderne derfor selv at tage morgenmad med på skift. I de tilfælde er det ikke noget, der vedkommer hverken arbejdspladsen eller Skat, siger Niels Sonne.
Skattefrihed får man heller ikke, når det gælder aftensmad ved overarbejde, men her er en bagatelgrænse, påpeger Niels Sonne: Ved ikke-planlagt overarbejde kan man spise for op til 5.900 kr., inden skattepligten sætter ind. For de fleste rækker det rigeligt til at dække de gange, hvor man ikke når hjem til aftensmaden. Her er det altså kun de allerflittigste medarbejdere, der risikerer at skulle betale skat.
Også i pauserne sørger de fleste arbejdspladser for, at der er noget at putte munden. 44 pct. af danske medarbejdere får gratis frugt på jobbet, mens 73 pct. får gratis kaffe og te.
Fakta:
Så mange danske medarbejdere har adgang til morgenmad på jobbet
30 pct. bruger det
5 pct. har adgang til det, men bruger det ikke
62 pct. har ikke adgang til det
3 pct. ved ikke/ønsker ikke at svare
Så mange danske medarbejdere har adgang til en kantineordning til frokost
41 pct. bruger det
7 pct. har adgang til det, men bruger det ikke
49 pct. har ikke adgang til det
3 pct. ved ikke/ønsker ikke at svare
Så mange danske medarbejdere har adgang til mad og drikke ved overarbejde
37 pct. bruger det
3 pct. har adgang til det, men bruger det ikke
52 pct. har ikke adgang til det
8 pct. ved ikke/ønsker ikke at svare
Deloittes kortlægning af personalegoder er den største undersøgelse af sin slags og baseret på i alt 2086 interview med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde.