Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fri leg: Sæt dit præg på stort kunstværk til årets Festuge

Af Ane Johanne Damgaard
Foto: Aarhus Festuge
Foto: Aarhus Festuge

Et ny stort fællesskabt værk til årets Festuge giver børn og unge mulighed for at slippe kreativiteten løs.

‘Udenfor normen’ er titlen på årets undertema til Aarhus Festuge. Og er der nogen, som passer ind i den betegnelse, er det den ikoniske aarhusianske kunstner Ovartaci.

I et samarbejde mellem Aarhus Festuge, Museum Ovartaci og det mobile værksted Det Finurlige Flyselskab bliver kunstneren og personen Ovartaci til årets Festuge inspirationskilde for et værk – skabt af børn og unge.

Det skal være afsæt for samtaler om normalitet, mangfoldighed og mental trivsel. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Fra lørdag den 31. august til torsdag den 5. september 2024 kan interesserede børn og deres familier deltage i åbne workshops i Festugens Bypark.

Her kan de sammen med Det Finurlige Flyselskab lave deres egne små kunstværker, der til sidst bliver en del af det større fælles værk ‘FRI’ – en stor flyvende sardindåse –, som udstilles efter Festugen foran Museum Ovartaci.

Kunstnerisk og mentalt frirum for børn og unge

Ovartaci (f. Louis Marcussen, 1894-1985) var kendt for at skabe sin kunst ud af de materialer, han havde til rådighed, hvad end det var lagner, pap, ugeblade eller sardindåser.

I Ovartacis ånd og med blik for at arbejde miljømæssigt bæredygtigt arbejder Det Finurlige Flyselskab bevidst med, at hovedparten af værket realiseres ved hjælp af genbrugs- og restmaterialer.

Det Finurlige Flyselskab vil ikke kun fremme kreativ frihed, men også skabe et rum for refleksion med samtaler om mental trivsel, om hvad normer betyder for os og hvorfor man kan føle sig forkert og udenfor.

“I Det Finurlige Flyselskab arbejder vi for at give børn og unge en stemme gennem kunstneriske aktiviteter.

Gennem kunst kan vi udtrykke os om svære emner og sætte vores tanker fri – lade dem flyve afsted uden fordomme og frygt for at falde uden for normerne i samfundet,” fortæller Astrid Stegeager fra Det Finurlige Selskab, hvor hun går under titlen Kaptajn Holm Overstewardesse Stegeager.

null
Ovartaci havde en drøm om at flyve og byggede i 1970’erne sin egen helikopter. Med værket ‘FRI’ kan børn og unge under Festugen komme med kreative bidrag til en ny Ovartaci-inspireret flyvemaskine. Museum Ovartaci

En normbryder og inspirationskilde for fremtidige generationer
Ovartaci var indlagt i 56 år som patient på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Men gennem sin kunst fandt han en meningsfyldt og frigørende udtryksform.

Han skabte sit eget særlige univers befolket af hybridvæsner, besjælet natur og fantasimaskiner, som danner inspiration for værket til Festugen. I dag er Ovartacis kunst kendt over hele verden.

Hvor man taler om “at falde uden for normen”, var Ovartaci på mange måder flyvende og forud for sin tid. Han spiste havregryn til morgenmad, elskede sprog og fremmede kulturer, dyrkede yoga og buddhisme og identificerede sig i mange år som et andet køn end sit biologiske.

“Alle har fantasi! Ovartaci brugte fantasien til at sprænge rammerne for tid og sted. Han overgav sig til fantasien og skabte en magisk verden i sine værker. En verden vi i dag kan gå på opdagelse i og lade os inspirere af. En verden sat fri – fuld af muligheder,” siger formidler Elaine Jackson fra Museum Ovartaci.

Efter Festugen udstilles det fællesskabte værk foran Museum Ovartaci i Kulturhus Bunkeren. Her kan børn og voksne besøge værket og museet og dykke dybere ned i Ovartacis fantastiske univers.

Del artikel

Andre læser også