Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mad med historie: Den Gamle By åbner ny restaurant

Af anders@sommersangdigital.dk

Efter halvandet års byggeri slår Den Gamle By nu dørene op for Restaurant Gæstgivergården. Et splinternyt centralkøkken og godt og vel en fordobling af siddepladserne skal sikre både kapacitet og kvalitet for museets mange gæster. 

 

”I de senere år er antallet af gæster i Den Gamle By næsten fordoblet uden at restaurantkapaciteten er fulgt med”, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Det har været en konstant ærgrelse, at vi ikke i tilstrækkelig grad har kunnet give vores gæster den historiske madoplevelse, som jo gerne skulle være en del af et besøg i Den Gamle By”.

 

Det ændrer sig med åbningen af Gæstgivergården, som består af forskellige publikumsområder med hver deres sjæl og identitet.

 

Lokaler med sjæl

Lokalerne i de bygninger, der tidligere husede Simonsens Have, er fuldstændig nyindrettet som ”De gamle stuer” og indrettet i skønvirkestil, så de signalerer tiden omkring 1900. På væggene hænger ældre stik af forskellige danske byer, som gæsterne kan gå på opdagelse i. 

 

Dernæst er der ”Madam Blå”, som er indrettet med emaljegenstande fra Glud & Marstrand. ”Pejsestuen” er et helt nyt lokale med klassisk moderne design a la 1950’erne med Wegener-stole og borde i lyst egetræ grupperet omkring den tændte pejs.

 

Endelig er der ”Hestestalden”, som er et stort selskabslokale, der også kan deles i to, og som i højsæsonen også vil være almindeligt serveringslokale. 

 

Indtil for nyligt var der her værksted for Den Gamle Bys tømrer, men de er flyttet til moderne faciliteter i museumskvarteret Sydhavnen. Bygningen stammer fra komplekset Aarhus Mølle, hvor det i 1800-tallet var hestestald. Udendørs er der forskellige gårdhaver, som bliver udvidet yderligere i 2021. I alt bliver der tale om mere end 500 siddepladser.

 

”Der er tale om en kæmpe investering for Den Gamle By” fortæller Thomas Bloch Ravn. Projektet har kostet næsten 40 mio. kr., og pengene stammer først og fremmest fra arv, som Den Gamle By har modtaget gennem tiden.

 

Mad med historie

”Når man i dag går på museum, er det at være sammen om en bid frokost eller en kop kaffe lige så vigtigt som selve museumsoplevelsen”, siger Den Gamle Bys restauratør Lis la Cour Fisker, som har været chef for Den Gamle Bys restauranter siden 2017.

 

”Derfor lægger vi også vægt på at servere mad og drikke med historie. Vi serverer ikke molekylær gastronomi, men derimod dansk mad, som er tro mod den historiske fortælling og stemning, som man mærker, når man går rundt på museet. Men maden skal ikke kun smage af gamle dage. Den skal også smage af Den Gamle By, for vi giver den naturligvis et twist”.

 

Den Gamle Bys kokke har et tæt samarbejde med museets gartnere og det er ikke et særsyn at se hvidklædte kokke gå rundt og tage for sig i haverne – eller plukke brøndkarse i åen, der løber i Den Gamle By. 

 

Mad med historie: Den Gamle By åbner ny restaurant

 

Indenfor kan man også kigge med i køkkenet og se kokkene arbejde. Her salter, røger og sylter de egne råvarer og det resterende købes lokalt. Museet har eget bageri, som dagligt bager brød og kager efter gamle opskrifter. 

 

Fakta om Gæstgivergården

Åbnede i oktober måned 2020.
Maden har fokus på danske traditioner og danske råvarer.
Mere end 500 siddepladser
Fire indendørs lokaler: De gamle stuer, Pejsestuen, Hestestalden og Madam Blå.
Tre udendørs områder: Gårdhaven, der åbnede i eftersommeren, samt Gårdspladsen og Pergolahaven, der åbner i 2021. 

 

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien