Ny festival: Måltidet samler mennesker og åbner op for muligheder
Den Grænseløse Køkken laver kulturfestival den 24. til 26. august
”Den Grænseløse Festival kan ses som en transformation af Det Grænseløse Køkken i Ebeltoft til et nyt format,” fortæller Frans van der Woude, biodynamisk landmand, kok, kunstner og kogekone på Det Grænseløse Køkken gennem tre år.
”Måltidet samler mennesker og åbner op for muligheden for at møde nye mennesker og måske knytte venskaber, man ikke ellers ville have haft mulighed for. Vi har haft stor succes med Det Grænseløse Køkken ved Maltfabrikken, og vi fik her i vinter Region Midtjyllands turismepris for innovation i turismen,” fortsætter Frans.
Det Grænseløse Køkken, der ud over at samle til fællesspisning var et integrationsprojekt, har hele tiden været tænkt som en flytbar ramme om fællesskaber. Bygningen er revet ned i forbindelse med renovering af Maltfabrikken og er, sammen med idéen bag køkkenet, ved at blive genbrugt og forvandlet på en gård tæt på det skønne naturområde ved Jernhatten.
En anderledes festival
Dele af bygningselementerne bruges til scene og andre funktioner i en tre dages festival, der handler om mad, mødet mellem mennesker, musik og andre former for kunst og kultur. En håndfuld entusiastiske mennesker er netop nu i fuld gang med at opbygge festivalområdet med scene, barområder, campingplads – og ikke mindst klargøre den mobile køkkenvogn, hvor al den dejlige mad bliver skabt i samarbejde med deltagerne.
Drømmen er 500 solgte billetter
”Der er lige nu omkring 400 mennesker med os selv, frivillige hjælpere og festivalgæster. Vores mål var et maksimum på 500 betalende gæster. Det når vi ikke, men ifølge budgettet skal vi nok holde skindet på næsen, og vi glæder os sådan til at finde ud af, om festivalformatet duer i denne sammenhæng, på dette sted, med de kunstnere, der kommer”.
Festivalen lægger op til en samskabende festival for både unge og ældre. Derfor er det kunstneriske spænd stort – fra techno til jazz over digt og dans til gøgl, som kan opleves rundt om på festivalområdet, der ligger på adressen Havmøllevej 12 ved Jernhatten.
Fordybelse og nærvær
Når festivalen åbner, vil publikum blive mødt af en række telte, hvor der er mulighed for såvel underholdning som samtale og fordybelse. Netop langsomheden, sanseligheden, glæden ved naturen – muligheden for ro, fordybelse, nærvær og mødet mellem mennesker er vigtige elementer i festivalen.
”Festivalen byder på mange forskellige slags kulturoplevelser, men under måltiderne er der hverken musik eller andre forstyrrelser. Her skal vi kunne mødes og tale sammen uden stress for at udveksle tanker og idéer, lære hinanden at kende – nyde måltidet og samværet ved det dækkede bord”.
Projektmagerne bag denne transformation af tanken bag Det Grænseløse Køkken er en gruppe lokale kunstnere, kokke og projektmagere, som gerne vil arbejde videre med tanken om at kombinere samlingen omkring måltidet med kunst og kultur i et større format. ”Måske det viser sig at være for meget at spise allesammen tre dage i træk,” funderer Frans van der Woude, men initiativtagerne håber, at kombinationen af mad, afvekslende med koncerter, dans og anden kultur tilsammen vil blive godt modtaget, så tankerne bag Det Grænseløse Køkken på denne måde kan udvikles og leve videre på nye måder.
Fakta om Den Grænseløse Festival:
Festivalen løber 24.-26. august på Havmøllen, Havmøllevej 12, tæt på Jernhatten øst for Stubbe Sø.
Der sælges højst 500 billetter, der er ”all inclusive” – mad, drikke, teltplads, musik og kunst.
Omdrejningspunktet for festivalen er måltidet, naturen, kulturen og mødet mellem mennesker.
Initiativtagerne vil gerne tiltrække unge til festivalen, men alle er velkomne.
Programmet taler til mange aldersgrupper med tilbud om musik, dans, fisketure, film, cirkus m.v.
Festivalen er støttet af Syddjurs Kommune, Nationalpark Mols Bjerge, Tuborg Fondet og Nordeafonden.
Den Grænseløse Festival er nonprofit. Et evt. overskud går til at udvikle fremtidige festivaler.